Hoppa till sidans innehåll

Temperaturreglering


En glödritningspenna är ett bra hjälpmedel för att fästa klädsel i trånga utrymmen där ett traditionellt klädseljärn inte kommer åt. Det är även ett perfekt verktyg för att ta bort klädsel över hål för genomföringar eller ventilation. Det problem som dock kan uppstå är att spetsen blir för varm och smälter klädsel du vill fästa eller smälter bort mer klädsel än du hade för avsikt att ta bort. Nedan beskrivs en enkel möjlighet att reglera temperaturen på en glödritningspenna. 

Tempreg2

En glödritningspenna är en god investering för alla modellflygare som bygger modeller klädda med plastfilm. De finns på de flesta teknikvaruhus och har ett stort urval av utbytbara spetsar. Vissa spetsar lämpar sig för att smälta bort klädsel, andra för att fästa klädsel.

 

Tempreg3

Med hjälp av en dimmer kan temperaturen på pennspetsen regleras. Använd en dimmer som är avsedd för glödström och klarar den effekt som pennan förbrukar. Dimmern på bilden kommer från Kjell&Company.

Prova dig fram tills du hittar rätt inställning för att temperaturen skall vara lämplig för att fästa klädsel. Gör en markering på reglaget (L). Höj sedan effekten tills pennan smälter klädseln och gör en ny markering på reglaget (H).

 

Tempreg1 Borttagning av klädsel. Använd inte högre temperatur än nödvändigt. Vid för hög temperatur kommer även omkringliggande klädsel att påverkas.

 

Tempreg4 Glödritningspenna och dimmer, En oumbärlig utrustning i hobbyrummet?

 

Uppdaterad: 11 FEB 2022 10:29 Skribent: Lars Eriksson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
RFK Viggen - Flygsport
Anders Jonsson, Varggropvägen 27
78197 Borlänge

Kontakt:
Tel: 0705662805
E-post: This is a mailto link

Se all info