Hoppa till sidans innehåll

Årsberättelse 2008


Årsberättelse för 2008 – Radioflygklubben IKAROS

 

Styrelsen för RFK Ikaros avger härmed följande berättelse för verksamhetsåret 2008.

Styrelsen

Styrelsen har under året bestått av följande ledamöter:


Bert Håstlund                        Ordförande

Ulrica Solver-Gustavsson                        Sekreterare

Gert Holtbäck                        Kassör

Tomas Aronsson                        Fält och stuga

Stefan Andersson                        Flygchef

Jonas Håstlund                        Suppleant


 

Kontaktpersoner för flygverksamheten har varit:


Pär Bertilsson                        Motor

Reine Wahlstedt                        Helikopter

Anders Gustavsson                        Segel

Joakin Ståhl                        Linflyg, friflyg

Stefan Kula                         Inomhusflyg


 

Revisorer

Stefan Wahlberg, sammankallande

Jonas Ekman

ersättare Patrick B Radley.

 

Styrelsen har haft 6 protokollförda sammanträden, dessutom har ett medlemsmöte arrangerats på Pilängen.

Medlemmar

RFK Ikaros har under året haft 59 juniormedlemmar mot 43 föregående år. Vi har haft 72 seniormedlemmar mot 103 föregående år. Detta innebär ett medlemsantal på 131 personer.

 

Verksamhet

Bygglokalen

Bygglokalen är inte uppsagd ännu. Årsmötet skall slutligen besluta om detta.


Skolflyg och aktiviteter

På skolflygssidan har vi förutom sedvanliga tisdagsflygningar också genomfört en temakväll för Lillåns skolas fritidsgård, en flygdag för föreningen Rynninge Barn och Ungdom och två prova-på dagar för privata arrangörer.

För att ytterligare förstärka klubbsammanhållningen och trevnaden har under året ett nytt samlingsbegrepp etablerats, nämligen VHT. Kan tydas som: Vi som har tid, företrädesvis med samling på Pilängen varje onsdag förmiddag.

 

Ikaros kommer att ansluta sig till Riksidrottsförbundets hemsida: Klubben on line klubb. Adressen blir samma som vi har i dag.

 

RC-flyg

Motorflyg

Tisdagskvällarna under sommarhalvåret är fortfarande den mest aktiva tiden för motorflygarna, där blandningen av skolflyg, skojflyg och allmän gemenskap lockar många klubbmedlemmar. Överlag har utbudet av flygplan breddats med el-flygplan i alla former och storlekar och en del stora bensindrivna kärror. För de som tycker att det blir trångt i luften på tisdagar och har lediga onsdagsförmiddagar finns VHT-flygningen (Vi som Har Tid).

 

Tävlandet har AirCombat-gänget stått för och klubben har två piloter bland de tio bästa i Svenska AirCombat Cup, närmare bestämt Pär Bertilsson på en fjärdeplats tätt följs av Jonas Brewitz på en sjätteplats. Även detta år arrangerade klubben en tvådagars AirCombat tävling som traditionsenligt var säsongsavslutning på årets Cup. Lördagens tävling lockade 26 deltagare medan söndagens tävling hade hela 31 piloter. Vädret var vackert men blåsigt och våra funktionärer servade piloter och åskådare med mat och dryck. Stort tack till alla som hjälpte till! 2008 arrangerades WASG (World Aircombat Scale Games) i Fano, Italien och klubben representerades av Pär Bertilsson som slutade på en sjundeplats.

 

Ett osedvanligt välbesökt klubbmästerskap i AirCombat avslutade utomhus säsongen för året. 9 piloter med ett brokigt utbud av flygplan gjorde upp om titeln och vann gjorde Pär Bertilsson.

Segel

Under året har klubbens segelflygare varit aktiva i såväl klubbtävlingar, i tävlingar på nationell och internationell nivå samt med mer oorganiserad nöjes och träningsflyg, det sistnämnda främst på torsdagskvällarna under sommarhalvåret.

   Tävlingarna på klubbnivå har varit klubbmästerskapen i klasserna F3B-Termik (höjdstart) och F3K (handkast) samt vår årliga serie Ikaros Cup. Säsongen inleddes i mars med just KM i F3B-Termik. Tolv deltagare (nio 2007) på Pilängen och klubbmästare blev i år Leif Pernstig. Ikaros Cup genomfördes över fem deltävlingar från april till september, fyra på Pilängen och en på Brattforsheden utanför Filipstad (tillsammans med Karlstads MFK). Totalsegrare blev, som 2007, Pasi Väisänen. Årets cup samlade 26 deltagare totalt (mot 20 föregående år) och även om huvudelen av ökning kommer från andra klubbar i de öppna deltävlingarna, så kunde vi glädjas åt två nya tävlingsflygande Ikaros-juniorer i den avlutningstävlingen, Herman Ståhl och Benjamin Jansson. Årets klubbmästerskap i klass F3K genomfördes i november och var öppen för andra klubbar. Nio deltagare varav två från andra klubbar slöt upp i höstrusket. efter tre omgångar fick tävlingen avbrytas p g a snöblandat regn och till klubbmästare korades åter igen Jonas Blomdahl.

   På det nationella planet har klubbens medlemmar tävlat på öppna tävlingar och mästerskap. I F3K slutade Mattias Hammarskiöld som totalsegrare i Sverigecupen, bl a efter en delad förstaplats i SM i Södertälje. I vår egen nationella F3K-tävling, Ikaros HLG-open, segrade Jonas Blomdahl. Höjdstartsflygarna har i år varit med i två Sverigcuper, termik respektive speed. I Termikcupen deltog ingen Ikarosflygare i samtliga deltävlingar, varför  inga topplaceringar i sammanställningen kunde inhämtas. Speedcupens två deltävlingar dominerades däremot av Ikaros och Joakim Ståhl stod som slutsegrare. Från den av Ikaros arrangerade deltävlingen på Brattforsheden måste också Pasis flygning på 12,63 sekunder, nytt inofficiellt världrekord i F3B-banan (4x150 meter)!

   I månadskiftet maj-juni stod Ikaros som värd för den öppna internationella tävlingen Örebro Open i F3B, som också utgjorde årets SM i klassen. Denna gång samlade tävlingen 41 deltagare från sex nationer. Segrade gjorde Martin Herrig från Tyskland. Bästa svensk och Ikarospilot, och därmed svensk mästare i F3B blev Pasi Väisänen på femte plats.

   Som vanligt har flera av våra segelflygare också varit ute i världen och tävlat på några internationella tävlingar i klasserna F3K och F3B. Främsta framgången stod Jonas Blomdahl för, som segrade i de tyska öppna mästerskapen i F3K i München i augusti, något av ett inofficiellt VM i klassen med deltagare från hela F3K-världen!

 

Friflyg & Linflyg

 

Friflyg: De enkla handkastglidarna ”Respons” håller på att ta slut i klubbstugan, så friflygspeaken kan ha nått sitt vändläge. Likt rapporten i fjol så blir ”Respons-plan-piloterna” en ansenlig mängd utövare på ett år.

En avancerad friflygande segelmodell har flugits vid ett 10-tal tillfällen. Det rör sig om en modell för klassen F1H, gamla A1-klassen. Rota Gärde har även i år använts som flygplats. Antalet flygtillfällen förväntas från Friflyggrenen öka inför nästa säsong.

 

Linflyg: Har inte ännu noterat så många starter som förra året, dock förväntas detta justeras innan nyår och antal starter borde bli fler förra året. Det har flugits ”Tether Line Control” vid något tiotal tillfällen, både segel- och elflygplan. Antalet flygtillfällen förväntas från linflyggrenen öka inför nästa säsong.

Inomhusflyg

Inomhusflyget följer skolan skolans teminer dvs c:a 10 träffar på hösten och c:a 14 på våren,

flygningen har skett i Mellringehallen i Örebro.

Träffarna har besökts av c:a 8-15 personer varje gång, det har förekommit s.k. slowflyers (ex Tiger Moth) och avancerad 3D flygning t.ex. Aito med div batterimotorer. Även billiga småplan (XTwin) förkommer.

Det är en gemytlig samvaro som präglas av samarbete mellan piloterna och diskussioner.

Ibland dyker det upp en större helikopter och då får övriga vänta med att flyga av praktiska skäl.

Det förekommer en hel del yngre piloter så en viss nyrekrytering sker.

 

Helikopter

Fältet vid Pilängen har använts för viss helikopterflygning under sommarhalvåret,
under vintern har det flugits helikopter i Mellringehallen.
 
Vår medlem Oscar Ohlson har tagit helikoptern ut i världen. Han deltog i 3D Masters i Northampton, England den 25-27 Juli 2008, som är ett VM i konstflyg med helikopter. Oscar blev världsmästare i en av deltävlingarna "Flight to music" där man flyger ett program till egen vald musik. Deltävlingen går ut på att flyga i takt till musiken och ha ett bra flyt i manövrarna för att få höga poäng. Han placerade sig på en 14:e plats totalt i tävlingens expertklass. Oscar blev publicerad och uppmärksammad i NA:s webb-tv den 27/8 tack vare sina prestationer på VM.
 
Han har även varit med och tävlat i 3DX i Söderhamn 9-10 augusti och placerade sig där på en femte plats.

Säkerhet

Inga incidenter har rapporterats till styrelsen.

Fält och stuga

 

En ny toalett har införskaffats, då systemet med latrintunnor har avskaffats av Örebro Kommun.

 

En container som ska användas till förvaring har köpts och kommer att placeras bredvid befintlig bod. Förberedelser för detta har inletts.

 

Efter önskemål från Örebro Segelflygklubb har stugan försetts med ett vitt märke på taket.

 

Även detta år har vi haft inbrott i klubbhuset. Ingen större skadegörelse men dörrkarmen var uppbruten. En förstärkt dörrkarm är installerad.
   
 Ekonomi

Se separat redovisning

 

 

Örebro 2008-11-23

 

 

 

Bert Håstlund                        Ulrica Solver Gustavsson                        Gert Holtbäck

Ordförande                        Sekreterare                        Kassör

 

 

 

Tomas Aronsson                        Stefan Andersson                        Jonas Håstlund

Fält och stuga                        Flygchef                        Suppleant

FB-FindUsonFacebook-online-144_sv_SE

Postadress:
RFK Ikaros - Flygsport
Stephan Balke, Mosippevägen 2
69460 Åsbro

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info