Hoppa till sidans innehåll

Föreningen


Skrift framtagen av Rolf Gustavsson till Östervåla IF:s 75-årsjubileum 12/5 2001.

 

 

                                           

ÖSTERVÅLA IF 75 år.

 

Denna dag är det på dagen för 75 år sedan som Östervåla Idrottsförening bildades. Föreningens förste ordförande hette W E Åkerlund, affärsinnehavare från Ettinga. 19 personer har genom årens lopp innehaft ordförandeposten, Bo Larsson är i dagsläget föreningens huvudansvarige.

Mycket finns naturligtvis att skriva om 75 års aktiviteter i föreningen, det som här följer är bara en bråkdel av vad som skett. Det finns dessvärre inga dokument sparade från de allra första åren i föreningens historia, med ett undantag. En

revisionsberättelse från 1926, alltså premiäråret, finns bevarad. Först från och med 1930 finns dokument från protokollförda sammanträden samt en och annan styrelseberättelse.

 

För att skumma lite på ytan om vad gamla protokoll och styrelseberättelser avslöjar kan nämnas att ÖIF till kommunvalet 1930 gick ut med en egen lista. Varför då? Jo, man ville i kommunens styrelser och nämnder ha ledamöter som hade större förståelse för idrotten. Två ÖIF:are kom in i fullmäktige det året. Det kan tilläggas att året 1930 blev ett jobbigt ekonomiskt år för ÖIF, man tvingades ta ett lån på 400 kronor för att täcka sina skulder.

 

Från styrelseberättelsen härstammande från 1932 kan utläsas att inga skidtävlingar kunde anordnas på grund av snöbrist. Det har alltså förekommit dåliga vintrar även längre tillbaka i tiden. I samma styrelseberättelse lovprisas fotbollsspelarna för fint kamphumör, likaså "oförgätne" lagledaren Sven Nordin som på ett slående sätt kunde hålla laget samman.

 

En av de större händelserna i föreningens historia inträffade den 30 juni 1935. Då invigdes Skogsvallens fotbollsplan och park, som under en lång rad av år blev ett centrum för fotboll och nöjen. Kostnaden för att iordningsställa fotbollsplanen uppgick till 3.850 kronor. Vid invigningen mötte ett lag med stommen från Östervåla då allsvenska Sandvikens IF. Det blev en sensationell seger med 3-2 över allsvenskarna, inte minst tack vare fenomenale målvakten Lennart Eurén, hemmahörande i Vittinge IK.

 

1964 uppfördes den stora scenen på området, en scen varifrån rader av kändisar låtit sig ses och höras. Vad sägs om berömdheter som Bill Haley, Eartha Kitt, Simon & Garfunkel, Paul Jones, Miriam Makeba och Chuck Barry. Bland världsledande rockgrupper kan nämnas Dave Clark Five, The Hollies, Manfred Mann och Status Que, listan kan göras hur lång som helst. Förutom stor-internationella artister har hela gräddan av svenska artister gästat Skogsvallen någon gång. Rocktåget, med Niclas Strömstedt, Tomas Ledin och Lena Philipson innehar publikrekordet med drygt 6000 betalande.

 

Skogsvallens storhetstid inleddes i slutet av 1950-talet, då var Roland Wåhlin parkchef. Han efterträddes av Clemens Zetterberg, därefter tog Rolf Gustavsson över och den siste parkchefen var Peter Wåhlin.

Men tiderna förändrades, under 1990-talet har "folkparksdöden" härjat, även Skogsvallen tvingades stänga några år. Under de senaste två åren har verkamheten återupptagits med en annan uppläggning och som har resulterat i att parkern i alla fall gått med plus. Förhoppningen är att ungdomar ska tröttna på TV och video och på nytt känner att man vill ut och träffas i parkerna.

Östervåla IF höll under 20 års tid en julshow i Fokus, ett arrangemang som Hans Forsberg ansvarade för i alla år och som drog mycket folk. Vid dessa shower medverkade bland annat Ludde och Co. Gösta Ludvigsson var föreningens revykung och han ansvarade också för en revy i samband med Östervåla IF:s 60-årsjubileum.

 

Fotbollen dominerade från början

Fotbollen var avgjort den största och bredaste idrottsgrenen från början. Flera år innan föreningen bildades fanns fotbollslag på orten, matcherna spelades först på en plan som var belägen intill den nuvarande bussterminalen. Därefter på en plan som anlades vid Hovberga. 1976, strax före ÖIF:s 50-årsjubileum, berättade Pelle Nordin för undertecknad artikelförfattare att han och Eric Carlsson 1926 åkte med mejeribilen till Uppsala och inköpte en omgång fotbolls-tröjor. Tröjorna var röd- och vitrandiga. När de åkte hem var det fullsatt i hytten med den påföljd att Pelle och Eric fick ligga på flaket under en presenning. Fotbollsplanen fanns vid denna tidpunkt vid Äspenbo innan man flyttade till Skogsvallen. Fotbollen dominerade under många år och A-laget klättrade uppåt i seriesystemet, som högst nådde man division IV. Säsongen 1975 var laget ett enda mål från att gå upp i division III. Efter det så blev det kräftgång ända ned till botten, men nu har Våla hankat sig upp i "femman" och det ser på nytt ganska ljust ut.

 

Stilstudie från tidig herrfotboll

Herrarna i all ära, men under senare år är det tjejerna som dragit åt sig den största uppmärksamheten. Ett flertal seriesegrar för olika åldersgrupper har noterats liksom segrar i cuper. Den stora skrällen inträffade på Lundavallen förra året när Östervåla besegrade allsvenska Bälinge i Upplandscupens final. Damerna hör hemma i division III där laget legat i toppen i flera år. Dags att ta steget upp i division II detta jubileumsår?

 

Tjejfotbollen har ett starkt fäste i ÖIF

Att framhålla enskilda spelare ska kanske inte göras, alla som bedriver idrott gör sitt bästa med skiftande framgång. Ett namn kan dock nämnas, Thure Gustafsson, som var alla målvakters skräck under 1940-talet. Det har sagts att han under en säsong gjorde tre mål i snitt per match. Mera berömd blev dock sonen Tom Thuresson, spelande i Hammarby och landslaget, sedemera proffs i Belgien

 

Ishockeyn tog över

Fotbollen dominerade i många år som nämns ovan, men när ishockeyn kom igång på allvar tog den sporten över som föreningens dominerande. Sektionen ombildades från bandysektionen 1958, efter den första seriesegern i division VI säsongen 1960-61 gick det bara uppåt. Derbymatcherna mot Morgongåva på Lillängens naturis går till hävderna, cirka 600 personer trängdes på snövallarna kring rinken.

Slitet och släpet med spolning och skrapning på Lillängsrinken tog slut i och med den konstfrusna banans byggande uppe på Lundaområdet. Ortsbefolkningen och näringslivet kunde med gemensamma krafter se till att det också uppfördes en ishall vilken invigdes 1976, det år Östervåla IF firade 50-årsjubileum.

Ishockeylaget klättrade ända upp i division I och det var en prestation utöver det vanliga att en så liten klubb fungerade så långt upp i seriesystemet. I mitten av 1990-talet var man en kort period distriktets bästa lag, bland annat vann man i den Uppländska DM-finalen över Uppsala AIS          

 

SEGERYRA då Östervåla vinner över Uppsala AIS

Men kostnaderna ökade, inte bara materialkostnaderna steg, tränare och spelare utifrån kostade också stora pengar och det håller inte i längden för en liten klubb. I likhet med flera andra klubbar i landet tvingades man dra ner på verksamheten och nu har laget dalat i seriesystemet. Laget innehåller i stort sett bara egna produkter och det är naturligtvis det riktiga. Ett mycket duktigt B-juniorlag pekar på att det finns förmågor att matcha in och man bör inte se alltför dystert på framtiden.

 

Det ska börjas i tid..

Att klubben har förmåga att fostra duktiga ungdomar återspeglas i att flera av dem har representerat såväl landslag som landskapslag. Flera ÖIF-grabbar har spelat och spelar i svenska elitklubbar och numera också i Norge. Klubbens stora affischnamn är givetvis Marcus Ragnarsson, NHL-proffs i San José Sharks, landslagsman och tidigare såväl svensk som Europamästare för klubblag.

 

Dåliga vintrar skidsportens problem

Skidsporten var livaktig i föreningen redan från dess bildande 1926. Under senare år har dock milda vintrar ställt till det för skidsporten på de här breddgraderna och det har gjort att problem uppstått med återväxten. Vålaloppet tillhörde en av Upplands mest traditionella tävlingar under många år, men snöbristen gjorde att tävlingen lades ned.

Föreningen största skidprofil genom tiderna var Hassel Lipkin, som bland annat blev Uppländsk DM-mästare på 50 kilometer 1948 och som höll sig väl framme i Vasaloppet. DM-seger blev det också för ett flicklag 1966 och i Västupplands-mästerskapet året efter vann Östervåla samtliga klasser.

Trots att det till och från råder snöbrist kämpar skidsektionen på och de har även ansvar för ortens elljusspår, vilket det sköter med bravur.

 

Gångarna hemförde tre Svenska mästerskap

Det har förekommit flera sektioner inom Östervåla IF utöver de redan nämnda. Den framgångsrikaste sektionen av dem alla var gångsektionen, vilka hemförde tre Svenska mästerskap. Det var under storhetstiden 1947-51 som klubben tillhörde en av landets främsta. Svenska mästare blev Karl Westerlundh och Nils Wenngren, dessutom blev det en lagseger. Karl Westerlundh omkom vid en motorcykelolycka 1953 och efter det upphörde gångsporten nästan helt, sektionen lades ned 1955.

 

Friidrott trots avsaknad av tävlingsbanor

Det har aldrig funnits löparbanor i Östervåla vilket naturligtvis hämmade de som ville satsa på friidrott. Ända har det i föreningen funnits många duktiga friidrottare. Det mest anmärkningsvärda var att Östervåla blev bästa klubb i Västupplandsmästerskapen 1959. Före såväl Heby som Tärnsjö, där friidrottsarenor fanns. Olle Persson i Solhallet var en av landets mest lovande höjdhoppare som junior. Sven-Olof Bergström var en medeldistanslöpare som förutspåddes en lysande framtid, en skada stoppade dock hans karriär. Sektionen lades ned 1961.

 

Många DM-tecken i brottning
1962 framförde Östervåla BK önskemål om att få bli en sektion i Östervåla IF. Brottningsintresset har varit stort under många år i socknen och brottarna har tillhört och tillhör fortfarande de bästa i Uppland. Brottare som Ahti Hannuksela, Kenneth Ossianikov, Ingemar Persson och Jan Svinghammar kammade hem massor av DM-tecken. 1980 bildade brottarna på nytt eget, då uppstod Östervåla AK som numera främst är framgångsrika inom tjejbrottningen.

 

Cyklister tvingades betala sina egna medaljer.

Andra sektioner som funnits inom Östervåla IF:s ramar är orientering, bandy, cykel, bordtennis, en korpsektion samt gymnastik. Vad gäller den sistnämnda är man i allra högsta grad fortfarande mycket aktiva. Gymnastikgrupper finns för de allra minsta upp till oldladies och oldboys. I bordtennis fick klubben en DM-mästare för flickor 1973, det var genom Eva-Karin Matsdotter, hon var även med i flicklaget som tog hem lagsegern. Mats Blomqvist vann senare i tiden DM för pojkar 13 år utan att ha tappat ett enda set. I mitten av 1990-talet upphörde sektionen och de spelare som fortfarande var aktiva gick till Harbo IF.

Orientering förekom sparsamt under 1940-talet. Sporten blommade upp i slutet av 1950-talet med bred aktivitet fram till 1962. Det året, på luciadagen, bildades orienteringsklubben OK Triangeln på Zetterbergs Café. Ett DM-tecken hemförde sektionen under ÖIF-tiden, genom Bertil Gustavsson i klassen seniorer B.

Vad gäller bandy hade klubben från och till ett seniorlag men de förekom aldrig i seriespel. Man spelade enbart en del så kallade vänskapsmatcher på Lillängens is. Sektionen försvann i och med ombildandet till ishockeysektion 1958.

Cykelsport förekom i ett tidigt stadium av föreningens historia, en sektion bildades 1928. Adolf Pettersson hette den bäste cyklisten i föreningen, det tävlades mest i interna tävlingar.

 

Dålig ekonomi tycks sektionen haft, vid klubbmästerskapet fick cyklisterna själva betala sina medaljer första året. Men året efter förbättrades ekonomin dramatiskt och segraren i KM fick ta emot en segerpremie på 4 kronor, tvåan erhöll 2:50. Sektionen valdes bort i föreningen 1932.


         //
Rolf Gustavsson             

 

                       

                     

Östervåla idrottsförening , ÖIF, bildades 12.5 1926.

Under åren har följande idrotter mm bedrivits: då vi bara funnit protokoll från årsmöte 5/1-1930 vet vi inte när idrotten började.                                                                                

IDROTT       PERIOD

Badminton   1978

Bandy           1934 - 1957

Bingo            1966 - 1980

Bordtennis   1951 - 1993

Brottning      1963 - 1979

Cykel            1926 - 1933, 1950

Fest              1926 -

Friidrott(allmän idrott)       1926 -1964

Fotboll (dam)                     1971 -

Gång            1937 - 1938, 1946 -1957

Gymnastik    1964 -

Ishockey       1952 -

Kommunpolitik                  1930

Korp             1926 - 1948, 1956 - 1980

Orientering   1947 - 1962

Skidor          1926 -

 

                                           

För tillfället bedriver vi följande idrotter:

                    fotboll

                    gymnastik

                    ishockey

                    skidor


Vi driver även nöjesparken "Skogsvallen"
För dagen har vi 900 medlemmar.                           

                                                                                                                                  

Ordförande                      Period

W.E Åkerlund                    12/5-1926

Sven Rosén (folkskollärare)   5/1 1930

Erik Karlsson                    6/1 1933 - 21/4 1933

Sven Nordin                    10/5 1933 -

Hlding Ahlström                1934 - 1936

Erik Karlsson                    1936 - 1937

Edmund Larsson              1937 - 1942

Gerhard Gustavsson        1943 - 1944

Harry Persson                   1945 - 1947

Olle Eriksson                     1947 - 1948

Gerhard Gustavsson        1949 - 1951

Olle Andersson                 1952 - 1956

Allan Nordin                      1957 - 1958

Erik Eriksson                    1959 -

Sven Eriksson                   1960 - 1961

Roland Wåhlin                   1967 -1978

Bo G Gustavsson             1980 - 1981

vakant                                1982

Rolf Gustavsson                1983 - 1987

vakant                                1988 - 1989/90

Rolf Gustavsson                1990/91 -1993/94

Bo Larsson                        1994/95 - 2000/01

vakant                                 2001/02

                                                                                      

                                                                                                                                                                                                                                              

                     

Uppdaterad: 25 AUG 2009 18:18

S P O N S O R H U S E T

VÅRA HUVUDSPONSORER

Zetterbergs

Mäklarcentrum

Sala Sparbank

Tempo 

Cykel och Skidstället

Intersport

 Forsbergs Buss

Bygg-Sven

Gräsbo Rör

CF:s Plåtslageri

Björklinge Energi

  

VÅRA ÖVRIGA SPONSORER

Sporrongs Plåtslageri AB

Östervåla Revision AB

Stens Bil och Traktor

Byggconstrukt

VLS-Teknik

Östervåla Elhandel - Elspar

Fribbans Närbutik

Östervåla Bilplåt

Östervåla Kyl och Värmeteknik

Folktandvården

Ahlezons Produktion

Eklunds Ur och Optik

Sossarna

Tärnsjö Ånggarveri

Centern

Sala Allehanda

Våla Pizzeria

BTC - Skyltar och Dekaler

Enskede Hydral

Ajne Elvingsson AB

Tvättex

Östervåla-Harbo Pastorat

YIT

Bilisten

Möller Bil

K:F Larsson Rör

Missionskyrkan

Borgen Entreprenad

 

 

 

Postadress:
Östervåla IF
Box 68
74046 Östervåla

Besöksadress:
Lunda
74046 Östervåla

Kontakt:
Tel: 0292-71431
Fax: 0292-71541
E-post: This is a mailto link

Se all info