Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

"Svensk elitidrott ska fokusera på det den är bra på"

2013-12-12 08:04

Under tisdagen och onsdagen har ledarna för svensk elitidrott samlats på Bosön för att utbyta erfarenheter, ta del av den senaste forskningen och staka ut en gemensam väg framåt. Föreläsaren Chris Gullen kom hela vägen från Nya Zeeland för att prata om den enade idrottsrörelsens kraft och lära sig mer om den svenska modellen.
  • Skapad: 12 DEC 2013 08:04
Elitidrott

Närmare ett hundra personer tog plats i aulan på Bosön för att lyssna på en föreläsning om idrottspsykologi. Fokus låg på känslornas betydelse för resultatet och hur vårt kroppsspråk, från hukandes till rakryggad, påverkar både vår egen, lagkamraternas och motståndarens prestation.

Föreläsningen vara bara en i mängden under två fullspäckade dagars elitidrottskonferens som Riksidrottsförbundet arrangerade. Bland deltagarna fanns representanter från de flesta specialidrottsförbunden. Det övergripande budskapet var att svensk elitidrott trots alla framgångar kan ännu bättre, och att vägen dit är ökad kunskap och kompetens.

– Vi fokuserar kraftigt på hur bra vi är istället för på hur bra vi faktiskt skulle kunna vara. Vi måste sluta jämföra oss med andra och lägga krutet på att förbättra det vi kan göra något åt, sade Peter Mattsson, elitidrottschef på Riksidrottsförbundet.

Innehållet på årets konferens var uppdelat i två halvor. Den första handlade om organisationsutveckling, vilket till exempel innefattade förbundets ansvar att driva aktuella frågor. Den andra delen fokuserade på prestation och träning.

Flera av de som talade under de två dagarna hade flugit in från andra länder. En av de som hade rest allra längst var Chris Bullen från Nya Zeeland. Han är en före detta badmintonspelare och tränare som nu arbetar med landets elitutveckling. Han hade valt att kalla sin föreläsning ”the power of one”.

– Det handlar om att alla måste dra åt samma håll. Särskilt när det är ett mindre land, som Nya Zealand eller Sverige. Det är då vi är som allra starkast och kan åstadkomma något stort, säger han.

Förutom att dela med sig av sina egna erfarenheter hoppades Chris Gullen kunna ta med sig en del kunskaper hem om hur den svenska modellen fungerar. Många av föreläsningarna var på svenska men det hindrade honom inte från att snappa upp ett och annat.

– I Sverige har ni en väldigt bra förståelse för helheten, långsiktighet och de positiva effekterna som idrotten har på samhället och folkhälsan. Det är en bra bas att arbeta ifrån. Sen hoppas jag också lära mig mer om hur ni utvecklar så många bra tränare. Nya Zeeland har haft en del framgångar internationellt på senaste tiden men vi har bara påbörjat vår resa.

Chris Gullen ser många likheter mellan Sverige och Nya Zeeland. Han betonar särskilt det rika utbudet av natur och friluftsliv. Men han menar också att det är viktigt att inte bara göra som alla andra.

– Sverige är inte Nya Zeeland eller tvärtom. Våra länder är unika och det handlar om att ta reda på vad det egna landet är bra på. Vad är det som kännetecknar just oss? Det är först då som vi kan utvecklas på riktigt, säger Chris Gullen.

Det var fler länder som var representerade på årets konferens. Till exempel talade Paul Schempp från Georgia i USA om resan från ordinär till spektakulär och Ross Tucker från Sydafrika om att identifiera och utveckla talang.

Läs mer om RF:s arbete med elitidrott.

Elitidrottskonferensen på Bosön, och de föreläsningarna som nämndes här ovanför, filmades och kommer att finnas tillgängliga på hemsidan så inom en snar framtid.

Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Elitidrott

"Internationell framgång inspirerar nya generationer och bidrar till en aktiv befolkning."

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss