Hoppa till sidans innehåll

Ridskolan


RIDNING PÅ OLUNDA RYTTARFÖRENING

Alla är välkomna, unga som gamla, nybörjare som mer erfarna ryttare. Vi har ridgrupper anpassade för olika åldrar och utbildningsnivåer.

GRUPPINDELNING OCH UPPLÄGG UNDERVISNING

Vi har olika kunskaps- och utbildningsnivåer.                                    

J1-J9 = Junior   S1-S9 = Senior   H/K = Hästlekis/knatte  

1 = nybörjare, 9 = högsta nivå

Alla grupper, oavsett utbildningsnivå, följer samma undervisningsschema, s.k. block med olika teman. Varje block består av fem ridtillfällen, varav tre dressyr, ett markarbete och ett hoppning.

Hästlekis

Rid- och hästutbildning för barn 5-9 år. Lektionstid ridning och teori en timme men räkna med extra tid då vi har samling innan och ev utprovning väst och hjälm. Vi är i stallet eller klubbrummet halva tiden och rider halva tiden. Ridningen sker på utebana, i skogen eller i litet ridhus. Barnen är indelade i två grupper med max fem barn/grupp. Ridningen sker på små snälla ponnyer. Vi använder en lärobok från Ridsportförbundet som heter Minignägg.

Vi ser gärna att barnen har en vuxen med som kan hjälpa till och leda under ridlektionen.

Knatte

Gruppindelning sker på samma sätt som hästlekis. Här skall barnen kunna rida och styra själva samt behärska trav i lättridning, nedsittning och lätt sits. Ålder från 9 år och uppåt. Vi rider på B-ponnyer.

Här önskar vi ledarhjälp av vuxen vid behov.

Junior

Att börja rida i juniorgrupp är ett stort steg för alla barn som kommer från hästlekis och knattegrupper, ridning sker på större ponnyer och gruppen är dubbelt så stor (8 elever).
Ålder från 9 år och uppåt. Lektionerna hålls i stora ridhuset eller utomhusbanan, vilket innebär att det är betydligt större yta.  
Allt detta sammantaget innebär att barnen måste vara ordentligt förberedda. Det är alltid ridläraren som avgör när barnen är redo i enlighet med vår utbildningplan och ur säkerhetsaspekt. Ofta har juniorgrupperna begränsat med platser vilket gör att en hel hästlekis-grupp inte får flytta upp.

Lektionsplaneringarna för varje lektion gör vi instruktörer tillsammans.

Total tid: 1 timme med samling, upp- och avsittning. Ridtiden är 45 min. Ridning sker på C-, D-ponny eller stor häst, (övervuxna ponnyer)

Under varje termin ingår två teorilektioner i den inräknade tiden. Dessa tillfällen används till teori och föreläsning inför tex märkestagning.

Utbildningsplan för att bli junior - barnen ska kunna:

 • göra iordning sin ponny själva före och efter lektionen
 • reglera stigläder och spänna sadelgjord
 • sitta upp själva
 • rida enkla ridvägar
 • rida på böjda spår
 • rida en bana i trav
 • bibehålla den aktuella gångarten
 • ha teoretiska kunskaper och balans för galoppfattning 
 • galoppera själva
 • kontrollera galopp i landning efter ett bom
 • klara av att rida olika typer av ponnyer i olika storlekar 

Senior

Total tid: 1 timme med samling, upp- och avsittning. Ridtiden är 45 min. Max sju ryttare per grupp. Under varje termin ingår en teorilektion i den inräknade tiden. Detta tillfällen används till teori eller föreläsning (tex clinic). 

Anpassad ridning

Vi erbjuder anpassad ridning, kurser, lägerverksamhet och daglig verksamhet efter önskemål och behov i våra handikappanpassade lokaler. 

Frågor

This is a mailto link

Säkerhetsföreskrifter

Olunda är en rökfri anläggning och rökning får endast ske nere på vägen. Vi uppträder lugnt i stallet och respekterar att det är hästarnas hem.

Ridhjälm är obligatorisk under all typ av ridning, även i stallet när vi pysslar med hästarna. Vi rekommenderar väst, vid hoppning/uteritt är väst obligatorisk om man är under 18 år. Vid ridning ska sko/stövel med klack bäras och jacka/tröja med huva är inte tillåten. Uppsatt hår är också att rekomendera. Läs mer under rubriken "Regler på ridskolan".

Uppdaterad: 26 APR 2018 16:20 Skribent: Eva Gunsäter

Stöd Olunda och anslut dig till Gräsroten!

Postadress:
Olunda RF - Ridsport
Olunda 450
74193 Knivsta

Besöksadress:
Olunda 450
74193 Knivsta

Kontakt:
Tel: +46703814122
E-post: olundaryttargard@hot...

Se all info