Hoppa till sidans innehåll

Historia


PBK:s historia

Pukebergs Bollklubb bildades den 5 maj 1930. Initiativet togs av några anställda på Pukebergs Glasbruk. Den första styrelsen bestod av Einar Cedmert, Gösta Forsberg, Simon Petterson, John Karlsson samt Sverker Blomberg.

Glasbruket lät klubben disponera en åker där den första fotbollsplanen iordningställdes av medlemmarna. Detta på samma plats som den nuvarande idrottsplatsen finns.

Första matchen spelades sedan på hösten 1930 mot Nybro IK.

Några år senare började klubben också med allmän idrott och efter ytterligare tid även med boxning, gymnastik och bandy. På senare tid har även skidor och handboll funnits i klubben. Numera bedrivs endast fotboll.

I början av 70-talet insåg man i PBK att stora ungdomskullar skulle söka sig till klubben. Därför var en målsättning att öka ut Pukevallen för att kunna ta emot alla ungdomar. 1976 gjordes därför ytterligare en gräsplan. 1978 renoverades ett äldre hus, strax utanför Pukevallen, till klubblokal. 1982 byggdes en ny stenmjölsplan och 1986 byggdes ytterligare omklädningsrum. 

I stort sett allt har gjorts ideellt av medlemmar och föräldrar till ungdomarna och klubben förfogar nu över en av kommunens största idrottsanläggningar.

Nu börjar man också kunna se lite resultat rent sportsligt.
Med något undantag så låg föreningens representationslag i div 5 under hela 80 och 90 talet. År 2000 hade man ramlat ner i 6:an men sedan blev det serievinst två år i rad. Som nykomlingar kom laget tvåa i div 4 Sydöstra säsongen 2002 efter mycket bra spel. Det blev dock stopp i kvalspelet till Elitfyran och nu hoppas man i första hand bli ett stabilt div 4-lag med ett lag till största delen bestående av spelare fostrade och uppväxta i klubben. 

År 2012 halkade föreningen åter ner i div 5 där man befann sig till 2015. Satsningen på unga Pukesfostrade spelare bar nu frukt. Serieseger i div 5 Sydöstra följdes imponerande upp med serieseger även i div 4 sydöstra. På grund av omläggnig i seriesystemet blev laget kvar i div 4 även säsongen efter. 2017 blev ett mellanår då vi tillhörde div 4 Södra. 2018 forsatte framgångsagan och den 22/9-18 säkrades det historiska avancemanget till div 3 genom seger på Skyttis. Tredje seriesegern på fyra år och därmed äntligen  klart för division 3 fotboll på Pukevallen 2019. Med en fortfarande ung trupp, där merparten av spelarna fått sin utbildning i PBK blev denna debutsäong en stor framgång. Laget slutade tvåa, på kvalplats, endast en poäng efter seriesegrande IFK Karlshamn. Efter att ha slagit ut Norrköpingslaget Smedby AIS i första kvalomgång så tog säsongen slut då IFÖ Bromölla IF blev för svåra i kvalfinalens dubbelmöte. En väldigt fin bedrift där vi också passade på att slå publikrekord på Pukevallen. Hela 1028 personer såg oss besegra lokalrivalen Nybro IF den 25 maj på en solig Pukevall. 2020 fyllde föreningen 90 år. Coronapandemin gjord att året inte blev som vi hoppats och huvudfokus fick läggas utanför fotbollen. Idrottsmässigt blev det en enkelserie där vi åter lyckats knipa en andraplats som gav nytt kvalspel. Denna gång blev Smedby AIS för svåra. Vi laddar om och hoppas att vi 2021 ska ges möjlighet att spela en hel serie och vi ser med spänning fram mot nya fina upplevelser och forhoppningsvis kan vi fortsätta leverera på en hög nivå fotbollsmässigt.

Nybro Extra hyllar Pukebergs BK på 90-årsdagen. Läs reportaget här!

Uppdaterad: 02 JUN 2021 12:33 Skribent: Pukebergarn

--------------------------------------------

 

Nybro Bostas AB

lintex.png

Swedbank.jpg

Nybro-Byggplåt.jpg

nybro-kommun.jpg

Screenshot 2021-06-10 at 09-18-59 8434_Alems_Sparbank_Vector_Logotype_Pos - 8434_Alems_Sparbank_Vector_Logotype_2R_Pos pdf.png

logga tryckpartners.jpg

Ny-logo-2020-2.jpg

städ-och-fönster.jpg

KylammoniakteknikAB banner.jpg

gräv o planering.jpg

Sandbackens_Ror_PMS.jpg

Kahrs-brand-logo-eps-rgb.jpg

LF_Logo_Kalmar_Vanster_RGB-page-001.jpg

Liljas.jpg

Olofssons.jpg

Davids-[Konvert].jpg

SnickarJockes.jpg

alem.jpg

Axipto.jpg

Nybro-trafikskola-logo-18.jpg

servicespec.bmp

Stora hotellet banner.png  

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Pukebergs BK - Fotboll
Musikvägen 12
38234 Nybro

Kontakt:
Tel: 048113041
Fax: 048113041
E-post: This is a mailto link...

Se all info