Hoppa till sidans innehåll

historia


Kyrkbåtsrodd har förekommit på Siljans vatten under lång tid.
Vid förra sekelskiftet var behovet stort att kunna transportera människorna till kyrka och ting. Naturligtvis blev det tävling mellan de olika byalagen vid färden.
Omkring 1936 tog Leksand upp tävlandet och det blev en publiksucce. Första söndagen i juli gick tävlingen av stapeln och bron och ångbåtskajen var fullpackad med folk som ville se Sturgubben, Nygrannen, Nyckelpiga, Uller och alla de andra båtarna med fantasifulla namn, kämpa med varandra om segern. Så småningom lockades övriga socknar runt Siljan att damma av sina gamla båtar, plocka in stora, starka karlar och åka till Leksand för att försöka vinna. Solleröns Jugen Jon var en svår nöt att knäcka för alla lag och det sporrade naturligtvis till att utöka träning och teknik. Det hela utvecklades genom att fler socknar fick arrangera sin egen tävling, och lagen åkte runt sjön och kämpade om äran. Nämnas kan Orsas tävling som sträckte sig över 8 km! Gissa om det blev skavsår i både bak och händer! Den längsta tävlingen i dag är i Leksand, ca 3 km, övriga tävlingar håller sig omkring 1000 meter.
Från att ha varit ett vackert blickfång genom att iklädda sockendräkter, uppvisningsro vid defileringen, fick damerna 1978 börja tävla med egna båtar.
Stora Siljansrodden föddes, med pris till de dam- och herrlag som sammanlagt gör de bästa placeringarna i de olika deltävlingarna under säsongen, vilka startar på midsommardagen i Siljansnäs, därefter följer två intensiva veckor med tävlingar i Rättvik, Sollerön, Orsa, Nusnäs, Mora och Leksand.

Under 80-talet var rodden som mest populär och det tränades hårt i de olika roddlagen. Vi bildade Rättviks roddklubb 1990, då vi också fick överta ansvaret för de två kyrkbåtar som Turistföreningen hade i sin ägo, Rättvikskullan och Siljansvind. Med entusiastiska ledare byggdes dam- och herrlag upp och det uppstod en stor gemenskap mellan de aktiva. Resultatet blev att många började ro och verkligen tog rodden till sin förstasport. Så småningom blev det aktuellt att börja samla in pengar till en ny båt och med idogt arbete lyckades klubben få ihop de ca 400000 kr som behövdes och år 1999 kunde vi sjösätta den nya båten Rättvikskôlla. Vi har nu börjat klättra i prislistorna och förhoppningsvis skall detta sporra till fortsatt ökat medlemsantal, ännu större träningsvilja hos alla och därmed en framtid för vår sport, som verkligen ger så mycket i utbyte. Läs mer....
Vi ser gärna att även du kommer och provar på rodden - det är jätteskojigt. Och bor du inte i närheten av Rättvik, så vet vi att alla andra lag också är intresserade av att få nya roddare. VÄLKOMMEN! Om det är så att du bor långt härifrån och ändå vill prova kyrkbåtsrodd, så har du också möjlighet - klicka här!

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:50 Skribent: J

Sänd gärna in bilder

och information till

This is a mailto link

 


räknare
Besöksräknare

 

 

 

Rättviks kommuns Webbkamera


Postadress:
Rättviks RK - Rodd
Dalle Dahlgren, Siljansvägen 18
79535 Rättvik

Kontakt:
Tel: 0706428973
E-post: This is a mailto link

Se all info