Hoppa till sidans innehåll

Ultralång-SM

13 JUN 2022 08:25
Ultralång-SM, sett från 72mils avstånd.
  • Skapad: 13 JUN 2022 08:25

Den SM-distans som drar till sig både de riktigt uthålliga och de som gillar ett långt självplågeri. Men det kanske är samma sak, springer man långt nog kommer det börja göra ont, det är nog en del i tjusningen. Hursomhelst var jag aldrig på plats, så nedan följer min tekniska analys av loppet, på 72mils avstånd.

På plats fanns tio starka Tisare i startlistan. De möttes samtliga av en härlig långsträcka till första kontrollen, på banor som skulle visa sig vara helt utan vare sig fjärilar eller andra spridningsmetoder. Det löparna fick i handen var en rejäl bit karta, old school 1:15000 och en skogsterräng som nog inte vunnit något pris för mest välbesökta turistskog. Precis som sig bör på ett Ultra-SM. I H21 fanns Johan Aronsson och Daniel Forsgren till start. Daniel i mål före och på plats 18. Riktigt bra SM-placering. Daniels bästa sträcka kanske var (förutom spurten) sträcka 7 till 8. Där han kan höll hög fart på de lättlöpta stigarna men höll huvudet kallt när kontrollen skulle tas. Snyggt!

Figur 1 Daniels vägval till k.8

Johan var bara några placeringar bakom som 21a i H21 och plockar många placeringar på sitt fina vägval till kontroll fyra. Bra avvägning av lättlöpta stråk med kort färdväg. Förmodligen fanns bra ben i slutet på sträckan när nästan 100hm skulle tas i ett svep. Stark!

Figur 2 Johans vägval till k.4

I D21 hade vi i följande fantastiska insats av alla tjejer: Andrea (7a), Ellinor (8), Josefin (9), Lovisa (11) och Lilian (15). Andrea sätter upp farten direkt och är snabbast av alla till första. Helt rätt. Bra start! Josefin gör till sträcka tre även hon en urstark sträcka och är snabbast av alla till k.3 i stället.

Figur 3 Andrea snabbast till första.

Figur 4 Josefin snabbast till k.3

Lovisa är den som sedan kanske håller ihop både teknik och fysik bäst genom att ha riktigt bra sträckplaceringar på de sista fyra kontrollerna. Där hon på två minuters löpning tog in en minut på tjejen framför.

Figur 5 Lovisas starka avslutning

Lilian gör till kontroll elva några tekniskt skickliga manövrar. Distinkt ut på vägen och sedan använder sig av snabblöpta stråk med en vass kontrolltagning. En väldigt bra sträcka helt enkelt där man annars kan luras av att slicka sträcket på bekostnad av dåliga stråk.

Figur 6 Lilian till kontroll 11.

I Juniorklasserna hade vi tre starka grabbar på startlinjerna. Valter och Fredrik i H20 samt Emil i H18. Valter som slutar 4a i H20 inte långt från pallen har två sträcksegrar i rad på vägen hem. Både till kontroll 12 och kontroll 13. Det ser inte ut som vägvalet till k.13 är optimalt och han springer längre än övriga. Men det går fort. Riktigt fort. 20s/km snabbare än övriga. På 18löpta kilometer hade det blivit en segermarginal på 6min. Fart finns.

Figur 7 Valters förmåga att springa fort i skogen är utöver det vanliga

Fredrik som var förbi alla kontroller men glömde stämpla vid banan enklaste(?) kontroll har ett tråkigt DSQ resultat med sig, men i mål hade han varit nummer 10. Även om vi skulle lägga på 3s för stopp och stämpling på kontroll 4. Fantastiskt bra. Fredrik visar till k2 hur en stabil sträcka ser ut i början på banan, med sträckplacering 4a.

Figur 8 Fredriks vägval och snabbhet till kontroll 2

Emil gör också ett fint lopp och slutar på placering 40 i den tuffa H18 klassen. En sträcka att lyfta är hans val till kontroll 6. Där några går rakt på men tappar(?) på det, Emil använder sitt vackra löpsteg på grusvägen en bit och går sedan in och hämtar kontrollen.

Figur 9 Emil växlar upp farten på grusvägen

Ellinor i D21 hade tyvärr inte lagt upp på Livelox, men snabbast var hon både mellan kontroll 8 och 9, samt 9 och 10. Hur hon tog sig däremellan vet bara hon själv. Vi andra får gissa oss fram vad snabbaste vägval tordes vara. Jag tror lätt vänsterbåge i början och sedan antingen under sträcket ovanpå höjden eller över mossen och mellan höjderna i slutet. Kanske berättar hon facit en vacker dag.

Figur 10 Ellinors bästaste och hemligaste sträckor

Det var min analys av Ultralång-SM. Nästa gång ska jag vara ute i skogen och i stället för datorn. Tack!

Skribent: Anton Hallor
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info