Hoppa till sidans innehåll

Sten berättade om Tanzania

2018-02-27 11:23
På förra veckans veteranträff var Sten Jansson inbjuden för att dela med sig av sin erfarenhet av hjälparbete i Tanzania. Besöket var mycket uppskattat.
  • Uppdaterad: 2018-04-24 16:47

Sten Jansson från Lions i Fjugesta var inbjuden till OK Tisarens veteranträff. Han har sedan 50 år tillbaka erfarenhet av hjälparbete i Tanzania. 1987 åkte han till Tanzania för första gången på uppdrag av SCC. Han skulle jobba med en återstart av de gamla lantmannaföreningarna och hjälpa bönderna på landsbygden att producera mer och inte bara för eget bruk. Han fick efter ett år en förfrågan från fem byar i Morogoro området om hjälp att reparera /bygga sjukstugor. Lions ordnade med byggmaterial och byborna byggde.

Ett stort problem i Tanzania är bl.a. bristande sjukvård. Det saknas el, rent vatten, lokaler, utrustning och personal. Han visade ett bildspel över temat ”Att se eller inte se”.

Lions Club i Sverige har tillsammans med andra organisationer under många år samlat in begagnade glasögon. 1 % av befolkningen är blinda innan 40 års ålder p.g.a. gråstarr eller en ögonsjukdom orsakad av flugor. Utbildad personal saknas som kan operera gråstarr och 1 dos antibiotika per år skulle kunna hjälpa mot trakom, om det fanns personal som kunde berätta att det var det som var fel med deras försämrade syn. Med pengar från ett projekt Sight First och Världens barn utbildas personal som kan utföra gråstarrsoperationer. Världens barn har bl.a. bidragit med 20 miljoner kronor för att minska barn-och mödradödligheten. Fler dör i barnsäng än av Hiv, Tbc och malaria. 800 dör varje dag p.g.a. otillräckliga resurser. Sex vårdcentraler i Morogoro området har byggts ,olika personalgrupper har utbildats och de har fått utrustning för att kunna arbeta med barn- och mödravård. Solceller har installerats och presidenten invigde vårdcentralerna.

 

24 januari

Årets första veteranträff var den 24 januari. Då var Mats Nylin inbjuden att berätta om nya klubbstugan. Han gav lite historik vad som hade skett med stugan sedan Hallsberg OK bildades 1956 då klubben fick disponera den gamla skyttepaviljongen. Än idag kan man i sista backen på elljusspåret se var 300 m:s skyttevallen låg.

När klubben fick disponera stugan hade den används för lekskoleverksamhet. Klubben började att färdigställa omklädningsrum och bastu genom att bygga in en del av verandan mot skogen. Våren 1957 kunde man duscha och bada bastu.

Det dröjde ytterligare 10 år, 1967, och då beslutade fullmäktige att klubben fick ta över stugan och att arrende av marken utökades till 20 år.

Nya omklädningsrum

Nu kunde klubben börja att bygga ut. Det fanns bara en bastu- och duschavdelning så det var olika tränings tider som gällde för damerna och herrarna. Klubben byggde till en fristående byggnad med skilda omklädningsavdelningar, en expedition och ett kök.

11 år senare, 1979 var det dags för nästa projekt. De båda byggnaderna sammanbyggdes och omklädningsdelen byggdes ut med bl.a. ett förråd. Klubbstugedelen fick ett nytt kök och kontor.

1992 blev det ytterligare en tillbyggnad av klubbstugedelen som kom att används som kontor och sammanträdesrum.

2017

Nästa stora projekt började man diskutera redan 2014 att storstugan var för liten, att det var mörkt eftersom tak och väggar var av träpanel , att belysningen behövde fräschas upp och att herrbastun var sliten. En grupp tillsattes för att se om det var möjligt att söka bidrag. Det tog ett tag men våren 2017 kunde man börja med att renovera. När man skulle sätta in ett nytt fönster upptäckte man att ena långsidan av stugan nästan helt saknade isolering.

Efter ca 1000 timmars arbete är nu storstugan så gott som färdig med nytt kök, ljusmålade väggar och ny belysning, herrbastun med ny väggbeklädnad och nytt golv, två nya fönster och nya ytterdörrar på plats Även hallarna och foajén har fått en uppfräschning.

Program för veteranerna

Efter Mats Nylins information presenterade Ulf Sjökvist vårens program. En gång i månaden träffas veteranerna och under våren kommer bla Sten Jansson att berätta om sin vistelse i Afrika, en utflykt till fågelsjön Igeln är planerad i april, utflykt till Riseberg i maj och våren avslutas med guidning på Stjärnsunds slott.

Samarbete med Almby IK

Veteranträffarna är ett samarbete med veteranerna i Almby IK från Örebro. De bjuder in till bl.a. kåseri av konstnären Ingvar Bilock, Terje Torvik berättar om livet i Afghanistan, att titta på vårens vitsippor vid Sörön Norrbyås och våren avslutas med fotvandring i Kilsbergen till ruinen av en säregen boplats.

Skribent: Maude Larsson
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

Sponsorer 2017

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: 0582-16155
E-post: This is a mailto link

Se all info