Hoppa till sidans innehåll

Alkohol och drogpolicy


Alkohol och drogpolicy för Ranarps Ridklubb

Då största delen av Ranarps ridklubbs medlemmar är ungdomar bör de vuxna i klubben vara goda förebilder vad gäller alkohol, droger och tobak. Med goda förebilder menar vi att man inte röker i närheten av ungdomarna, inte nyttjar alkohol under träningar eller tävlingar eller kommer bakfull till något evenemang eller använder dopingklassade preparat eller droger.

Styrelsen har tagit fram följande regler och riktlinjer:

Tobak

Enligt svensk lag är det förbjudet att köpa cigaretter eller snus om man är under 18 år. Vi har valt att följa svensk lagstiftning och tillåter inte att ungdomar under 18 år använder tobak i sammanband med träningar, tävlingar eller andra av klubben ordnade aktiviteter.

Påkoms någon under 18 år att bryta mot reglerna pratar vi med denne samt föräldrar eller vårdnadshavare. Om någon över 18 år visar ett dåligt exempel genom att röka framför sina yngre kompisar påpekar vi det oansvariga i detta och händer det upprepade gånger talar vi enskilt med denne person och vid behov kontaktar vi föräldrar/vårdnadshavare.

Ingen rökning är överhuvudtaget tillåten i ridhus eller stallar och vuxna bör inte röka i närheten av ungdomarna. Då klubben använder sig av en privatägd anläggning kan vi inte sätta upp regler för var man får eller inte får lov att röka utöver det som markägaren redan bestämt, därför ligger det yttersta ansvaret på den rökande att hitta lämplig plats.

Alkohol

Enligt svensk lag är det 18årsgräns för att dricka alkohol på restaurang och 20årsgräns för att handla på systemet. Föreningen tillåter inte att någon av klubbens medlemmar dricker alkohol i sammanband med träningar, tävlingar eller andra av klubben ordnade aktiviteter.  Undantaget är vid eventuella fester i föreningens regi då alla över 18 år är tillåtna att nyttja alkohol.

Påkoms någon att bryta mot reglerna pratar vi med denne samt föräldrar eller vårdnadshavare. Vid upprepade överträdelser kontaktas återigen föräldrar och sociala myndigheter.

Narkotika

Användning av narkotika är enligt svensk lag helt förbjudet. Klubben följer svensk lagstifting och förbjuder all användning. Om det misstänks eller upptäcks någon bruk av olaglig narkotika informeras den berörda och föräldrar eller vårdnadshavare. Därefter tas beslut om fortsatt åtgärd.

 

 

Dopingpreparat

Enligt svensk idrotts regler är all doping förbjuden. Enligt svensk lag är vissa dopningspreparat otillåtna. Klubben följer idrottsförbundets regler och totalförbjuder all användning. Om det misstänks eller upptäcks någon bruk av olagliga preparat informeras den berörda och föräldrar eller vårdnadshavare. Därefter tas beslut om fortsatt åtgärd.

Undantag för dopingklassade preparat görs om medlemmen har läkarintyg för detta.

Ansvar

Styrelsen har det yttersta ansvaret för att policyn följs. Då många av träningstillfällen är så kallad egenträning ligger ett stort ansvar på ungdomarna själva, tillsammans med föräldrar. Vid av klubben arrangerade träningar har ledaren ansvaret.

Om man påkommer någon att bryta mot policyn får denne på eget initiativ följa policyn och tala med den som bryter mot reglerna eller välja att informera styrelsen eller ansvarig ledare om överträdelsen.

Om du undrar över något maila någon i styrelsen.


Postadress:
Ranarps RK - Ridsport
Maria Sundin, Ranarpsvägen 335
26971 Förslöv

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info