Hoppa till sidans innehåll

Brickor av krympslang


Att krympslang kan användas för att elektriskt isolera kabelskarvar och andra företeelser där strömförande ledare är exponerade på ett olämpligt sätt vet vi alla. Men det finns flera användningsområden för krympslang.

Krympslang 1

Att krympslang är utmärkt för att låsa fast kontakterna till förlängningskablar har nog de flesta kommit på. Men har du provat att göra brickor av krympslang? 

När du fäster en lackerad glasfiberkåpa på en modell, vill du att den skall sitta fast ordentligt, men du vill inte att skruvarna skadar kåpan. Samma sak när du fäster en huv med skruv i stället för lim.

 

Krympslang 2

För att tillverka brickor av krympslag väljer du först en bit krympslang med lämplig färg. Skall du fästa en röd kåpa kan det vara lämpligt med en röd krympslang.

Klipp sedan upp slangen så att du får ett rektangulärt stycke krympslang. 

 

Krympslang 3 Krympslan brukar ha en  tjocklek på ca 0,5 mm. För att öka på tjockleken till ca 0,8 mm, krymper vi den med en värmepistol. 

 

Krympslang 4

När krymningen är klar och materialet fortfarande mjukt, plattar vi till det med ett plant föremål, exempelvis en linjal.

Efter krympningen har vårt rektangulära brickmaterial en tjocklek på ca 0,8 mm, vilket passar bra för ändamålet.  

 

Krympslang 5 För att stansa ut brickorna tillverkar vi en stans av ett rör i mässing eller annan hård metall. Slipa en vass kant i ena änden av röret.

 

Krympslang 6 Med en bit prima svensk furu eller annat mjukt trä som underlag, stansar du sedan ut så många brickor du behöver. 

 

Krympslang 7 Två perfekt runda brickor är utstansade. Om du skall göra många brickor kanske du behöver vässa verktyget ibland, annars får brickorna fransiga kanter.

 

Krympslang 8 Vi kan givetvis göra en stans med mindre diameter för hålet i mitten av brickan, men ett vanligt hålverktyg har säkert en diameter som passar. 

 

Krympslang 9 Två skruvar med röda brickor. Använd skruvar med stor skalle som har platt undersida, för att få så stor yta som möjligt som trycker på objektet du skall fästa.

 

Krympslang 10 Krympslang finns i de flesta färger, så om du av estetiska skäl vill ha en bricka som matchar färgen på objektet du skall fästa, är det nog inget problem.

 

Krympslang 11 Exempel på fastsättning av motorkåpa. Brickan är tillräckligt hård för att kåpan skall sitta fast, men också tillräckligt mjuk för att inte skada kåpan.

 

Krympslang 12 Exempel på fastsättning av huv. Röd bricka på rött underlag.

 

Uppdaterad: 23 MAJ 2019 21:39 Skribent: Lars Eriksson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
RFK Viggen - Flygsport
Anders Jonsson, Varggropvägen 27
78197 Borlänge

Kontakt:
Tel: 0705662805
E-post: This is a mailto link

Se all info