Hoppa till sidans innehåll

Sturfajt'n III


 

Det blir ytterligare en kyrkbåt till Orsa, vem kunde någonsin tro det när vi sjösatte Sturfajtn II 1983, inte vi som var med då i alla fall.

Varför?
Vår båt har blivit äldst i tävlingsflottan och Sturfajtn I börjar bli uttjänt, i allafall i behov av renovering och vi anser oss vara i behov av två fullgoda båtar. En ny båt innebär ett uppsving för klubben, sammanhållningen stärks när man har ett stort gemensamt mål. Fler blir intresserade av rodd och "gamla" roddare motiveras till att fortsätta sin fin sysselsättning.
Går en ny båt fortare?
Det känns i allafall så, kanske som att jämföra en Volvo 760 från 1983 med en V70 från 2005. Den gamla kanske duger men det känns betydligt bättre med en ny.

Hur?
Vi trodde oss aldrig kunna beställa en ny båt, roddare har då och då antytt är det inte dags för en ny båt snart. Vi har alltid sagt det går inte det är för mycket pengar, men så efter några års försiktighet med ekonomin och idogt arbete fanns så en grund. Vi bestämde oss att försöka, med målmedvetenhet och duktiga medlemmar jobbar vi vidare. Idag 2004-09-10 har vi ca: 175.000kr i kassan, Orsa kommun köper Sturfajtn I och ger oss ett bidrag på sammmanlagt max 150.000kr. dessutom fortgår försäljningen av sponsortavlor och våra gamla beprövade ekonomiska aktiviteter fortgår. 
Sturfajtn III kostar 340.000kr, fotsparkar och fotremmar tillkommer med ca 15.000kr. 

 

Båten beställdes Måndagen den 30:e augusti 2004. Virke skänktes i våras av Orsa Besparingsskog och sågades på Sollerön, plankorna har torkat i sommar och Arne Håll börjar nu bygga båten. Ett genuint hantverk som tar ca 1000 timmar, båten beräknas vara klar till början av maj 2005 och dopet blir på Ångbåtsudden i Orsa lördagen före midsommar.

                  

Så kom den stora dagen, Söndagen den 29:e maj 2005, Sturfajtn III skulle sjösättas och ros hem till Orsa.
Herr och damlag reste med buss till Kulåra på Sollerön till Hålls snickeri där båten byggts. Det blåste väldans men regnet höll sig borta och solen tittade fram mellan molnen.
Väl framme beskådade vi något oerhört vackert, vår nya båt. En ny kyrkbåt är bland det vackraste man kan beskåda, så den blänkte.
Båten bars ut av 35 starka roddare och drogs till Siljan på en vagn. I täten gick två flickor Öjeskog i Orsadräkt och spelade fiol, mycket stämningsfyllt.
Vid sjösättningen närvarde Bosse präst som sjöng och välsignade båten, lika som han gjorde med Sturfajtn II 1983.
Båten roddes så hem till Orsa med besättningsbyte i Noret, några rodde hela vägen ca: 30 km. Resan gick mycket bra i medvind och solsken på Orsasjön.


 

 

Lördagen den 18:e juni 2005 var det dop av Sturfajtn III,
mix och kommunrodd. Orsas förre kykoherde Jan Segerstedt döpte båten och Orsa spelmännen Perra, Olle Moraeus och Nicke Göthe spelade vacker fiolmusik. Hellzephyrs poporkester underhöll och oslagbar speaker var Olle Andersson

 


 

 

 

Sturfajtn III


Uppdaterad: 16 JUN 2012 23:54 Skribent: Sofia Lans

Postadress:
Orsa IF RK - Rodd
Hans Lans, Hansjövägen 27
79431 Orsa

Kontakt:
Tel: 025042886
E-post: hans.lans@orsamail.s...

Se all info