Hoppa till sidans innehåll

Så här fungerar en orienteringstävling


1. Ta med kompass, sportident-pinne, vattenflaska, fika, ombyte och extra skor. Blir du blöt om fötterna när du orienterar är det skönt med ett par torra skor. :-) Har du inte någon kompass eller sportidentpinne kan du låna av klubben.
Kompass, sportidentpinne och skor

2. Kör till tävlingen. Vägvisning finns ofta utmärkt med orienteringsskärm när du närmar dig tävlingen. Kontrollera inbjudan i Eventor för detaljerad information.

3. Parkering sker ofta på en åker. I Skåne tas ingen parkeringsavgift ut.
Parkerade bilar på en åker

4. Gå till Arenan. Det vill säga där tävlingen ska hållas. Ofta används förkortningen TC (=tävlingscentrum) istället men det är samma sak. :-)
Arena

5. Om någon tagit med OK Tyringes klubbflagga så samlas vi vid den på Arenan.
OK Tyringes flagga

6. Läs PM. Det vill säga informationen om tävlingen. Du hittar det på anslagstavlan.
PM

7. Anmäl dig till lämplig bana i sekretariatet. Det finns även banor som du kan ha med en vuxen vilket kan vara tryggt om du inte tävlat innan. Lämplig bana att börja för ungdom är inskolning eller U1 men valet bör ske i samråd med ledare. Det finns orienteringsbanor i olika svårhetsgrad. De betecknas med olika färger. Läs mer om svårighetsgraderna. En del av de som har orienterat ett tag anmäler sig till tävlingsklasserna innan tävlingen via Eventor. De får då en speciell tid de ska starta och eventuellt en nummerlapp.

8. Toalett finns vid Arenan/TC och ibland vid start. Det brukar anges på PM:et hur det är just för den specifika tävlingen.
Toaletter på Arenan

9. Tänk på heltäckande klädsel gäller på benen om inget annat angetts. Annars får du inte starta. Ibland får man ha kortbyxor men det anges i så fall i PM:et eller inbjudan som finns i Eventor.Heltäckande klädsel för orienterare

10. Gå till start. Följ snitsel. Det brukar vara mellan 0 och 2 km.

11. På väg till starten så brukar man tömma sportident-pinnen så det inte finns gammal data lagrad på den.
Rödklädd orienterare tömmer SI-pinne

12. Efter du tömt ska man även checka den. Är antingen i anslutning till "TÖM" eller vid starten.
Töm och check på väg till starten

13. Har du överdrag med till start så kan du lägga i det på anvisat ställe till exempel i en sopsäck. Överdraget transporteras till Arenan/TC. Ofta läggs det i närheten av duscharna på Arenan.

14. Dags för orienteringsbanan. Målet är på Arenan/TC.

15. Om du avbryter din bana är det viktigt att du anmäler i mål, så att man inte skickar ut någon i skogen för att leta efter dig.

16. Har du deltagit i Inskolning, U1, U2 eller öppen motion 12 så finns det oftast pris att hämta vid prisbordet. Det är dock inte alltid som alla får pris i dessa klasserna. Har du deltagit i en tävlingsklass för ungdomar så är det de snabbaste i varje klass som får pris. Vilka som är snabbast ser du på resultattavlan. Vilka som får pris i just den specifika tävlingen står i PM eller inbjudan. Antal priser står ibland även på resultattavlan.
Prisbord

Resultattavla

17. Efter din runda kan det vara skönt med en varm dusch. Duschen finns oftast utomhus.
Utsidan av duschen

Dusch på orienteringstävling

18. På Arenan finns ofta Miniknat. Det är en orienteringsrunda för de mindre barnen. Det är en snitslad bana med kontroller. Miniknatet finns ofta i närheten av barnpassningen.Orienteringskontroll på Miniknat

19. Barnpassning finns på Arenan så att föräldrarna kan springa en bana. :-)

20. Skadar du dig så kan du gå till sjukvårdarna på Arenan.
Sjukvård på Arenan

21. Matförsäljning finns naturligtvis. :-) Det skiftar naturligtvis vad som säljs men ofta är det hamburgare, korv, dricka, kaffe, kaka och godis.

22. Ibland finns det även sportförsäljning på Arenan. Där man kan köpa orienteringsskor, orienteringskläder, kompasser med mera.
Sportförsäljning

Välkommen att orientera du också!

Uppdaterad: 09 JAN 2017 22:13 Skribent: Anneli
E-post: 

Pantamera


Våra sponsorer:

Hemköps logga

 

LT Lantmäns logga


Sparbanken Skåne

SVBs logga


Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse

Postadress:
OK Tyringe - Orientering
Möllestugan, Verktygsvägen 1
28231 Tyringe

Kontakt:
Tel: 0702147813
E-post: oktyringe@tutanota.c...

Se all info