Hoppa till sidans innehåll

Föreningens historia


Välkommen att ta del av föreningens historia!

 

1939 bildas Ramdala Atletikklubb med Josef Hallström som ordförande. Det första styrelseprotokollet är daterat 20/6 1939. Föreningen ansluts till Riksidrottsförbundet samt till Svenska Tyngdlyftningsförbundet.

 

1940 Som ett komplement till tyngdlyftningen startar detta år friidrottssektionen.

 

1946 En namnändring görs till Ramdala Idrottsförening. Fyra nya sektioner startar, tre av dessa ska komma att få ordentligt fäste. Handboll, fotboll och bordtennis utövas för fullt, medan simningen får en mer anonym tillvaro.

Efter en frivillig insamling köper man in föreningens första fotboll detta år.

 

1947 RIF startar både i fotbollens Division III Blekingeserien och handbollens Division V, med goda resultat som följd. Lilla Säbyplanen iordningsställs för damhandboll och laget vinner sin första seger i utespel.

 

1949 Säby Idrottsplats iordningställs för seriespel för fotboll. Handbollsflickorna vinner DM i såväl inne- som utespel vilket medför SM-semifinal i Säby mot KIK Sport från Göteborg. Göteborgskorna vinner inför en storpublik, 814 betalande på Säbyvallen.

 

1950 Inför runt 1 000 åskådare tar Blekinge emot det svenska damhandbollslaget på Säbyvallen.

 

1952 Ramdala tar den första inteckningen av Erik Åstrands triangelturnering. Lagen man tampades mot var Jämjö och Torhamn. I seriesammanhang går det lite sämre; sist i Division II Blekinge och åter spel i "trean" som följd.

 

1956 Ombyggnadsarbete av idrottsplatsen i Säby tar sin början. Verksamheten flyttas till en plan i Vallby. Herrhandbollslaget vinner Division IV utan en enda förlust.

 

1958 För tredje gången i rad hamnar fotbollslaget på andra plats i "Blekingetvåan"

 

1959 Söndagen den 30:e augusti återinvigs Säbyvallen efter ombyggnationen. Prins Bertil gör ett mycket uppskattat besök på Säbyvallen. Handbollslaget återuppstår i seriespel i Division IV. På lyftarsidan skördar man framgångar genom DM-segrar. Fotbollslaget når semifinal i den blekingska cupen och tar sin andra uppsättning i Åstrands nyuppsatta vandringspris.

 

1960 Fotbollslaget spelar hem Division II Östra Blekinge och avancerat där med till Division I. Tråkigt nog avtar damhandbollens verksamhet detta år, då Oskar Friberg avsäger sig lagledarposten. Damerna avslutar med en seger i Blekingeserien grupp 2. På lyftarsidan tar man ett stort antal medlajer i såväl UDM, JDM och senior-DM.

 

1963 Efter en ettårig sejour i Division IV, hamnar laget på nästjumboplatsen. I december detta år flyttar tyngdlyftarna in i sin nya lokal i Medborgarhuset.

 

1968 Året blir stort för RIF´s A-lag i fotboll. På ett övertygande sätt tar man seriesegern i "Blekingeettan". Föreningen första guldboll delas ut  till Birger Eriksson eftersom han under säsongen uppnått 300 seriematcher i A-laget.

 

1969 RIF kan nu skörda frukterna av sin mångåriga fina ungdomsverksamhet. A-laget i fotboll bestående av egna produkter, belägger en mycket hedersam mittenplacering i Division IV. Stor del i framgången hade de flitiga ledarna, ett trevligt konstaterande för klubben som detta år 30-års jubilerar.

 

1973 Göran Bjerre blir föreningens man för året. Han tar SM silver och lägger där till en seger vid Götalandsmästerskapen. Han får för andra året i rad "Bästa idrottsprestation" av Jämjö kommun. Lyftarlaget hemför en rad DM-titlar och vinner Division II. Det kvakificerar klubben för start i allsvenska Division I.

 

1975 Den största händelsen detta år är värdskapet för landskampen Sverige - Finland i tyngdlyftning. Kampen går av stapeln i Vedeby sporthall.

 

1978 Säbyvallen läggs om och fotbollen får nyttja Hästö idrottsplats. För första gången har man ett flicklag med i seriespel. På lyftarsidan hemförs ett par DM-guld i den allt mer kommande grenen styrkelyft.

 

1979 Nytt för året är ett damlag i fotboll. Detta lag kommer på femte plats i Division I Östra.

 

1980 Styrkelyftarna gör sitt intåg i seriesammanhang och börjar sin match mot toppen. Handbollsverksamheten upphör. En ny sektion kommer in i bilden; Friidrottssektionen.

 

1982 Motionsslingan i anslutning till Säbyvallen fördigställs detta år. Upprustning av läktare genomförs- Det arbetas på en träninsplan att nyttja under årets kyligare dagar. Behovet av ett klubbhus är stort och man beslutar på årsmötet att medlemmarna själva ska bygga ett om inte kommunen ställer upp.

 

1983 Träningsplanen och klubbstugan blir verklighet under året.Tyngdlyftarna står för fina framgångar med nordiskt rekord i styrkelyft och JSM-guld. Före detta landslagssprintern Anders Ahl hjälper en av föreningens lovande sprinters med träningen.

 

1986 Friidrottslaget vinner Division III. Damfotbollslaget kommer på andra pkats i Division IV och avancerar till Division III.

 

1988 Herrarnas A-lag lyckas inte ta sig tillbaka till "Femman", men blir överraskande vinnare av den Blekingska cupen. Friidrottens duktiga 14-årsgrabbar vinner Götalandskampen på 3x800 meter. Lyftarna lägger detta år ner serieverksamheten.

 

1989 Damerna ligger tvåa i Division IV. RIF firar sitt 50-års jubileum och utger en trevlig jubileumsutskrift.

 

1990 Damlaget i fotboll gör sitt andra försök i Division III, och inte heller denna gång blev besöket mer än ettårigt. Handbollen tas tillfälligt åter upp på programmet med spel i Division III herrar. Birger Eriksson tilldelades Svenska Fotbollsförbundets guldmedalj.

1991 Herrlaget i fotboll kommer trea i "femman" och får kvala till Blekingefyran. Som kvalmotståndare stod, Rödeby, och efter en mållös hemmamatch blev det smått sensationella 6-2 till Ramdala borta på Åvallen. Hans Månsson kommer trea vid BSM i styrkelyft. Den nyuppstartade handbollsverksamheten upphör.

1992 För första gången sedan sedan 1976 spelade Ramdala IF:s herrlag fotboll i Division IV. Laget gjorde en utmärkt säsong och toppade serien efter fem omgångar, för att slutligen hamna på sjätte plats. Styrkelyftarna deltog åter i med ett lag i seriesammanhang (Div IV). Friidrottssektionens verksamhet upphör detta år.

1993 Jonas Andersson satte nytt svenskt ungdomsrekord i bänkpress i klassen 60 kg. Först noterade han 100 kg, därefter 102,5 kg. Damlaget i fotboll gör en bra säsong och kommer trea i Division IV, och går till final i utomhus-DM. Herrlaget följer upp sin sjätteplats med att efter en stark slutspurt undvika nedflyttningskval. Dan Samuelsson gör denna säsong i "Blekingefyran" hela 21 mål, d v s i snitt ca ett mål per match. Styrkelyftarnas nypremiär i seriesammanhang över säsongen 1992-93 slutar med en fjärdeplats i Division IV.

1994 Medlemsantalet i föreningen uppgår till 604 st. Tyngdlyftningssektionen har deltagit i Allsvenska serien Division IV där man slutade på fjärde plats. Styrkelyfts-DM har anordnats av föreningen. Vårt egna lag tog hem lagguldet.

 


1995
Ett av de framgångsrikaste åren i föreningens historia när det gäller fotboll. Damlaget slutar på andra plats i Division IV, efter kvalspel avancerar man till Division III. Herrlaget strider på den övre halvan i Blekingefyran och belägger till slut en femte plats i tabellen. Dan Samuelsson och Jörgen Nilsson tilldelas Svenska Fotbollförbundets utmärkelse för 250 spelade A-lagsmatcher. Styrkelyftarna vinner serien och avancerar till Division II. Jonas Andersson tar brons i bänkpress-SM för juniorer.


1996
Damlaget lyckas för första gången klara nytt kontrakt i Division III. Herrlaget slutar på tionde plats i Division IV och undviker såväl nedflyttning som kval. Förutom A-och B-lag startas även ett C-lag upp detta år. Jonas Andersson sätter nytt svenskt rekord för juniorer när han tar brons i bänkpress-SM. Hasse Månsson tar guld i B-SM. Styrkelyftarnas lokaler genomgår en rejäl ansiktslyftning detta år, vilket bidrar till de goda resultaten.

1997 Damlaget gör sin bästa säsong någonsin och slutar trea i Division III. Herrlaget slutar på elfte plats i Blekingefyran och räddar kontraktet via kvalspel. Jonas Andersson tar SM-brons i bänkpress för juniorer. Ett SM-brons bärgar även föreningens bänkpresslag i ungdomsserien.

1998 Både Herr- och Damtruppen är på lyckade träningsläger utomlands, i Holland respektive Belgien. Damlaget blir för andra året i följd trea i Division III. Laget är också framgångsrikt i Svenska Cupen, där man avancerar till fjärde omgången efter en fin skalp mot elitlaget Astrio som höjdpunkt. För herrfotbollen är det ett mörkt år. Trettonde plats i Blekingefyran innebär nedflyttning till Division V. Styrkelyftarna avancerar till Division II.

1999 Damlaget får en "gratisplats" i Division II. Motståndet är tufft och resorna långa och sejouren i den högre serien blir bara ettårig. Herrlaget börjar Division V-spelet tveksamt, men under hösten flyter spelet bättre och det blir till slut en mittenplacering i tabellen. Föreningen firar 60-årsjubileum i Jämjö Folkets hus, en festlighet som alla deltagare tyckte var mycket lyckad.


2000
Styrkelyftarna har ett framgångsrikt år då man avancera till Division I. Sektionen breddas med fler duktiga lyftare i såväl ungdomsklasser som seniorklasser. Både dam- och herrlaget slutar i mitten av Division III resp. Division V. Motionssektionen växer så det knakar, det är främst medelgymnastiken och barngymnastiken som får många nya motionärer. Ett ökat intresse för fotboll märks bland bygdens ungdomar. En efterlängtad Föräldraförening startas upp vilket uppskattas i föreningen.


2001
Klubbstugan får en rejäl ansiktslyftning då den målas om till grönt och det byggs en utbyggnad för kiosken. För dam- och herrlaget går det lite tyngre i år och båda slutar på den nedre halvan av sina serier. Ungdomsfotbollen är på stark frammarsch och antalet aktiva ökar rejält. Motionssektionen fortsätter att öka och under året har ett 80-tal motionärer varit igång i Ramdala Medborgarhus. Styrkelyftarna har lag både i senior- och ungdomsserie. De har ett mycket framgångsrikt år och de dominerar i tävlingarna i Sydsverige i såväl lag- som individuella tävlingar.


2002
Herrlaget gör en dålig säsong och kommer sist i Division V Östra så det blir spel i Division VI nästa år. Damlaget slutade på 8:e plats vilket innebar kvalspel. Damerna vann i kvalet och blir kvar i trean. Ungdomssektionen har haft 110 talet ungdomar i gång med seriespel, spel utan hets och träning. Styrkelyftarna har plockat 25 mästerskapsmedaljer varav 12 stycken av ädlaste valör samt avancerat till högsta divisionen i samtliga kategorier. Motionssektionerna har aktiverat ett 80 tal motionärer.


2003
Damlaget har spelat i Division III Sydöstra Småland och slutade tyvärr på nedflyttningsplats. Herrlaget har spelat i Division VI och slutade på 2:a plats. Genom segrar i kvalspelet så är laget tillbaka i Division V. Ungdomssektionen har återigen ökat antalet ungdomar till ca 115 och får ett stort stöd av föräldraföreningen. Styrkelyftarna har haft två seniorlag i elitserien. Juniorer och ungdomar har också deltagit i serieverksamhet. Flera mästerskapsmedaljer har tagits och Sydsvenska rekord är satta. Styrkelyftarna har haft ett av de bästa åren genom tiderna.


2004
Herrlaget har under året spelat i Division V och slutade på en 5:e plats. Damerna har spelat i Division 4 Blekinge samt med ett 7-manna lag i Blekingeserien. Ungdomssektionen har aktiverat ca 115 ungdomar i spel och träning. Sektionen har under året genomfört en fotbollsskola med 80-talet deltagare. Styrkelyftsektionen har deltagit med två seniorlag i elitserien. Juniorer och ungdomar har också deltagit i serieverksamhet. Motionärernas antal har ökat och är nu uppe i ca 90 st.


2005
Herrlaget slutade näst sist i Division V vilket medförde nedflyttning till Division VI. Damerna blev serieetta i Division IV Blekinge och kommer att spela i Division III nästa år. Styrkelyftsektionen har deltagit med två seniorlag i elitserien. Juniorer och ungdomar har också deltagit i serieverksamhet. Flera mästerskapsmedaljer har tagits under året.


2006
Herrlaget har spelat i Division VI och fick en mittenplacering. Damlaget har spelat i Division III Småland och fick kvala för att behålla sin plats. Ungdomssektionen har aktiverat ca 150 ungdomar. Fotbollsskolan arrangerades för 64 st. barn/ungdomar. Styrkelyftsektionen har deltagit med två seniorlag i elitserien. Juniorer och ungdomar har också deltagit i serieverksamhet. Flera mästerskapsmedaljer har tagits under året. Antalet motionärer har minskat. 


2007
Herrlaget slutade på kvalplats i årets serie Division VI. Kvalet gick inte RIF väg så det blir fortsatt spel i sammas division. Damerna slutade på sista plats i Division III Småland och kommer nästa år att spela i Division IV.


2008
Ny gräsplan för träning och spel med 7 och 9-mannalag har under året invigts. Herrlaget har under året spelat i Division V men lyckades inte förnya kontraktet utan får spela i Division VI nästa år. Ungdomssektionen har haft 9 st. ungdomslag aktiverade under året. Fotbollsskola med 68 st. deltagare har genomförts. Styrkelyftsektionen har deltagit i allsvenskan i styrkelyft och bänkpress. RIF vann allsvenska serien och kommer nästa år att tävla i elitserien. Sektionen har också framgångsrikt deltagit i cuper, DM och SM. Motion för herrars verksamhet har fortsatt oförändrat. Damerna har genomfört motion under våren och därefter upphörde verksamheten p.g.a. ledarbrist. 
   

2009 Bevattningsanläggning har installerats på den nya gräsplanen. Herrarna har gått segrande ur seriespelet och kommer att spela i Division V under nästa år. Damerna tog sig till kval men får fortsätta spel i Division IV. Ungdomssektionen har genomfört fotbollsskola. F13 gick segrande ur årets serie. Ungdomssektionen har samarbetat med AIK Atlas för att få ihop fler lag. Antalet flickor i ungdomsverksamheten har ökat. RIF deltar i fotbollförbundets projekt föreningsutveckling.

2010 Under året har föreningen deltagit i elitserien i styrkelyft och bänkpress. I styrkelyft slutade man på en hedrande 9:e plats och i bänkpress på 8:e plats. Damlaget har spelat i Blekingeserien Division IV och slutade på tredje plats. En ny 5 mannaplan iordningställdes med små mål för de minsta lagen.

2011 Damlaget kvalificerar sig för spel i Division III. Under året har vi haft 13 licenserade lyftare. Seniorerna har deltagit med ett lag i allsvenska styrkelyfts serien och ett i allsvenska bänkpress serien i båda serierna slutade lagen som 6:a. Ungdomssektionen aktiverar nu 144 barn och 23 ledare vilket är fantastiskt glädjande inför framtiden!

2012 Damerna har spelat i Division III Södra och där placerat sig på fjärde plats. Mycket bra för ett första år! Herrarna placerade sig på en tredje plats i Division V. Föreningen påbörjar en vidareutveckling av ungdomssektionen och en ny styrelse för sektionen bildas.

2013 Under året har klubbhuset genomgått en renovering som ökar trivselfaktorn på Säbyvallen. På Föreningens dag återupptog man en gammal tradition med ett lopp där både vuxna och barn deltog. En annan tradition som åter arrangerades var julmarknaden i Medborgarhuset. RIF är nu medlemmar i Svenska Gymnastikförbundet och har under året startat upp barngymnastik. Damsektionen har haft ett lag i Division II östra. Herrlaget har varit sammanslagna med Torhamn för att kunna delta i seriespel, svårt att bemanna upp två lag trots det. Ramdala/Torhamn spelar Division V, vilket senare resulterade i kval och nedflyttning till Division VI.

2014 Jubileumsår, föreningen fyller 75 år! Damerna fortsätter spela i Division II. Herrarna fortsätter samarbetet med Torhamn. Fick en "gratisplats" och spelar även denna säsong i Division V. Föreningens dag arrangeras på Säbyvallen i samband med årsdagen. I vissa ungdomslag är det för få aktiva, det medför att man slår ihop flera lag för att bedriva bra träning tillsammans. Barngymnastiken utökar verksamheten till två grupper, vilket är fantastiskt roligt! Ramdala IF mottager stipendie och utmärkelsen Årets Förening 2013 av Blekinge Fotbollsförbund!

 

 

 

Uppdaterad: 23 MAR 2017 09:30 Skribent: RedaktörenVaccinerad mot doping

 

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan

Antal besökare

 

Sponsorer:

InterSport

 Vill ditt företag synas här?
Kontakta föreningen för ett sponsoravtal
Väl mött!


 

Postadress:
Ramdala IF
c/o Linda Eriksson, Norrevikvägen 8
37354 Senoren

Kontakt:
Tel: 0455612547
E-post: This is a mailto link

Se all info