Hoppa till sidans innehåll

Bra verktyg


Alla modellflygare har säkert en basuppsättning av verktyg för att bygga och underhålla sina modeller. Det räcker för de flesta situationer, men ibland kan det vara roligare och ge ett bättre resultat med ett mer specialiserat verktyg. Här visas några av webbredaktionens favoriter.

Verktyg 1

De flesta modellflygare har säkert för länge sedan slängt bort alla krysspårsskruvar av låg kvalitet och ersatt dem med insexskruvar. Speciellt när vi använder insexskruv i små dimensioner är det viktigt att ha bra verktyg. mejslarna på bilden säljs under flera varunamn, bland annat EDS och Hudy. De finns både i metrisk storlek och i tum. Observera kodningen på handtagen. Brett streck = 1mm, smalt streck = 0,5mm. mejseln närmast är alltså 1,5mm.

KB brukar ha en del mejslar på hyllan, annars tar han hem de du behöver.

Till de servoskruvar av insextyp som säljs av KB och Model fixings (modelfixings.co.uk) använder du en mejsel med måttet 0,078 tum. Den passar också till skruvar av typ UNC 2-56. Till UNC 4-40 använder du en mejsel på 0,093 tum.

Verktyg 2

Att använda mejslar med fasta sexkanthylsor är i de flesta fall mycket smidigare än att använda små skiftnycklar eller fasta nycklar. Fabrikatet på mejslarna på bilden är Hudy, som distribueras av Minicars och säljs av KB. Räkna dock med att det är en beställningsvara, så ge KB några extra dagar för leverans. 

De här måtten gäller för de vanligaste muttrarna:

5mm hylsa - M2,5 mutter
5,5mm hylsa - M3 mutter
6mm hylsa - M3,5 mutter
7mm hylsa - M4 mutter
8mm hylsa - M5 mutter
1/4tum hylsa - UNC 4-40 mutter

 

 

Verktyg 3

När det gäller håltagning med hög precision kan det vara enklare och ge ett bättre resultat med ett handdrivet verktyg i stället för en högvarvig Dremel. Det kan handla om fästhålen på motorkåpan eller hålen för hornen på roderytorna.

Handborrarna på bilden säljs av Model fixings i england (modelfixings.co.uk). De levereras i satser med 4 st i olika storlekar. Den största tar borrar med upp till 4mm i diameter. Det engelska namnet är "Pin vices". Model fixings säljer också små borrar med alla dimensioner du kan tänka dig. 

 

Verktyg 4

Billiga epoxypenslar från DU-BRO är perfekta för de små jobb du gör för att förstärka och bränsleskydda dina modeller. Skaften är av metall och kan böjas till önskad form, till exempel för att komma åt alla skrymslen i tankutrymmet när du bränsleskyddar det. Med en 5 mm rundstav kan du förlänga skaftet vid behov. 

Gör ren penslarna i T-sprit efter användning, så kan du använda varje pensel många gånger.

Penslarna köper du hos KB. Varje förpackning innehåller 6 st.

 

Verktyg 5

Om du tillverkar egna förlängningskablar till servon är detta verktyg ett måste. De servokontakter som säljs kräver att tången har käftar som klämmer fast den avisolerade ledaren och viker vingarna i kabeländen av kontakten runt isoleringen.

Enda tången som gör jobbet rätt och som webbredaktionen känner till säljs av HAB Electronic AB

 

Verktyg 6

För att göra hål i plastklädsel är en så kallad glödritningspenna ett förträffligt verktyg. Den säljs i flera teknikvaruhus och levereras med en mängd spetsar i olika former.

Värm pennan så att spetsen precis förmår smälta den aktuella klädseln. Bryt sedan strömmen så att pennan inte blir för het. Sedan är det bara att smälta bort oönskad klädsel.

 

Verktyg 7

Om du har behov av att blanda mer än något enstaka gram epoxy, underlättar det om du har tillgång till en våg med god precision.

Välj en våg med en upplösning på 0,1 gram eller bättre och som kan kalibreras med en medföljande vikt.

Det underlättar om vågen kan subtrahera tara, dvs att skalan kan nollställas när en vikt (koppen du skall blanda limmet i) står på vågen.

Vågen på bilden är en Velleman från Kjell & Company. Den aktuella modellen är dock i skrivande stund på väg att ersättas av en ny.

 

Verktyg 8

Behöver du göra perfekt runda hål i tunna material? Ett exempel är uppborrning av hålet i spinnerbakplattor.

En spiralborr där ett varv på spiralen avsevärt överstiger tjockleken på materialet som skall borras, riskerar att producera ett hål som är allt annat än runt.

Den borr du bör använda för tunna material är en stegborr, även kallad etappborr. Borren på bilden är tillverkad av Bosch och säljs i välsorterade butiker där verktyg säljs. Priset är betydligt högre än för en spiralborr, men den räcker sannolikt under hela din modellflygkarriär...

Uppdaterad: 25 MAJ 2019 20:56 Skribent: Lars Eriksson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
RFK Viggen - Flygsport
Anders Jonsson, Varggropvägen 27
78197 Borlänge

Kontakt:
Tel: 0705662805
E-post: This is a mailto link

Se all info