Hoppa till sidans innehåll

Kabelfäste


En större modell har många meter servo och kraftkabel installerad. Bristfälligt fastsatt kabel kan orsaka ett antal olika problem under flygning. Kablar som kastas runt i modellen kan nötas sönder mot andra strukturer och riskera att avisoleras eller mattas ut. Fritt hängande kabler kan trassla in sig i servoarmar och linkar och i värsta fall ryckas loss från mottagaren. Kort sagt är det nödvändigt att ha ordning på kabeldragningen i modellen. Nedan visas hur man kan göra ett enkelt kabelfäste av material som du säkert redan har i ditt hobbyrum. Saknar du lämpliigt material så har KB det på lager.

Kabelfäste1

Det här materialet behövs. Två remsor av 1 mm plywood, ca 12 mm breda. Två fyrkantlister av samma längd som plywoodremsorna. 4x4 mm är lagom.

Måtten som nämns ovan är okritiska och skall ses som förslag. Använd det material du har liggande. Dock är det klokt att undvika att använda balsa. Den har inte tillräcklig hållfasthet. 

 

Kabelfäste2 Ta fram ditt favoritträlim och limma ihop delarna som bilden visar.

 

Kabelfäste3 När limmet torkat putsas kanterna av och "fyrkantröret" som är resultatet av träslöjdsinsatsen kapas upp i ca 10 mm breda bitar. 

 

Kabelfäste4 Limma fast fästena i modellen och använd buntband för att fästa kablarna. Använd gärna en bit krympslang eller liknande för att skydda kablarna.

 

Uppdaterad: 19 FEB 2022 20:06 Skribent: Lars Eriksson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
RFK Viggen - Flygsport
Anders Jonsson, Varggropvägen 27
78197 Borlänge

Kontakt:
Tel: 0705662805
E-post: This is a mailto link

Se all info