Hoppa till sidans innehåll

Att göra egna servokablar


Det kan vara praktiskt att själv kunna fästa servokontakter på kablar. Dels för att kunna byta ut misstänkt defekta kontakter, dels för att kunna tillverka egna förlängningskablar i rätt anpassade längder. Med rätt utrustning och lite träning är det fullt möjligt. Nedan delar webbredaktionen med sig av sina erfarenheter.

Servokontakt 0

Det här behöver vi.

Kabel och kontakter. Kan köpas av KB.

Klämverktyg. Det duger inte med en generell tång från något av våra teknikvaruhus, utan måste vara ett verktyg speciellt anpassat för den typ av kontakter vi använder. HAB Electronic AB säljer en tång med rätt form på käftarna. Den kostar en hel del, men planerar du att regelmässigt tillverka egna kablar är det en nödvändig investering.

 

Servokontakt 1 Avisolera ledarna som skall klämmas. observera att "vingarna" i änden på kontakterna skall valsas runt isoleringen, så ta inte bort för mycket av isoleringen.

 

Servokontakt 2

Så här skall käftarna på tången se ut. Käftarna är gjorda i två delar. Delen närmast är rundad och kommer att valsa "vingarna" på kontakten runt isoleringen, den andra delen klämmer fast den avisolerade ledaren i kontakten. 

Den enda återförsäljare som säljer denna tång i sverige (som webbredaktionen hittat), är HAB Electronic AB.

 

Servokontakt 3

Den här tången är olämplig för vårt ändamål. Den kommer att försöka att vika in de långa "vingarna" på kontakterna in i isolering och ledare, och därmed orsaka mer skada än nytta.

Tyvärr säljs dessa tänger ibland med förespeglingen att de är lämpliga för servokontakter. Detta är dock helt fel.

 

Servokontakt 4 Att få till en perfekt klämd kontakt är ett precisionsjobb och kräver lite träning. Ett sätt är att lägga kabeln i kontakten och med hjälp av en liten spetstång försiktigt böja de två "vingarna" över isoleringen som bilden visar, då hålls kabeln i rätt läge när hela paketet sedan förs in i tången för att klämmas.

 

Servokontakt 5 För in kontakten i tången från rätt håll, så att den rundade delen av käften valsar "vingarna" på kontakten runt isoleringen.

 

Servokontakt 6 Här syns tydligt hur ledare och isolering klämts och valsats fast.

 

Servokontakt 7

Svart och röd klara, vit återstår att klämma.

När du börjar att göra egna kablar, räkna inte med att de första försöken blir perfekta. Det krävs lite träning innan tekniken sitter.

 

Servokontakt 8 Slutresultatet, en perfekt servokontakt.

 

Servokontakt 9

Vad händer då om vi använder den felaktiga tången?

Titta på vingarna som skall valsas runt isoleringen. Den ena har vikts och pressats rakt igenom isolering och ledare, den andra har fått ett veck och pekar uppåt. Denna kontakt går inte att få in i plasthöljet utan att först bearbetas med andra verktyg. Hur mycket skada den invikta vingen gjort på ledaren döljs av isoleringen. 

Om du skall tillverka egna servokablar, använd rätt utrustning. Avbrott i en kontakt kan få tråkiga konsekvenser.

 

 

Uppdaterad: 12 MAJ 2019 12:25 Skribent: Lars Eriksson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
RFK Viggen - Flygsport
Anders Jonsson, Varggropvägen 27
78197 Borlänge

Kontakt:
Tel: 0705662805
E-post: This is a mailto link

Se all info