Hoppa till sidans innehåll

Veteraner på Volvo-besök

27 JAN 2020 08:21
  • Skapad: 27 JAN 2020 08:21

OK Tisarens veteraner i reflexväst, skyddsskor, hörlurar eller hörselskytt gick på en guidad tur runt Volvo i Hallsberg. Fyra guider berättade om den utveckling som har skett sedan 1868 då Thermenius & son startade sin lilla smidesverkstad i Hallsberg.

Geografiskt låg huvudkontoret vid dagens Kommunhus och fabriken och bostäder för anställda vid polishuset och pingstkyrkan.

Tillverkar många modeller

Vandringen började vid tanksvets och kantpress där man bockade plåtar för tankar. Volvo tillverkar 16 olika tankmodeller med volymer på 90- 545 liter och det sker både manuellt och med robotsvets. Kapaciteten är 120 tankar manuellt och 250 tankar vid robotsvets per vecka vid 3 skift.

Vidare mot kittning där hyttflödet för hjullastare, dumprar, jordvält och grävmaskiner startade. Sedan stationerna hyttsvets, behängning och förbehandling som innehåller 18 olika steg.

Viktigt att hålla rent

Förbehandlingen tar 60 minuter och sedan skall hytterna och tankarna torkas i en stor ugn innan målning sker med gul eller grå färg. Det är pulverfärg som appliceras på grundfärg och I den gråa boxen jobbar 4 robotar och i den gula 2 robotar. Det tar 5 minuter genom måleriet och total genomloppstid är 5 timmar.

Efter målningen är det tankmontering som sker i renrum med konstant övertryck av filtrerad luft. Montörerna har speciella kläder, alla ingångar är försedda med klibbmattor för att hålla skosulorna rena och tankarna dammsugs före montering av filter, bränslegivare och lock m.m. Tankarna levereras kompletta så att fabrikens kunder kan montera dessa direkt på sina hjullastare och dumprar.

Vid hyttmonteringen som består av förmontering med 29 stationer och online med 26 stationer monterar man bl.a. bakvägg med kablar, lister, torkarblad, stolar och limmar rutor innan den färdiga hytten testas och sedan körs ut till lagret för väntan till transport till olika kunder bl.a. Volvo CE i Arvika, Braås och Shippensburg.

Flera hundra arbetare

Volvo monterar ca 54 hytter per dag, har 350-400 arbetare i fabriken och det tar ca 3 dagar för en hytt att gå igenom hela fabriken.

En lärofylld dag

Det var en mycket intressant och givande vandring som Tisarens veteraner fick av mycket kunniga guider som på bästa sätt försökte hålla ihop den 32 stora gruppen, delad i 4 mindre grupper, för att alla skulle följa säkerhetsföreskrifterna som att hålla sig inom de gröna linjerna, inte titta in i en svetslåga och hålla kolla på alla truckar som hade företräde.

Nästa träff är 12 febr. och då kommer Morgan Svensson att visa bilder och berätta om gamla torp.

Skribent: Maude Larsson
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info