Hoppa till sidans innehåll

Nivågradering av våra turer


Förutsättningar

Alla på turerna förväntas bära flytväst med visselpipa i alla väder samt använda kajak med vattentäta skott eller flytkroppar. 

 

För deltagare

Nivåer finns till för att hjälpa deltagare på turer att förbereda sig på de förhållanden som kan tänkas uppstå samt få en känsla för ifall den egna kapaciteten räcker för den aktuella turplanen.

 

Turer som är både lättare, svårare och annorlunda än någon av kategorierna nedan kan förekomma och i sådana fall beskrivs kraven i turannonsen.

 

Nivå 1:

 • Här hittar vi nybörjare
 • Tur som går i mycket skyddade vatten i lugna förhållanden upp till lätt bris. Detta betyder att vimplar kan lyftas och det kan finnas korta tydliga vågor på sjön.
 • Frekventa avbrott i paddlingen för vila och urstigning ca en gång per timme.
 • Turdeltagaren är simkunnig och förväntas klara i- och urstigning i olika miljöer

 

Nivå 2:

 • Här hittar vi vana paddlare
 • Tur för paddlare som klarar moderata förhållanden upp till god bris. Detta betyder att vimplar kan sträckas och tunna kvistar på lövklädda träd kan vara oavbruten rörelse, vågkammar börjar brytas här och där.
 • Klarar att paddla 2-3 timmar åt gången för- och eftermiddag med urstigning för lunch och eventuellt fika.
 • Deltagaren är simkunnig och förväntas ha provat på själv- och kamraträddning samt klara lågt stöd

 

Nivå 3:

 • Här hittar vi kompetenta paddlare
 • Tur för paddlare som klarar upp till moderata förhållanden upp till frisk bris. Detta betyder att tunnare grenar på lövklädda träd kan röra sig, damm kan virvla upp och på sjön kan det gå långa vågor med vita kammar.
 • Klarar att paddla >3h åt gången för- och eftermiddag med urstigning endast för lunch.
 • Deltagaren ska behärska själv- och kamraträddning och förväntas klara paddling i grupp i havsmiljö.

  

 

För turledare:

Dessa nivåer är inte definitioner för turledare utan en redogörelse för vilka behov en turledare kan behöva uppfylla för de olika deltagarnivåerna.

 

Nivå 1:

Eftersom det kan förväntas att deltagare på den här nivån är noviser behövs mycket tid för instruktion och vila. Det kan vidare förväntas att allemansrätten, grundläggande navigation samt friluftsbeteende behöver läras ut. På denna nivå förväntas ledaren ha med sig all säkerhetsutrustning.

 

Nivå 2:

Deltagare förväntas ha viss friluftsvana varpå ledaren inte behöver lägga lika stort fokus på den delen utan kan sätta mer tid på själva turen. Det kan också hända att gruppen kommer att träffa på sjö som kan ta tag i kajaken och tillfälligtvis föra den ur kurs och därvid kan ledaren och hjälpledare behöva hålla gruppen samlad. Ledaren säkerställer att nödvändig säkerhetsutrustning finns i gruppen.

 

Nivå 3:

På denna nivå är alla deltagare kompetenta paddlare som har med sig adekvat säkerhetsutrustning själva och vet hur den ska användas. Ledarens roll är att göra den grundläggande planeringen och sedan fokusera på att gruppen beter sig på ett korrekt sätt i olika situationer och inte utsätter sig själva och gruppen för onödiga risker.

 

 

Uppdaterad: 08 MAR 2017 16:45 Skribent: Daniel Comstedt
E-post: Adressen Gömd

Hej alla !

Imorgon fredag 15/10 så kommer kraft måleri att påbörja arbetet med målning av fasaderna.

Dom kommer att ha tillgång till köket under arbetstiden.


Hej hej!
Just nu pågår ett spännande arbete tillsammans med Örebro Kommun och KFUM för att ta fram nya kanotleder i Örebro Kommun. Vi tittar på olika mål och del samt vägar man kan ta dit, så nu ställs frågan till er kära medlemmar. 
Har ni några guldkorn ni kan tänka er att dela med er av? 
VI söker tips och bra ideér, lederna ska täcka in allt från första gångs paddlare med små barn till härdade veteraner som kan tänka sig resa hit för att få paddla på våra vatten. 
Kommunen kommer snart att dra igång ett större arbete tillsammans med dom andra kommunerna som omger Hjälmaren i syfte att förbättra och lyfta fram Hjälmaren så om man har ideér på leder som kan gå hela vägen in i Södermanland eller Västmanland så finns det inga hinder för det.
 
Andra intressanta ingångspunkter kan vara platser med historiskt värde eller kanske bra fiskeställen eller platser med spännande djurliv. 
Om ni känner att ni vill bidra så skriv ihop en förklaring/motivering samt gärna koordinater och maila in till This is a mailto link
Undrar ni något får ni gärna höra av er med frågor till Ordförande Edvin Åsell
This is a mailto link

Ullmax har sina kataloger inne i klubbhuset. Man kan ta sin beställning och skicka den till Andreas så lägger han in alla ordrar.

Försäljningstid: hela året.

Du som ändå spelar på Svenska Spel kan nu hjälpa Örebro Kanotförening med ett extra klick från datorn eller telefonen! Allt som behövs är att du går till Svenska Spel via Sponsorhuset. När detta väl är gjort så går en del av spelat belopp oavkortat till Örebro Kanotförening. Alla som är över 18 år kan vara med och glöm inte att spela lagom. Gå via denna länk eller sök upp Svenska Spel på Sponsorhuset: https://www.sponsorhuset.se/orebrokf/butik/svenskaspel

 

Svenska Kanotförbundet bevakar händelseutvecklingen av coronaviruset och följer rekommendationer från myndigheter samt ev. förhållningssätt från ICF.

Rekommendationer & Åtgärder - Tävling och Träning

SKF:s krisgrupp har fortsatt dagliga avstämningar för att följa utvecklingen och har kontakt med verksamheter/kommittéer för att rådgöra och fatta beslut om åtgärder. Nedan informerar vi om nya åtgärder och rekommendationer utifrån nuläget.

Friskvård - Personalförmån

 Örebro kanotförening tar from 2018 emot friskvårdskuponger via Minfriskvård och Actiway. (om företag föredrar mot kvitto så ordnar vi det).

Friskvårdskupongerna kan användas som betalningsmedel för kajakhyra, kursavgifter och verksamhetsavgift (ej medlemsavgift).

Vid användandet så kontaktar man Andreas Celik This is a mailto link

   

  

Expeditionstider från Februari 2021:

Måndag - Fredag 9:00-13:00

Maila Andreas för info : This is a mailto link

 

 

Postadress:
Örebro KF - Kanot
Box 460
70149 Örebro

Kontakt:
Tel: 0707999360
E-post: celikandreasokf@outl...