Hoppa till sidans innehåll

Dataskydd


Den nya förordningen om dataskydd (GDPR) träder i kraft den 25 maj 2018. Denna förordning syftar till att hålla registrering av personuppgifter till ett minimum.

Föreningen är skyldig att upplysa sina medlemmar och, på förfrågan, relevanta myndigheter om vad som lagras och hur det lagras. Du som medlem har även rätt att få se dina egna uppgifter i registret.

En förening måste veta vilka som är medlemmar, om de har betalt medlemsavgift och deras kontaktuppgifter. För att försäkringar som finns genom vissa riksförbund, exempelvis Svenska orienteringsförbundet, ska fungera, krävs även uppgift om fullständigt personnummer. Detta gäller även för de bidrag som föreningen kan få från olika instanser, exempelvis kommunen.

Inom IdrottOnline (det system som du läser den här artikeln i nu) finns ett sådant register. Åtminstone alla aktiva medlemmar är registrerade här. Riksförbundet svarar här för att datalagringen uppfyller de krav som ställs i förordningen.

Du kan själv logga in och se dina uppgifter, om du vill. Du behöver inte uppdatera adressen om du flyttar, eftersom IdrottOnline regelbundet samkör uppgifterna med Folkbokföringsregistret. Åtkomst kräver att lösenord anges. Medlemmar som säger upp sitt medlemskap tas bort från registret när så sker. Medlemmar som upphör att betala in medlemsavgiften tas bort efter två år, vilket är helt i linje med Dataskyddsförordningens krav.

Förutom IdrottOnline så använder vi ApN (Aktivitetskort på nätet) för att få aktivitetsstöd från kommunen. Vi använder även Dropbox, där vi har ett register över ungdomarnas kontaktuppgifter för att ledarna snabbt ska kunna komma i kontakt med ungdomar/föräldrarna om något inträffar. I Dropbox finns även listor över orienteringsmärken ungdomarna tagit och stafetter ungdomarna deltagit i eller velat delta så stafettplatserna kan fördelas så rättvist som möjligt.

Sekreteraren har en maillista till alla så han kan skicka ut viktig information. Kassören har ett register så att han kan hålla reda på medlemsavgifterna och betala fakturor.

Om någon som vill se sin adress ur registret går det bra att höra av sig till undertecknad, som är ansvarig för dataregisterbehandlingen i föreningen.

Uppdaterad: 24 MAJ 2018 00:22 Skribent: Maggan ordf.
E-post: This is a mailto link

Pantamera


Våra sponsorer:

Hemköps logga

 

LT Lantmäns logga


Sparbanken Skåne

SVBs logga


Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse

Postadress:
OK Tyringe - Orientering
Möllestugan, Verktygsvägen 1
28231 Tyringe

Kontakt:
Tel: 0702147813
E-post: oktyringe@tutanota.c...

Se all info