Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Ungdomarna bestämmer över träningen i Bodens Skidklubb

2014-11-26 13:59

I Riksidrottsförbundets nya anvisningar för barn- och ungdomsidrott står att unga ska uppmuntras att tycka till om sin egen idrott. Då är chansen större att de stannar kvar längre inom föreningen och idrotten. I Boden Skidklubb får ungdomarna göra en utvärdering efter varje säsong som sen ligger till grund för träningsupplägget. En effekt har varit att framförallt fler tjejer utbildar sig till ledare.
  • Skapad: 26 NOV 2014 13:59
Ungdomsidrott

I anvisningarna till Riksidrottsförbundets idéprogram Idrotten vill finns riktlinjer för hur både barnidrotten och ungdomsidrotten ska bedrivas. En viktig punkt är att alla idrottsaktiviteter inom idrottsrörelsen ska finnas för att barn och ungdomar själva vill det.

Ett sätt att göra unga människor mer delaktiga och motiverade att idrotta är att låta dem vara med och bestämma. Då stannar dessutom fler kvar inom sin idrott. Alla barn och ungdomar ska dessutom uppmuntras att ge synpunkter på verksamheten.

Boden skidklubb är en förening som har jobbat aktivt med att låta barn- och ungdomar utforma träningar och aktiviteter. Ledarna i klubben märkte att de tappade många av sina ungdomar och tydligast var det bland tjejerna i de tidiga tonåren.

Genom att efter varje säsong göra en utvärdering med alla barn och ungdomar bygger klubben sedan sin sommarträning efter deras förslag. Effekten har varit nöjdare föräldrar och barn samtidigt som flera av tjejerna har gått vidare och utbildat sig till ledare.

– Vi kommer att skicka ännu fler på barnledarutbildning här snart. Jag tror att många av våra ungdomar känner sig mer delaktiga i föreningen när de vet att vi lyssnar på deras åsikter. Tidigare har det funnits en grupp som känt att de inte funnits någon tydlig plats för dem. Vi måste ha verksamhet både för de som vill satsa på skidåkningen och de som bara vill ha roligt, berättar Susanne Nelson som tränar en grupp med elva- och tolvåringar.

Behovet av duktiga ledare är ofta stort, både inom idrotten och andra verksamheter. De ungdomar som utbildar sig till ledare blir dessutom mer stimulerade att vara med och påverka sin idrott.

Läs mer om Boden skidklubb

Läs om hur tennisförbundet får fler tjejer att bli ledare

Här kan du se filmer med fokus på de viktigaste anvisningarna för barn- och ungdomsidrott

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss