Hoppa till sidans innehåll

Träning på Storsjön 13-15 dec 2013

18 DEC 2013 18:41
Hasse, Stefan, Gunnar, Burt och Per-Ove åkte till Storsjön för att träna
  • Skapad: 18 DEC 2013 18:41

Hej alla is-seglare.
Som vi alla vet hade tävlingen i Sandviken ställts in, eftersom isen var för osäker. Ett vist beslut av tävlingsledningen tycker jag.
Nåja vi hade i alla fall utverkat permission från hemmet och det måste ju utnyttjas. Vi konfererade och det beslutades att P-O, Stefan och jag skulle åka upp på torsdag kväll för att vara på plats på Storsjön för att träna. Den nyinskaffade släpkärran hade vi redan packat på onsdagen. Tre kompletta jakter, ett antal segel samt ett otal medar gick in galant. Gissa vem som hade tagit med sig 30 medar!
Vi stannade till vid fordonsvågen på Västerleden och konstaterade att vi hade en laglig färd mot norr.
Övernattning hos ett par mycket trevliga släktingar till Stefan i Axmar By, norr om Gävle. Nästa morgon fortsattes färden till Kungsberget och Storsjön. Ett 20-tal seglare hade aviserat att de tänkte komma dit för att träna, även om det inte arrangerades någon tävling.

Under fredagen möttes vi av en torr, superslät och stenhård is med solen gassande från en blå himmel och någon plusgrad i luften.
Jag som inte seglade förra säsongen konstaterade att jag, sista seglingen våren 2011, brutit sönder beslaget till plankinfästningen. Detta ”återupptäckte” jag nu på Storsjön, 30 mil från hemmet! Nåja P-O hade som tur var inte bara tagit trettio medar med sig, utan även ett antal välsorterade verktygslådor i vilka vi kunde botanisera bland smått och gott, och vips var plankan på plats och jag smällde stolt med hängslena och kände mig händig. Tack P-O.
Vinden var till att börja med c:a 6 m/s men minskade under eftermiddagen. Vid 4-tiden slutade det blåsa helt. Dags att fixa ett boende för natten.

Ett par holländare som också kommit upp för att segla tipsade om ett pensionat som låg 5 km bort. Vi tog oss dit utan allt för stora förhoppningar om lediga rum, eftersom Europe m.fl. världsartister gav en konsert på Bandyarenan i Sandviken samma helg. Vi hade dock turen med oss och fick de sista två dubbelrummen. På kvällen matades vi  omväxlande med hembakad sockerkaka och bisarra historier med lokal prägel, av pensionatets innehavare, den surbrödsbakande Micke. Många skratt och stor insikt i Kungsbergets sociala förhållanden berikade kvällen.

På lördagen kom Gunnar och Burt upp i varsin bil. Burt bara över dagen medan Gunnar skulle sova kvar en natt.
Lätt snöfall hela dagen med någon minusgrad. Vinden låg på 4-5 m/s, som sakta avtog under dagen. Fortfarande fin is som gjorde att medelbukiga segel drog bäst. Det blev en hel del spontana race, där Gunnar får anses vara den som var snabbast av oss från OXSS.
P-O och Stefan hade problem med fästet i isen och halkade omkring med permanenta uppställ. 30 medar, -och alla slöa!
 Burt gick bra och hade inga större problem. Själv gick jag dåligt på undanvindarna men på kryssen gick jag som tusan. I 2:a racet uppe vid märket efter första kryssen låg jag bland de 4 bästa och slet med ett manligt varggrin jakten runt kryssmärket. Mitt i rundningen fann jag mig plötsligt hasades på rygg i en hög av blandade DN-delar. Plankan hade lossat. Varför händer alltid sådant när man är som längst bort på isen?
Som tur var bodde en bysmed intill depån och nu var det minsann slut med finliret. 4 kraftiga genomgående bultar plockades fram i "Storverksta´n" (Uttalas på bredaste dalmål) Lagom klart när de övriga kör in för dagen. P-O påstår att jag nu bara ligger en ½ poäng från epitetet ”Plankmarodören”.

På kvällen blev vi inbjudna att bada med urbefolkningen i bybastun. En totalrenoverad skapelse i originalskick från 30-talet, som producerar het ånga. Här pratar vi om ett vedeldat arrangemang med stor vattentank, kranar, spjäll och ventiler som sköttes av en stolt maskinist. Tankarna for till Hades rike när det pös och vibrerade av hetta i hela huset.

På söndag morgon bar det åter ut på isen. Vinden var fortfarande ganska svag; 3-5 m/s. Det regnade hela dagen men isen var fin, så det blev ett flertal spontana race samt trimmande. Vi konstaterade i alla fall att de som bytte till T-medar fick en fartökning på den vattenbemängda isen. Under dagen "droppade" seglarna av varefter kläderna hade blötts igenom. Stefan slutade inte förrän han seglade ner i en svacka med 20 cm vatten. Han stannade i en kaskad av iskallt vatten.

På vägen hem kunde vi glädjas åt en lyckad helg med många skratt, god mat, mängder av chokladpudding och ännu mer frisk luft. Jag skall laga plankan, Stefan skall ordna med bilen och P-O skall slipa om 30 medar…

Hälsningar Hasse Kowallek
Skribent: Rolf Gösta Thörner
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson för Isseglingssektionen är Burt Adolfsson tele 070-5331029

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

       

 

       

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Oxelösunds SS - Segling
Box 8
61321 Oxelösund

Besöksadress:
Ljungholmsvägen 8
61300 Oxelösund

Kontakt:
Tel: +46155430330
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

 

 

        Team OXSS

 

      SSAB-logga

 

oxelösunds kommun

 

 

 

 

logo broms

 

 bolist eliasson STÖRRE

 

       

true_heading_143_40

 

solidtango_72_20

 

 

       

 

       ica-kvantum-logotyp

 

 kustbostader

   

 

måleritjänst

 

 

nils oscar

 

 

oxelö energi

 

 

oxelösunds båtvarv

 

 

 

 

 skobes

 

 

 

 

 

svenskasjo_250x450_sofie_ssf