Hoppa till sidans innehåll

TS regler


Sammanfattning av Transportstyrelsens regler för modellflyg gällande från och med 2021-01-01

Den 1:a januari 2021 börjar Transportstyrelsens nya regler för modellflyg att gälla.

Modellflygare måste registrera sig som operatörer på Transportstyrelsens hemsida för att få flyga efter 31:a januari 2021. Registreringen är öppen på Transportstyrelsens hemsida från och med den 4:e januari och kostar 50 kr. Betalning sker med Swish eller betalkort i samband med registrering. Efter registrering får du ett operatörsid som din modell skall vara märkt med. Det tidigare kravet på märkning med namn och telefonnummer bortfaller därmed. 
Transportstyrelsen kommer att ta ut en årlig registerhållningsavgift på 50 kr för att du skall få behålla ditt operatörsid.

Om du flyger på godkända modellflygfält och följer SMFF:s och RCFF:s gemensamma regler för flygning, är operatörsregistreringen allt som behöver göras för att du skall kunna fortsätta utöva din favorithobby.

Om du är under 18 år är registrering som operatör ej möjlig. I detta fall kommer RFK Viggens operatörsid att användas. Flygare under 18 år skall ha sina modeller märkta med namn, telefonnummer och RFK Viggens operatörsid.

Om du flyger utanför godkända modellflygfält gäller särskilda regler. Du måste då ta ett ”drönarkort” som innefattar ett teoriprov. Även detta görs på Transportstyrelsens hemsida.

Inomhusflygning berörs inte av de nya reglerna.

Modeller som väger mindre än 250 gram berörs inte om de saknar sensorer såsom kamera eller mikrofon och inte kan flygas i hastigheter över 19 m/s.

Gör registreringen på https://dronarsidan.transportstyrelsen.se.

Uppdaterad: 02 DEC 2020 13:17 Skribent: Lars Eriksson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
RFK Viggen - Flygsport
Anders Jonsson, Varggropvägen 27
78197 Borlänge

Kontakt:
Tel: 0705662805
E-post: This is a mailto link

Se all info