Hoppa till sidans innehåll

OXSS fyller 50 år 2012!


I tidningen Folket den 19 februari 1962 fanns följande att läsa under rubriken ”Oxelösunds seglare bildar organisation”:

Oxelösunds seglare är nu så många till antalet att en organisation blivit aktuell. För omkring två år sedan fanns endast ett 10-tal segelfarkoster i staden. Nu ligger 32 mindre eller större segelbåtar utspridda på olika uppdragningsplatser. Vid ett möte på onsdag i Jollen vid Sjögatan 18 ska hamn- och varvsfrågor diskuteras. Initiativtagare till sammankomsten är en kvintett seglare nämligen John Zschaek, Paul Köhler, Sven-Erik Jansson, Gösta Andersson och Sven Östensson. Gruppen framhåller att få städer i världen (?) har ett sådant gynnsamt läge för seglare som Oxelösund. Staden är medelpunkt i ett av Sveriges naturskönaste skärgårdsområden. Seglaren kan snabbt och lätt komma ut till rena och fria vatten. Det är naturligt att motorbåtarna stått i centrum för det allmänna intresset, men hamnar och uppdragningsplatser bör utformas så att de inte bara passar för motorbåtar.

I februari 1962 bildas så Oxelösunds Segelsällskap med en interimsstyrelse bestående av John Zschaek, sammankallande och övriga ledamöter Paul Köhler, Gösta Andersson, Sven-Erik Jansson samt Sven Östensson.

Kring namnfrågan blev det en livlig diskussion, men så p g a att det tidigare funnits ett Oxelösunds SS och för initialernas skull stannade mötet enhälligt inför ”Oxelösunds Segelsällskap”, förkortat OXSS. (Södermanlands Nyheter) Tack vare det explosionsartade ökande seglingsintresset i Sverige på 60- och 70-talen ökade också OXSS medlemskader i takt därmed. Närmare 500 medlemmar kunde man vissa toppår räkna in i klubben.

Diskussionen om ett eget klubbhus startades redan 1974 och vid kommande årsmöte beslutade OXSS att bygga ett aktivitetshus för att få en träffpunkt för seglarna. En byggnadskommitté bildades och allt byggnadsarbete skedde sedan på medlemmarnas frivilliga insatser. Den sista augusti 1976 togs det första spadtaget och vid Lucia samma år hölls taklagsfesten med glögg och årets första snö. En kväll i veckan träffades sedan seglarna för att spika innertak och väggar. Våren 1978 kunde så dåvarande kommunalrådet Sven Zetterström från kommunen inviga det som sedan skulle komma att bli en av ostkustens finaste seglarcentrum. Han hade fint sällskap med representanter från Nyköpings Segelsällskap, Oxelösunds motorbåtsklubb, samseglingsklubbarna från Bråviken, Nävekvarn m fl. Detta centrum blev sedan platsen för många aktiviteter precis som det var tänkt. Sektioner bildades som t ex jolle, kölbåt, familj. Genom alla år är väl ungdomssektionen den som varit allra aktivast och som fostrat många ungdomar i den fina seglarkonsten. Här finns EM-deltagare samt en lång radda VM-deltagare med fina placeringar. 2008 fick OXSS sin första världsmästare genom Josefin Olsson i E-jolle och Josefin är även uttagen till OS 2012 i Laser Radial. Som arrangör av stora seglingar har OXSS befäst en tätplacering i Sverige.

Familjeseglingen Arkö Runt, årligen återkommande med upp till ca 200 båtar på startlinjen. Idégivare var Ralf Gunnarsson och under 2012 seglas det 40:e Arkö Runt. Men OXSS vassa funktionskår anlitas också av de stora förbunden Starbåt, Folkbåt, Rival m fl. Och allra mest kända har OXSS gjort sig som arrangör av jolleseglingar på VM- och EM-nivå med kämparna Roger Eriksson, Ove Söder, Lill-Burt Adolfson m fl i spetsen för arrangemangen.

1996 blev OXSS tillfrågade om våra möjligheter att anordna Olympiaseglingar inför OS 2002. Vi svarade med en diger information framtagen på ca en vecka. Erbjudandet gick, trots våra ansträngningar, vidare till Nynäshamn på grunder vi ännu inte listat ut. Men som kronan på verket blev OXSS i år utnämnt till 1995 års bästa seglingsarrangör i Sverige.

OXSS framtid är i mycket styrd av medlemsinflödet samt kommunens välvilja i vårt arbete med bl a seglarskolor för Oxelösunds ungdomliga del. Att vi satt Oxelösund på kartan när det gäller segelsport är det ingen längre som tvekar om.


Uppdaterad: 16 FEB 2012 20:01 Skribent: Monica Sundklev

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

       

 

       

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Oxelösunds SS - Segling
Box 8
61321 Oxelösund

Besöksadress:
Ljungholmsvägen 8
61300 Oxelösund

Kontakt:
Tel: +46155430330
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

 

 

        Team OXSS

 

      SSAB-logga

 

oxelösunds kommun

 

 

 

 

logo broms

 

 bolist eliasson STÖRRE

 

       

 

       

 

       ica-kvantum-logotyp

 

 kustbostader

   

 

måleritjänst

 

 

nils oscar

 

oxelö energi

 

oxelösunds båtvarv

 

 

 

 skobes

 svenskasjo_250x450_sofie_ssf