Hoppa till sidans innehåll

Vad är Rugby?


Vad är Rugby?

Rugby är en sport som förenar styrka, kondition, snabbhet med stora delar teknik. Det spelas normalt med 15 man på plan men även 10 eller 7 mannavarianter existerar. Rugby spelas på en gräsplan stor som en fotbollsplan med två H-liknande mål.


Till skillnad från i fotboll är huliganerna på plan och gentlemännen sitter på läktaren. Det håller naturligtvis inte rugbyentusiasterna med om utan menar att det är en riktig gentlemannasport men bara för de riktigt tuffa.

Rugby går ut på att de 15 spelarna i laget ska ta så många poäng som möjligt genom att placera bollen bakom motståndarlagets mållinje eller sparka bollen över den tre meter höga målribban. 

Det är tillåtet att sparka, kasta och bära bollen. Eftersom bollen är oval och studsar ganska oförutsägbart försöker man fånga bollen före studs. I rugby får man inte passa bollen framåt, bara bakåt.

En match består av två halvlekar om 40 minuter vardera. Under den fem minuter långa pausen stannar spelarna kvar runt planen. 

 

Poäng

När bollen läggs ned bakom försvararnas mållinje är det ett försök som ger 5 poäng. Laget som tog poäng får fortsätta direkt med en målspark Bollen flyttas ut på planen och lyckas man sparka bollen över målribban får laget ytterligare 2 poäng. 

Mål efter straffspark eller droppspark, när spelaren sparkar bollen efter att den har studsat, ger 3 poäng. 

 

Tackling

Tvärtom vad man kanske skulle kunna tro är närkamperna är hårt reglerade. Man får bara tackla spelare som har bollen. Men man får inte lägga krokben, slå eller knuffa en motspelare. Däremot är det ok slå armarna om bollförande spelares ben eller midja och hänga sig kvar.

 

Framåtpass

I rugby är det förbjudet att passa framåt. Gör man det blir det motståndarnas klunga. Däremot är det ok att sparka bollen framåt och att en spelare som är längre bak springer ifatt bollen och fångar den.  

 

Klunga

Är ungefär som tekning i hockey och döms vid mindre förseelser. Åtta spelare i varje lag formar en klunga genom att hålla om varandras axlar i två led. En klunghalv i det lag som har fått klungan dömd till sin fördel kastar in bollen i mitten och sedan försöker spelarna fösa bollen bakåt mellan benen. Det lag som vinner bollen startar anfallet.

 

Ruck och Maul

Blir det när anfallet stoppas och inget av lagen har kontroll över bollen. Spelarna grupperar sig kring de två spelare som är närmast bollen.

I ruck ligger bollen på marken och spelarna får inte använda händerna utan måste sparka bollen bakåt. I maul står spelarna upp och har en slags rörlig dragkamp om bollen. I både ruck och maul måste spelarna ansluta sig till gruppen från sitt lags sida, annars blir de offside och motståndarlaget får en straffspark

 

Straffspark

Det lag som har fått en straffspark tilldömd kan välja att fortsätta spela för att få ett bättre läge och kunna göra ett försök. Straff kan dömas varsomhelst på planen.

 

Spelarna

Den stora stjärna i laget är ofta uthalven, nummer 10, som har till uppgift att läsa och dirigerar spelet. Åtta forwards, stora och kraftiga spelare, fungerar som murbräckor och ska vinna bollen i klunga. Klunghalven har bland annat som uppgift att kasta in bollen vid klunga. Lagets två centrar bör vara snabba och väl samspelta för att plocka poäng. Även de två yttrarna ska vara snabba för att ta sig runt motståndarnas försvar. Fullbacken är lagets libero som ska förhindra försök och målsparkar och dessutom följa med i anfall. 

Man får ha sju spelare på avbytarbänken. 

 

Högsta Serien i Sverige

Grundserien startar i början av maj. De fyra bästa lagen går vidare till slutspel som inleds i början av september och spelar sedan semifinal. Både herr- och damfinalerna spelas i slutet av september/början på oktober. Man får 2 poäng för seger och 1 poäng för oavgjort.

 

Sudden death

En match i ett cupspel kan inte sluta oavgjort. Står det lika blir det 10 minuters förlängning med sudden death, det lag som gör nästa poäng vinner. Står det fortfarande lika spelar man ytterligare 10 minuter och därefter turas lagen om att slå straffparkar.

 

VM och OS

VM spelas vart fjärde år för damer nästa gång 2006 och för herrar 2007.

Rugby ingår inte i de olympiska spelen men är en av de sporter finns på aspirantlistan inför framtida OS, tidigast 2012. Mellan 1900 och 1924 var rugby en olympisk gren. 

 

Union och League

I slutet av 1800-talet började framgångsrika men fattiga spelare i norra England få betalt från sina klubbar. Matcherna gick på lördagar och spelarna fick en viss ersättning för förlorad arbetsinkomst. Spelarna i södra England, som ofta hade välbetalda jobb, kunde inte acceptera att det kom in pengar i sporten.    Oenigheten gjorde att klubbarna i norra England 1893 bröt sig ur amatörernas Union och bildade det professionella League.

Idag är Union den klart största grenen inom rugby och kan knappat kallas amatörsport längre. Rugby League är egentligen bara stort i Storbritannien och Australien där det finns inhemska ligor. I Sverige spelas endast Rugby Union. Reglerna i League och Union skiljer sig åt lite grand, bland annat spelar man Rugby League med 13 spelare.    

 

Historik

Under en fotbollsmatch 1823 ska 16-årige William Webb Ellis plötsligt ha greppat bollen med händerna och sprungit med den ända in i mål. Williams internatskola låg i Rugby som fick ge namn till sporten.   

Första matchen i Sverige spelade 1931 på Stockholm stadium mellan besättningarna på två brittiska fartyg. Och under 30-talet bildades flera klubbar i Stockholmsområdet.

 

Gentlemän överallt

Det finns en mängd oskrivna regler för rugbyspelare hur de ska bete sig, både på och utanför plan.

En rugbyspelaren känner sitt mått av mod och kraft och missbrukar aldrig dessa egenskaper.
Rugbyspelare anordnar aldrig glädjedemonstrationer av något slag när ett försök gjorts.
Rugbyspelare respekterar alltid domarens påbud oavsett han tror dem vara riktiga eller inte. Klagomål över domare efter matchen passar inte en rugbyspelare.
Rugbyspelare klagar aldrig efter en match om skador eller att han förlorat på otur. Ordet otur finns inte i en rugbyspelares lexikon.

Det finns inget album kopplat till denna sida.


Postadress:
Red Saints RC - Rugby
c/o Peter Svensson, Ryttargatan 12
16951 Solna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 0736279342
E-post: styrelsen@redsaintsr...

Se all info