Hoppa till sidans innehåll

Historia


Sagan om ÖKS

 

Örnsbergs kanotsällskap ÖKS bildades 1934.

En varm sommardag 1934 under bar himmel träffades i en skogsbacke vid Örnsberg några kanotintresserade killar och ett par gubbar från Örnsbergs båtklubb. Samtalen gällde platsen för våra kanoter på båtklubbens område.

Närvarande från vår sida var Adolf (Adde) Andersson, Åke (Snorken) Pettersson, Sven Johansson, Sven Sten och en eller två till, samt från båtklubben en herr Karlsson (Packar- kalle) och deras kassör. Man enades om Adde till ordförande och Åke till kassör samt vi övriga till hjälpredor i allmänhet. Någon sekreterare var inte aktuell just då, vilket senare visade sig vara en stor miss enär inget protokoll blev upprättat.

Vi skulle således bli en sektion i båtklubben, men senare beslöt vi att kalla sektionen för Örnsbergs Kanotsällskap; ÖKS. Namnet bibehölls även efter flyttningen till Ekensberg 1935 trots det vilseledande namnet.Klubben var ju redan då inregistrerad i detta namn hos Kanotförbundet och andra kanotklubbar.

Att ha kanoter tillsammans med motorbåtar visade sig tämligen olämpligt. Båtgubbarna hade liten förståelse för våra krav på uppläggningsplatser och kanotbrygga. Att kliva i en kanot från en motorbåt gick inte så bra. Båtklubben var mer intresserad av våra pengar än våra ovannämnda krav.

Därför beslöt vi att flytta till en lämpligare plats och det blev Ekensberg.

Tyvärr har jag glömt bort markägarens namn. En mycket fin man, och han tillät oss också att bygga ett kanothus vid sjökanten.

 

Första klubbhuset

Foto: första klubbhuset i Gröndal.

kanothus

Kanothus med transport lådor på taket

 

I samma veva rev man Strömbadet och för ett lågt pris köpte vi en massa rivningsvirke därifrån. Härav fick vi så småningom ihop ett kanothus, vilket vi själva byggde.

I och med flytten till Ekensberg fick vi flera duktiga medlemmar från Gröndal. Dessa blev ett välkommet tillskott av arbetskraft till vårt husbygge.

Vi som bildat klubben behöll dock styret med Adde som ordförande. Han avgick sedemera och ersattes av Herman Nilsson. Sven Johansson blev klubbens allt i allo och skötte nästan allting från kassör till byggmästare. Året var 1936. Kamratandan var underbar och jag förmodar den är densamma än i dag.

Hässelby holme var på den tiden ett kärt utflyktsmål under helgerna. Där tältade vi och roade oss på sedvanligt sätt med mat och öl. Ibland kunde lite starkare drycker förekomma.

På andra sidan fjärden låg Hässelby Strandbad med dans till den kände Seimor Östervalls orkester. Vi hade där mycket skoj. Åren var -35 och -36.

I och med att flickor senare kom med blev festerna lite lugnare och samvaron mer civiliserad.

Redan 1935 började vi med interna kanottävlingar i klubben och 1936 hade vi två man med i den stora tävlingen Kungsholmen runt. Vi har ju senare lyckats hävda klubbens färger i tävlingar rätt bra.

Jag har här, enligt mitt minne, återgett hur det började 1934-1936. Härefter blev jag borta för att dra på mig Kronans kläder. Kriget gjorde också att jag förblev vid Kronans ärtgrytor länge till. Därefter blev det inte många tillfällen för mig att följa klubbens vidare utveckling.

Örnsbergs kanotsällskap fick ju den stora äran att arrangera SM i kanot 1942. Detta visar att klubbens förtroende bland kanotkretsar var högt. Själv fick jag tillfälle att göra en insats härvid genom att rita upp kartor med inlagda tävlingsbanorna på 1000 och 10.000 m.

Kriget slutade inte förrän 1945 och därefter fick jag annat att tänka på. Det finns säkert någon i klubben som här kan redogöra för utvecklingen härefter. Med dessa rader vill jag sluta min redogörelse och önskar ÖKS framgång och lycka på de vida haven.

 

Med kamratliga hälsningar

Sven Sten

 

Första delen av nuvarande Gröndal:

Nya kanothallen

Uppdaterad: 08 JUN 2016 00:30 Skribent: Bengt Larsson

 

Örnsbergs Kanotsällskap

Besöksadresser:

Reimersholmsg 9, Reimersholme

 

klart.se

 

 Vi som gillar ÖKS
 facebook

Vår hemsida använder cookies
Läs mer om cookies

Postadress:
Örnsbergs KS - Kanot
Box 9240
10273 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4687763454
E-post: This is a mailto link

Se all info