Hoppa till sidans innehåll

Om Styrkelyft


Det här är styrkelyft (källa SSF styrkelyft.se)


Vad är styrkelyft?
Styrkelyft är en idrott där man tävlar i tre delgrenar: knäböj, bänkpress och marklyft. Man har tre försök på varje delgren. Missar man lyftet får man prova igen på samma vikt eller höja. Varje lyft bedöms av tre domare. Varje domare godkänner eller underkänner lyftet, och det är majoriteten som avgör vad resultatet blir.

Vid knäböj vilar en skivstång på en ställning i axelhöjd. Lyftaren lyfter av stången från ställningen med skuldrorna och håller också i stången. På domarens signal böjer man knäna och höften tills lårets övre muskelfäste är lägre än knäet. Därefter pressas stången till utgångsläget. På domarens signal läggs stången tillbaka.


I bänkpress skall lyftaren ligga på rygg på en plan bänk, fatta en skivstång över bröstet med båda händerna och föra den ner till bröstet för att där vänta på domarens signal, innan lyftaren får pressa upp den till utgångsläge. När armarna är fullt utsträckta placeras skivstången åter i ställningen. Utöver det får inte heller rumpan lyftas eller fötterna flyttas.


Vid marklyft ligger en skivstång på golvet. Denna lyfts med båda händerna framför kroppen tills lyftaren har raka ben och rygg. På domarens signal får stången sedan sänkas igen. Det finns två olika marklyftstilar: smalt eller sumostil.

 

Måste jag vara stor och stark för att börja med styrkelyft?
Absolut inte! Dom allra flesta börjar tävla för att det är roligt, och ett tydligt mål att träna mot. Det minsta man behöver kunna lyfta på tävling är stången + lås (20 + 5=25kg)
Vi tävlar både i åldersgrupper och viktklasser. Detta gör att alla kan tävla på rättvisa villkor mot motståndare på rätt nivå. Det är heller aldrig för sent att börja. Master tre heter gruppen som är över 60 och tävlar. Det finns stora hälsovinster i att träna med vikter när man blir äldre.

 

Vad behöver jag skaffa för att börja?
Läs mer på Öjeby AK:s hemsida under träningsinfo! Du behöver bara vanliga träningskläder. Fråga om hjälp om du är osäker på övningarna så hjälper vi dig. 

 

Är styrkelyft farligt?
Det kan se läskigt ut när man ser duktiga lyftare hantera jättehöga vikter, men faktum är att vi har ganska lite skador jämfört med många andra sporter såsom ridsport eller innebandy. Det man ska tänka på är att alltid träna säkert, det vill säga med kompisar som kan hjälpa och passa när man tränar.


Det är en utbredd missuppfattning att det skulle vara farligt för barn att styrketräna, till exempel att man stannar i växten om man börjar träna för tidigt med vikter, men studier visar tydligt att styrketräning är bra även för yngre. Riksidrottsförbundet har sammanställt en rapport om styrketräning för barn som du kan läsa här och en lite lättare artikel som du hittar här.

 

Uppdaterad: 13 APR 2022 17:34 Skribent: Niklas Gustafsson

Postadress:
Öjeby Atletklubb - Styrkelyft
Niklas Björk, Lillbrogatan 18A
94133 Piteå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link