Hoppa till sidans innehåll

Regler


Dessa regler är ett utdrag från www.jka.nu och gäller vid varje tävlingstillfälle.

 1. De tävlande skall bära en ren och vit Karate-Gi.

 2. Lagledaren skall under hela turneringen bära en träningsoverall med indentifikationsmärke.

 3. Vid kumitematcher och kata flaggsystem skall en av de tävlande bära ett rött bälte och den andra ett vitt bälte. Detta för att det skall gå att identifiera rätt person. De tävlande behöver inte ta av sig sina egna bälten.

 4. De tävlande skall ha korta naglar och får inte bära några metalldelar eller liknande på sin kropp, som kan skada motståndaren.

 5. Jackan, när den är knäppt med bältet måste täcka höften. Damer måste bära en vit t-shirt under jackan. Ärmarna på jackan måste täcka minst halva underarmen och får inte vara upprullade.

 6. Byxorna måste täcka minst 2/3 av skenbenet och får inte vara upprullade.

 7. Bältet måste vara så långt att det är minst 15cm kvar efter att det är knutet runt midjan. Det skall vara c:a 5cm brett.

 8. Varje tävlande måste ha rent hår och klippt så att det inte stör. Hachimaki (pannband) är inte tillåtet. Om en matchdomare anser att en tävlandes hår är för smutsigt och/eller för långt kan han med chefsdomarens godkännade diskvalificera den tävlande från omgången. Hårknäppen är förbjudna, det är även hårnålar av metall.

 9. Användande av icke godkända klädesplagg och material är förbjudet.

 10. De tävlande får inte bära bandageskydd utan att tävlingsläkare godkännt detta.

 11. De tävlande får inte bära skydd. Emellertid kan chefsdomaren besluta om skydd för att undvika skador.
  1. Tandskydd är obligatoriskt i kumite.
  2. Suspensoir är tillåtet i kumite.
  3. Bröstskydd är tillåtet för kvinnor i kumite.


 12. Kvinnor kan använda extra skyddsutrustning som är godkänd av Tekniska kommitéen.

 13. Glasögon är inte tillåtna i kumite.

 14. Den tävlande kan inte själv protestera mot domarnas beslut.

 15. Bara när ett beslut från match- och hörndomare tros ha varit fel enligt dessa regler kan ansvarig lagledare för den tävlande/laget protestera mot beslutet till skiljedomaren direkt efter att det upptäcktes.

 16. Om en tävlande fått en mindre skada, som inte nedsätter dennes förmåga att fortsätta matchen, vägrar fortsätta eller ber om att slippa fortsätta matchen skall denne dömas som förlorare.

 17. Om en eller flera skador under en match av orsaker som inte kan tillskrivas en tävlande men gör en av de tävlande oförmögen att fortsätta eller om båda tävlanden skadar varandra samtidigt skall den som inte fortsätter matchen dömas som förlorare.

 18. Om en tävlande av tävlingsläkaren anses som oförmögen att fortsätta matchen pga skada eller annan fysisk orsak skall matchdomaren avsluta matchen och avföra den skadade från matchen. Om skadan tillskrivs hans motståndare är han (den skadade) vinnare. Om skadan inte tillskrivs motståndaren är den skadade förlorare .

 19. En tävlande som vinner på diskvalificering av att motståndaren har orsakat skada får inte fortsätta tävla utan tävlingsläkarens godkännande.

 20. Endast tävlingsläkaren får ta beslut om skador, olyckshändelser och den fysiska konditionen av en tävlande.

 21. Alla Karate-Ka vare sig de är tävlande (detta inkluderar tränare, lagledaren eller vilken som är medhjälpare till den tävlande), domare eller andra officiella personer måste följa Karatens ideal som är: Ödmjukhet, Ärlighet, Göra sitt yttersta, God etikett och självkontroll.

 22. Dåligt uppträdande som misskrediterar karaten (detta inkluderar tränare, lagledaren och/eller de som är medhjälpare till den tävlande), kan resultera i diskvalificering av den tävlande och/eller laget.

 23. FÖRBJUDNA HANDLINGAR OCH TEKNIKER.
   1. Okontrollerade attacker
   2. Tekniker med för hård kontakt i förhållande till vilken träffyta det gäller
   3. Attacker mot armar och ben
   4. Öppenhandteknik mot ansiktet
   5. Attack mot skrevet
   6. Attacker mot höftlederna, knälederna, vristerna och smalbenen
   7. Att greppa utan en direkt uppföljningasattack, gå in och låsa motståndaren eller att kollidera med motståndaren i onödan
   8. Farliga kast
   9. Att medvetet utföra mattflykt eller andra rörelser för att slösa med tiden
   10. Ett osportsligt uppträdande såsom verbalsmädelse, provocerande eller onödiga uttryck
   11. All form av uppträdande som är vanhedrande för Karate (detta inkluderar tränare, lagledaren och/eller de som är medhjälpare till den tävlande)
   12. Brist på eget försvar

 24. Bara matchdomaren har rätten att pausa eller avsluta matchen att inställa eller avsluta den. Ingen annan än han är tillåten att egenmäktigt stoppa matchen

 

Uppdaterad: 05 SEP 2018 20:11 Skribent: Andreas Hellström
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Örnsköldsvik Shotokan KK - Karate
Hingstvägen 16
89142 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: 0702108335
E-post: helena.fahlgren@gmai...

Se all info