Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Historik ÖTF


1985

En trampolin köps in av Kurt von Stedingk för att prova på med familjen. Kurts söner Martin och Lars tränade hemma på tomten och kom efter en tids träning upp i tävlingsnivå. Efter en tids prova på tog Kurt detta redskap till gymnastikträningen för att gymnastikkillarna, som Kurt då var tränare för, skulle få testa. Detta år byggs Åkersbergahallen och det passar bra med tanke på takhöjden och trampolinsporten.

 

1986

Killarnas gymnastiktrupp bestående av bland annat Martin och Lars von Stedingk, Johan Backlund samt Daniel och Joakim Seavers tränade efter detta trampolin regelbundet parallellt med gymnastiken. Trampolinen tog snabbt över och träningen ökade i intensitet. Nya tränare togs in och trampolindelen av klubben växte snabbt. Klubben hette då Österåkersgymnasterna.

 

1987

Klubbens hoppare visade hög klass och tog många höga placeringar, såväl nationellt som internationellt. Detta år vann till exempel Lars von Stedingk (13år) Flower cup i Holland. Johan Backlund (14år) kom på bronsplacering på Haslev cup i Danmark.

 

1988

Klubben har med namn Österåkersgymnasterna sin första Svenska Cupen-tävling. Martin och Lars ställer upp i Junior-EM i Salzgitter både individuellt och synkront.

 

1989

Klubben växer så det knakar och blir snart en av Sveriges största och mest framgångsrika klubbar. Nu består nästan hela juniorlandslaget av Österåkergymnaster och Martin och Lars tävlar för seniorlandslaget. Martin blir svensk mästare.

 

1990

Nya förmågor som Kristina Sundelin och Anna Löfstrand kommer in i bilden och dominerar den svenska flicksidan i sin ålderklass. Daniel Seavers och Lars von Stedingk tävlar på Junior-EM i Uppsala. Det var detta år klubben blev självständig och bytte namn till Österåkers trampolinförening.

 

1991

Joakim Seavers vinner Flower Cup i Holland. Curt von Stedingk och Richard Sundelin är huvudtränare och nu vinner klubben i princip alla klasser i totala Svenska cupen. Klubben skickar hoppare till världens alla hörn, främst i Europa.

 

1992

Klubben fortsätter dominera i Sverige. Uppvisningar är vanliga och drar in pengar till alla resor hopparna åker på.

 

1993-1996

Klubben är under dessa år fortsatt framgångsrik och skördar mycket medaljer nationellt och internationellt i alla åldergrupper. Klubben är mycket aktiv med uppvisningar för allt från mindre företag, skolor och reklamsyfte. Trampolin är en uppvisningsgren på OS -96. Detta år håller klubben i Svenska mästerskapen.

 

1997-2000

Landslagshopparna, som länge varit klubbens grundstomme och övriga hoppares inspirationskälla, blir till åren och det övriga livet tar över. Klubbens har, efter lång tid som en av dom absolut bästa klubbarna i landet börjat lugna ner sig lite. De mest aktiva tränarna och hopparna har nu slutat. Martin håller dock ångan uppe då han är uttagen som reserv till OS i Sydney 2000. Tyvärr kom han inte med pga hård konkurrens, det var ju trots allt de 12 bästa i världen som tävlade då. År 2000 håller klubben i Svenska Mästerskapen.

 

2001

Hallen brinner upp i januari och blir ett hårt slag för en redan trött klubb. Man försöker hitta alternativa ställen att träna på för de bästa hopparna. Träningen skedde bla i Skärgårdsstadsskolan, i Täby samt Upplands Väsby.

 

2002

Hallen öppnar igen. Efter att ha varit nere på några få hoppare under det tidigare året, börjar den tappra styrelsen jobba för att få igång klubben. Det är inte lätt då "grundstommen" är borta så man får i princip starta om på nytt.

 

2003

Daniel Seavers med sin styrelse värvar tränare och hoppare. Man börjar få igång en hyfsad verksamhet igen.

 

2004-2005

Ann-Marie Carell tar över efter Daniel och jobbar hårt för att få ruljans i klubben. Nu har man efter hårt slit kommit igång och klubben känns som den är på fötter igen. Med nya hoppare på både nationella och internationella tävlingar som tex Ungdoms-VM, har vi visat att klubben har full fart framåt mot en spännande framtid.

 

2006

Österåkers Trampolinförening blir värdar för Stockholmregionens Utvecklingscentrum med klubbar som Upplands Väsby GK, Uppsala GF, Örebro, Huddinge, Oxelösund med flera i samarbetet.

 
ÖTF arrangerar ett populärt sommarläger som går av stapeln under en helg innan sommarledigheten med ett 40-tal deltagare från hela Stockholmsregionen.
Flera hoppare visar på talang och tränare som Anne-Maj Palacios och Johan Backlund satsar hårt på att få till en elitgrupp att räkna med.
Som ny ordförande i klubben tillträdde Ola Kjellstrand.

 

2007

Österåker är nu en av Sveriges i särklass största klubbar med ett 100-tal medlemmar och ett 20-tal hoppare som tävlar på regional och nationell nivå.
Hoppare ur elittruppen skördar medaljer och segrar i svenskacupentävlingar. Till Exempel Hanna Åberg som gång på gång vinner sin åldersklass storstilat. Även hoppare som David Kjellstrand, Gustav Kjellstrand, Linnea Ågren, Mikaela Zernell, Elise Brune, Lukas Brune och Måns Åberg visar konkurrenterna vart skåpet skall stå.

 

2008

Nytt sommarläger detta år med gästdeltagare även från Lidköping och Herrljunga. Måns Åberg är nu uttagen till juniorlandslaget vilket är en stor framgång för klubben. Hopparna visar på hög kvalitet både på regionstävlingar och svenskacupentävlingar vilket ger både tränare och hoppare blodad tand inför framtiden. Österåkers hoppare är än en gång i den absoluta toppen i landet, och hopparnas ringa ålder ger goda framtidsutsikter.

Fyra hoppare från klubben blir uttagna till Nordiska Mästerskapen som hålls i Danmark i oktober. Linnea Ågren, Elise Brune, Måns och Hanna Åberg, där tre av fyra tar fina finalplatser. Bra insatser från samtliga ger en härlig språngbräda inför år 2009!!Uppdaterad: 07 FEB 2012 21:11 Skribent: Anna Sundgren

IMG_6411_resized

 

Tips inför din träning!

 

Det är viktigt att du kommer till din träning med energi. Ät därför mellanmål innan din träning. Vill du köpa mellis i kiosken, tänk på att du ätit upp innan din träning börjar. Ha gärna med dig en vattenflaska.

 

För att vi snabbt ska komma igång med träningen och för att visa hänsyn och respekt till dina gruppkamrater måste du komma i tid och vara aktiv i ordningställandet av hallen. Alla hjälps åt att plocka fram och ställa tillbaka trampoliner och mattor. Föräldrar som är i hallen får gärna hjälpa till så går det fortare.

 

För att hoppa högt behövs styrka. Gör gärna styrke- och smidighetsövningar under tiden du väntar på din tur att hoppa, t. ex. rygglyft, situps, knäböj. Fråga din tränare hur du ska göra. Tänk på att inte störa in kamrat på trampolinen.

 

Skulle du bli sjuk eller få förhinder, meddela din tränare. Kontaktuppgifter hittar du här.

 

/Tränarna

Postadress:
Österåkers TF - Gymnastik
Hans von Stedingk, Gröndalsslingan 11
18463 Åkersberga

Kontakt:
Tel: +46705127926
E-post: info@osterakertrampo...

Se all info