Hoppa till sidans innehåll

Hästskötare


Vill du känna hur det är att ha egen häst? Bli skötare på en ponny eller häst på ridskolan!

För att ridskolehästarna ska få lite extra omsorg och få lite paus från ridskolelunken sköts de om av en egen hästskötare på lördag-söndag. Hästskötaren tar då hand om "sin" häst/ponny och borstar, ryktar, pysslar och rider ut i skog och mark utan ridinstruktör. Ridpasset är ca 60 minuter med minst ca 10 minuters skritt i början och slutet. Hoppning får inte förekomma. Som hästskötare har man stalltjänst vissa helger under terminen.


Det ska både vara roligt och lärorikt att ha en sköthäst hos oss, men det kräver även ett stort ansvar från dig som ryttare. Därför ser ridklubben helst att förälder eller annan vuxen person deltar vid skötardagen om du är under 18 år. Hästskötare under 12 år SKALL ha vuxet sällskap vid ridning och vistelse i stallet. Vi rekommenderar även att man inte rider utan sällskap.


All ridning och hantering sker på egen risk. Du bör ha en privat olycksfallsförsäkring, eftersom ridklubbens försäkring bara täcker skador som uppstår vid ridlektioner, kurser och tävlingar. Hästen du sköter ska ridas av dig och ingen annan.  

Skötarens uppgift
    •    Mockning
    •    Ryktning (innan och efter ridning)
    •    Rengöring av vattenhink och krubba(och fylla vatten hinken)
    •    Göra i ordning foder och hö för kvällen och nästa dag(3 påsar)
    •    Rengöring av ev. benskydd, sadelgjord och borstar
    •    Smörjning av träns och sadel(minst varannan vecka)

Ridning
Ridning skall se ute i skog och mark och inte på ridbanan/ridhuset. Man ska rida i ett anpassat tempo som hästarna har kondition för. Ett ridpass bör vara ca 1 timme, detta se vi som en lämplig tur för hästarna. Hästarna ska skrittas igång minst 10 min och samma gäller vid av skrittning innan ridturen avslutas(Obs! vid vinter bör hästarna skrittas fram längre). Tänk på vilka trafikregler som gäller när du är ute och rider. Vi vill att ni har reflexer på er och hästarna även om ni är ute och rider på dagtid, under vinter halvåret. Om hästarna skulle bajsa på vägen under er ridtur så skall detta sparkas bort från vägen och ner i diket.

Ridning ser som ni kan läsa längre upp på egen risk och därför ser vi att de yngre ryttarna har en vuxen med sig under ridturen. Man skriver upp sig på den vita tavlan innan man rider ut, vem som rider, vilken häst och var man rider. Så att om hästen kommer tillbaka till stallet utan ryttare så ska man veta var man ska börja leta efter ryttaren som kan vara skadad.

Ridning får mer än gärna ske tillsammans med någon annan skötare. Hästvett och väldigt gott förstånd vid ridning är ett måste, ingen busridning får förekomma. Det är obligatoriskt med säkerhetsväst vid uteritt för alla skötare under 18 år(dock vill vi även uppmana även ryttare över 18 år att ha säkerhetsväst). Vissa hästar ska ha en speciell utrustning vid uteritt detta kan man läsa sig till på listan i stallet.        

Säkerhet
Alla som är skötare på Ridklubben Sandgärdan skall ha sett Ridsport Förbundets säkerhetsvideo. Hästarna skall vara uppbundna vid all hantering. De skall vara vända med huvudet ut mot stallgången och uppbundna i hakarna som sitter på varje sida om boxöppningen. När hästarna leds in från hagen skall grimskaft användas. När man leder en häst så ska man gå strax framför den vänstra bogen. Be alltid om hjälp när du ska ta in eller ut en häst från hagen så att de andra inte smiter. Skall du leda hästen utanför anläggningen skall hästen vara utrustad med träns, och den som leder hästen skall ha hjälm på huvudet och handskar på händerna. Hjälmen ska sättas på huvudet så fort du kommer in i stallet för att skydda ditt huvud.   

Stallvett
Var och en sopar och städar upp efter sig i stallet, för allas trevnad. Blöta täcken skall hängas upp och torra täcken skall vikas ihop och läggas på hyllan. Vi följer alltid de rutiner som finns i stallet. Det är förbjudet att skrika åt eller slå hästarna, det räcker med ett bestämt Nej. Uppmuntra hästarna istället när de gjort något bra. Vi respekterar att stallet är hästarnas hem och springer/skriker inte där. Rökning är förbjudet inom hela anläggningen.
 
Stalltjänst
Som hästskötare har man stalltjänst vissa helger under terminen. Alla tillfällen delas upp på alla skötare. Rutiner för stalltjänsten sitter uppe i stallet. Vid frågor kontakta ansvarig. Skötarschema finns här.
 
Stallmöten/ arbetsdagar
Stallmöten hålls med jämna mellanrum. Där tar vi upp saker som funkar bra och även det som funkar mindre bra för att det ska kunna bli bättre. Tips och idéer delas med varandra för att förbättra och underlätta stalltjänsten. Sen städar vi stallet tillsammans.

Uppdaterad: 10 JAN 2015 17:32 Skribent: Webmaster

Postadress:
RK Sandgärdan - Ridsport
RK Sandgärdan, Sikeå 180
91593 Robertsfors

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: rksandgardaninfo@gma...

Se all info