Hoppa till sidans innehåll

"På friläge ska det vara mål 10 av 10 anser jag"


- Om två veckor ska jag in och ta bort gipset och sen blir det väl sån här ehh... sån här jävla... ehh.... vad heter det?

 

- Rehab? 

 

-Ja just det. Så heter det.

 

Att Lukas Wreland har varit förskonad från större skador är tydligt. Men nu har han gått sitt största nederlag till mötes efter att ha brutit ett ben i foten. ÖIS-redaktionen träffade honom tidigare i somras, en dryg vecka innan kvartsfinalen i Smålandscupen mot Ljungby IF. En kvartsfinal som Lukas var med och tog sitt lag till men nu alltså inte fick spela.

 

Det är torsdag i slutet av juli. Molnen hänger lågt över Vättern när jag kikar ut genom Lukas Wrelands fönster på Norrängen i Huskvarna. Lukas kommer in i vardagsrummet med två välfyllda koppar kaffe och ett kakpaket av märket Maryland. Det märks att han ogillar den ofrivilliga gipsklumpen som pryder hans vänsterfot när han haltar sig in till soffan.

- Det är ju surt är det ju, speciellt att jag missar Ljungbymatchen där.  

 

I åttondelsfinalen hade Jimmy Björk givit ÖIS ledningen på ett långskott före paus och andra halvlek hade knappt börjat innan ÖIS fick straff. Lukas stegade fram och rullade iskallt in 2-0. Det kan vara hans sista mål för ÖIS 2011. Minuter senare jagade han efter Lommaryds mittback och i en tvär vänsterförflyttning la sig hela kroppstyngden fel på vänsterfoten och benbrottet i foten var ett faktum. -Jag har aldrig varit skadad i fotboll rejält. Jag har knappt fått kramp förutom på Vätternrundan då det var nära... Det kanske är för att jag inte tar ut mig ordentligt, skrattar Lukas.

Men skrattet avtar snart och byts mot en kort tystnad innan han snabbt bryter densamma. -Men ta en Maryland...

 

lukas 

 

Potential att avancera 

Den nu 21-årige forwarden gör sin femte säsong i ÖIS som seniorspelare. Under debutåret så låg klubben i division 4 Elit och det är också den högsta serienoteringen som klubben lyckats med. Trots att man fallit 2 serier sen dess ser Wreland inga större förändringar i organisationen runt omkring.

-Det har alltid varit en väldigt bra organisation i klubben med material och sådant. Vi spelare kommer ju egentligen bara dit och spelar fotboll. Resten sköter alla andra runt omkring. Det har alltid varit bra i klubben, säger han och verkar väldigt stolt när han pratar om sin moderklubb. Stoltheten fortsätter när han berättar om dagens ÖIS.

-Vi har många lovande unga som kommer underifrån och tar plats i laget så jag tror vi kan avancera i seriesystemet inom en snar framtid. Det finns potential att ta sig upp till division 4.

Men årets säsong har så här långt inneburit lite oflyt med resultaten menar han. Men samtidigt att misstag och missade chanser ligger till grund för de ojämna resultaten. Samtidigt påpekar han att ÖIS blir bättre och bättre för varje träning och det är upp till spelarna hur bra de kan bli.

 

Jag sörplar i mig en klunk av det perfekta kaffe jag bjuds på. Lukas svär dock på att han inte brygger kaffe särskilt ofta. Bara när han får besök av någon som vill ha vilket gör den perfekta bryggningen än mer imponerande. Utanför plan är Lukas proffessionell hyvlare tillsammans med mittbacken Robin Johansson i tvåans hyvel på en av ÖIS huvudsponsorer ÖTAB, Ölmstads Träförädling AB. Men han hävdar att klubbens intresse i företaget inte påverkar hans hyvling nämnvärt. 

Vi fortsätter och prata om det nya ÖIS som fortfarande håller på att formas och där Lukas som en av de mer rutinerade spelarna i detta lag fått ta stort ansvar. Han har dock fått ta en och annan lektion i hur man pumpar bollar men är nu en av de mest nogranna spelarna i det avseendet.   

 

" Enligt mig så krävs det nästan ett mål av mig själv för att jag ska vara riktigt nöjd"

Förra året tog sportsajten Sportsligt.nu ut Lukas i ett av Veckans Lag(spelare från Jönköping med omnejd) där han benämndes som Emil Nöjds arvtagare på forwardspositionen i ÖIS. Men Lukas tycker inte att de har några större likheter som spelare när frågan kommer upp. -Han är mer iskall och jag mer pang på. Men jag har lärt mig mycket om löpvägar som forward av "Nöjden", medger han ändå.

Lukas var när intervjun genomfördes i ledning i ÖIS interna skytteliga vilket jag påtalade. -Mmm, jag hoppas det förblir, säger han samtidigt som han skrattar högt. Det måste du ta med!

-Vilka egenskaper gör dig till en målskytt egentligen?

-Jag kanske löper rätt emellanåt och får bra bollar. Bra skott och ofta på rätt ställe. Är nog ganska stabil i kroppen också.

Trots 6 mål på värsäsongen så är han inte helt nöjd med vad han åstadkommit.

-Jag har väl haft en ganska stor svacka nu i vår tycker jag själv. På försäsongen tänkte jag inte. Då satte jag allt men nu under seriespelet tror jag att jag satt lite för stor press på mig själv.

-Enligt mig så krävs det nästan ett mål av mig själv för att jag ska vara riktigt nöjd med min insats, säger Lukas och funderar på vad han sagt och medger senare att man i vissa fall kan göra en bra match utan att göra mål som forward.

 

lukas2

 

Pressen på sig kommer enbart från honom själv menar han och mycket kan bli bättre om man ska tro Lukas. -Bättre spelförståelse och att bli mer iskall i frilägen. På friläge ska det vara mål 10 av 10 anser jag. Konditionen kan bli bättre och det tänkte jag börja med redan ikväll med en pizza och en bärs, säger han och ler nöjt med glimten i ögat.

Sarkasmen och självdistansen är påtaglig. Mitt i allt elände, för man märker att herr Wreland inte vill sitta i soffan ikväll. ÖIS har dragit igång efter sommaruppehållet men med gipsklumpen tätt åtsittandes kan inte så mycket göras.

 

4 veckor senare ses vi igen på ÖIS-gården. Lukas har tagit sig ut för att bevittna en träning och han haltar sig framåt, dock utan kryckor. Man ser suget i hans ögon när tränare Marcus Vaapil går i genom en passningsövning. Gipset är i alla fall borta och nu börjar vägen tillbaka. Om vi får se Wreland på plan igen i höst återstår dock att se.

 

 

Om Wreland får välja

Ölmstad eller Norrängen

-Ölmstad! Och det kommer rakt ifrån hjärtat!

Kaxholmens Pizzeria eller Biblos

-Kax har alltid varit topp 5 i Jönköping...tja, hela världen egentligen.

Adidas eller Umbro

-Vad har jag nu? 

Rooney eller Messi

-Rooney för han är en varg.

ÖIS-Lunken eller Vätternrundan

-Då tar jag fan ÖIS-Lunken men det är hårfint!

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:22 Skribent: Robert Davidsson

1-0 ljungby

måååål

måååååål

vinst

Kgoif öis

OISA

Postadress:
Ölmstad IS
Michael Eskilsson, Broddstorp
56393 Gränna

Besöksadress:
ÖIS-Gården Korparp Ekhagen 2
56393 Gränna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info

 

 

 

 

 

 

Tack vare projektstöd från EU har vi kunnat
genomföra bygget av vårat nya Elljusspår.