Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Sportbevakning i obalans under debatt

2013-11-28 13:54

Under ett år, från oktober 2012 till september 2013, handlade 41 procent av all sportbevakning i media om fotboll. Tio idrotter stod enligt TT för sammanlagt 75 procent av bevakningen. Obalansen debatterades igår på Riksidrottsmuseet under ett seminarium som Institutet för mediestudier SIM(O) arrangerade.
  • Skapad: 28 NOV 2013 13:54
Elitidrott

Obalansen i medierapporteringen visar sig inte bara genom att vissa idrotter speglas mer än andra, herridrott får också mer utrymme än damidrott. I SIM(O):s nyutkomna bok ”Vad vi inte får veta – luckor i mediernas rapportering” ägnas ett kapitel åt sportbevakningen som debatterades på Riksidrottsmuseet under onsdagen.

I panelen fanns kapitelförfattaren Katarina Andersson från programmet Medierna i Sveriges Radio, Anette Börjesson, tidigare elitidrottare och idag ansvarig för sajten damfotboll.com, Aftonbladets chefredaktör Jan Helin, Radiosportens chef Jakob Sillén och Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber. Alla var överens om att bevakningen idag är skev. Och att olika aktörer behöver ändra syn- och arbetssätt för att ändra på bilden.

Public service-företagen Sveriges Radio och Sveriges Television har idag en uttalad policy för att öka bevakningen av damidrott, men enligt Jakob Sillén tar det tid att bryta en fast rotad tradition.

– Vi håller just nu på att se över sportbevakningen på hela Sveriges Radio, då handlar det inte bara om Radiosporten i P4. Även exempelvis P1 och ungdomsinriktade P3 borde kunna ta upp idrottsrelaterade ämnen.

Public Service-företagen har ett tydligt uppdrag att spegla den breda idrotten. De kommersiella medieföretagen har inte samma uppdrag. Aftonbladets Jan Hellin lyfte i diskussionen fram tre faktorer som ger utrymme i tidningen: en bra story, läsarintresse och exceptionella framgångar.

– Briljanta prestationer räcker inte. Herrfotbollen producerar oavbrutet bra historier. Men det finns en strukturell diskriminering mot kvinnor i samhället, och idrotten och sportjournalistisken är ett tydligt exempel på det, menade han.

Karin Mattsson Weijber höll med om att idrottsrörelsen har ett eget ansvar när det gäller jämställdhet.

– Men självklart finns det lika många bra historier om tjejer som idrottar, och vi måste bli bättre på att lyfta fram dem. Men media måste också ta sitt ansvar och tänka ur ett bredare perspektiv.
Riksidrottsförbundet är medstiftare i institutet för mediestudier SIM(O), som bedriver och främja vetenskaplig forskning inom medieområdet. Boken ”Vad vi inte får veta – luckor i mediernas rapportering” kan beställas här:

http://www.mediestudier.se/kommande-bok-vad-far-vi-inte-veta.php


För mer information kontakta:

Helena Björck

Medieansvarig, Riksidrottsförbundet
070-339 22 38

Skribent: Helena Björck
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss