Hoppa till sidans innehåll

Halvtid säsongen 16/17

29 JAN 2017 17:23
Dubbelseger på 30km klassiskt på upplands DM och nu senast seger i ett stort nationellt långlopp. Det går bra för Östervåla IF Skidor nu, jag är själv osäker på om och i så fall när vi haft liknande framgångar tidigare (den som vet får gärna fylla i)
  • Uppdaterad: 30 JAN 2017 00:06

Som Östervålaåkare är det lätt att bli lite extra stolt om man kollar resultatlistan från DM 30km som avgjordes i Häverödal förra helgen. Här vinner alltså Pontus med ca tre minuter före Uffe. Men vad som är mest intressant är att distansen ner till bronsplatsen är hela 12 minuter (från Pontus) vilket trots den långa distansen är en halv evighet i skidsammanhang. Här hittar vi ändå en så pass meriterad åkare som David Holmström från Roslagsbro (145:a på Vasaloppet för några år sedan). Detta är klasskillnad och riktigt bra av vår toppduo.

Resulat DM 30km

Från loppet berättar Pontus att han och Uffe kom loss ganska omgående och sedan åkte tillsammans i en dryg mil där de skapade ett stort tidsavstånd bakåt. Sedan tyckte han det var dags att öka farten vilket innebar solokörning och en ren uppvisning i vem som odiskutabelt är Upplands bästa skidåkare just nu. Visade Pontus att han var bäst visade Uffe att han är ohotad tvåa. Han hade ju själv en marginal på 10 minuter till tredjeplatsen. Han verkade inte heller, av förståeliga skäl, ha några problem att se sig slagen av Pontus och DM-guld har han ju flera stycken sedan tidigare.

 

Dubbelseger på DM må vara det som med våla-ögonen är närmast att glädjas åt har ovan nämnda gjort flertalet minst lika stora prestationer i andra tävlingar under säsongen.
För Pontus har vi två riktiga höjdpunkter i Orsas Julmarathon i mellandagarna och kanske allra främst en mycket övertygande seger i Harsa Ski Marathon igår.
Orsas Julmarathon som enbart samlar de allra bästa åkarna var säsongens första långlopp. Här åkte Pontus in på en 7:e plats knappt slagen av en åkare som Rikard Tynell. Upp till segraren Bob Impola var det bara 3:40 vilket måste ses som mycket imponerande med tanke på att impola då nyligen åkt in några sekunder från segern i premiären av Ski-classics någon helg tidigare. Alltså 3 minuter från absoluta världsklass, det tåls att tänka lite på.

Resultat Julmarathon

 

Efter en rad andra bra lopp under säsongen var det så igår dags att för första gången kliva högst upp på pallen i ett stort nationellt långlopp för Pontus. Han vann Harsa Ski Marathon tämligen enkelt efter att ha ställt av alla konkurrenter i en längre backe ut på det andra av tre varv och sedan kontrollerat sin ledning in i mål. Grattis säger jag! Imponerande, välförtjänt men inte det minsta oväntat.

Resultat Harsa Ski Marathon

Uffe får nu för tiden se sig slagen av Pontus i mer eller mindre varje lopp nu för tiden. Detta har dock enbart att göra med en imponerande snabb utveckling av Pontus samtidigt som Uffes imponerande utveckling inte riktigt håller samma ungdomliga tempo. För minst lika fort som tidigare år går det verkligen i år också. På långlopp hittar vi en 20:e plats på Orsa Julmarathon, bara 10 minuter efter världseliten. Även på Moraloppet, 45km, hittar vi ett riktigt bra resultat i en 29:e plats bara 5 minuter från segern i riktigt tufft motstånd.


Resultat Moraloppet


När vi är inne på resultat för Östervåla kan vi ju självklart inte undgå att vi tagit en bronsmedalj i seniorklassen under fristils-DM, tillika Storvretaloppet. Här kom Andreas Wenngren på 3:e plats och lade beslag på skidkarriärens första DM-medalj skulle jag gissa. Grattis och hoppas du är taggad att utöka samlingen i framtiden. I samma lopp slog han brorsan Niklas ca 3 minuter som lade beslag på fjärdeplatsen. Bra kört där också! Verkligen kul med några fler vålaåkare ute på de lokala tävlingarna.

Resultat fristils-DM

Innan vi summerar för denna gång och blickar framåt tänkte jag försöka för mig själv och er andra kort förklara lite av Pontus framgångar. Jag har ju haft förmånen att ha en ganska god inblick i stora delar av den här skidhistorien.
Först och främst, han gillar skidåkning och trots att toppresultaten som ungdom uteblev var det aldrig något alternativ att lägga skidåkningen åt sidan vilket allt för många gör i den åldern.
Sedan började en allt mer medveten satsning på skidåkningen i junioråldern där det var främst på de klassiska långloppen som han visade sig ha allra mest talang för. Hur skulle man till exempel kunnat vetat en sån sak då man aldrig åker långlopp som ungdom. Här var har Uffe varit en utomordentlig träningskamrat och dessa två har från och med den här tiden höjt varandra hela tiden.

Men det var här någon stans för fyra år sedan som det tog fart på riktigt och detta är riktigt imponerande. Han hittar alltså vad han är bäst på och väljer då att specialisera sig på just det. Han uppfattar tidigt att om man ska bli bäst på långlopp är det bara att skippa fästvallan och börja staka oavsett hur banorna ser ut.
Problemet är här för de allra flesta att det går alldeles för långsamt att staka uppför de branta backarna (ni kanske också känner igen er? :) ). Pontus bestämmer sig dock för att lösa detta och helt på egen hand med stort intresse och mycket jobb lär han sig just att staka uppför bättre än de allra flesta. Och då menar jag att väldig få åkare i världscupen skulle kunna matcha denna effektivitet och detta rörelsemönster vilket är väldigt imponerande att se samtidigt som det är nyckeln till att orka åka fort i 4 mil+ utan fäste. Bilden nedan jag lånat från Bertils Janssons blogg är som taget ur en handbok för hur man ska staka uppför en backe. Bara att notera positionen, vinklarna och ut i spåret och testa!

 

 

Gillar ni uppländsk skidåkning kan jag för övrig tipsa om att gå in och läsa Bertils blogg, bästa uppdateringen i skiduppland.

 


Nu blickar vi framåt mot SM i söderhamn och DM-stafetter på onsdag där Östervåla ska vara starkt representerade. Till och med undertecknad har blivit medlurad på en sträcka. Kul att få lufta våla-dräkten :) Ses då!

 

Allt Gott!
Henrik Rosén

Skribent: Henrik Rosén
Epost: Adressen Gömd
  1. Härlig läsning och väldigt intressant. Hoppas Pontus åker Evertsbergsrännet i helgen och skall vli intressant se resultat i kommande långlopp och även Vasaloppet............. Kul att det finns riktigt bra åkare i distriktet!!! ps Uffe jansson imponerar ju han också!!

    (Samuel F 2017-02-03 kl 09:32) Anmäl
  2. Härlig sammanfattning Henrik, av otroligt duktiga skidåkare (Pontus o Ulf)... och skribenten är inte dålig han heller (merit, tidigare JSM-vinnare)... i kväll blev dessa tre DM-segrare i stafett, och Östervålas oldgirls vann också... Grattis!

    (Bertil 2017-02-01 kl 23:27) Anmäl

Postadress:
Östervåla IF - Skidor
Box 68
74046 Östervåla

Besöksadress:
Lunda
74046 Östervåla

Kontakt:
Tel: 029271431
E-post: This is a mailto link

Se all info