Hoppa till sidans innehåll

Håltagning i klädsel


Hur gör du för att ta upp snygga hål i klädseln på dina modeller? Och då menar vi avsiktliga hål för exempelvis stötstänger, landningställskruvar och vingfastsättningsskruvar. Att borra hål i klädsel brukar sluta med att det i bästa fall blir en fransig ojämn yta runt hålet. 

Här beskrivs ett möjligt sätt att angripa håltagningsproblemet.

Glödpenna1

Det här verktyget behöver vi. Det är en så kallad glödritningspenna som används för att medelst hög värme märka eller dekorera olika material. De finns att köpa i de flesta "teknikvaruhus". Exemplet på bilden kommer från Clas Ohlson.

Pennorna levereras med en mängd olika spetsar, men det är de koniska varianterna som är mest användbara för oss.

 

Glödpenna2 Om du enbart skall göra hål i klädseln, det vill säga om hålet redan finns i underliggade virke som på bilden, går du först över ormrådet kring hålet med ditt vanliga strykjärn. Detta för att säkerställa att klädseln sitter ordentligt fast.

 

Glödpenna3

Värm upp glödpennan till lagom temperatur för att klädseln precis skall smälta. Prova på en "skräpbit" av den klädsel du använder. När smälttemperaturen är uppnådd bryter du strömmen till pennan. Sedan har du ett par minuters arbetstid innan den svalnat.

Om temperaturen blir för hög kan både klädsel och underliggande material skadas, så överdriv inte tempertaturen.

 

Glödpenna4 Använd en konisk spets och stick först in den i mitten av hålet för att sedan låta spetsen vandra runt hålets kant. 

 

Glödpenna5

Om du skall göra hål i klädsel och underliggande material, och dessutom vill ha ett perfekt resultat, kan det vara bra att genomföra jobbet i två steg.

Borra först ett hål som är något mindre än det slutliga hålet. Smält sedan bort klädsel-slamset. När hålet är rent och klädseln sitter fast i kanterna borrar eller fräser du upp hålet till rätt diameter. Avsluta med en sista "smältprocess".

 

Glödpenna6

Det färdiga hålet efter att "tvåstegstekniken" tillämpats.

Som alltid när man testar ny teknik, kan det vara ide att utföra de första försöken på en bit skräpvirke, snarare än på skalamodellen du jobbat i två år med att färdigställa...

 

 

Uppdaterad: 05 MAJ 2019 15:10 Skribent: Lars Eriksson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
RFK Viggen - Flygsport
Anders Jonsson, Varggropvägen 27
78197 Borlänge

Kontakt:
Tel: 0705662805
E-post: This is a mailto link

Se all info