Hoppa till sidans innehåll

 

NA-debatt: Svensk idrott bidrar till mer jämlik hälsa

2015-10-12 09:07

Idag samlas representanter för svensk idrott från hela Sverige i Örebro tillsammans med kommunföreträdare och forskare för att i tre dagar få nya kunskaper, utbyta erfarenheter och diskutera kring temat ”Idrott hela livet”.
  • Skapad: 12 OKT 2015 09:07
Framtidens förening

Konferensen är en del av det omfattande strategiarbete som för närvarande pågår inom idrottsrörelsen, ett arbete som syftar till att utveckla föreningsidrotten så att den i större utsträckning erbjuder verksamhet för alla åldrar och alla ambitionsnivåer.

 

Idrott är en viktig del av livet för många. 90 procent av alla barn och ungdomar är någon gång med i en idrottsförening samtidigt som närmare 300 000 äldre, över 65 år, är medlemmar. De får på det viset en kul sysselsättning som är både meningsfull och hälsosam. Forskning visar att barn som är fysiskt aktiva har lättare att koncentrera sig i skolan, de är friskare och mer sällan överviktiga. Ungdomar som idrottar i en förening har också bättre självkänsla, mår bättre och röker och dricker mindre än de som inte idrottar.

En befolkning som idrottar i alla åldrar mår bättre psykiskt och fysiskt.

Men alltför många lämnar föreningsidrotten under tonåren. En del av dem fortsätter att vara fysiskt aktiva i andra former, medan andra fastnar i soffan eller framför datorn. För vissa är det en naturlig utveckling, de hittar andra intressen. Men mycket tyder på att många av dem skulle fortsätta vara aktiva inom föreningsidrotten om den bara erbjöd en verksamhet som passade dem.

Här har svensk idrott en läxa, och det är den läxan vi håller på att göra.

Det är glädjande att Örebro kommun den 8 oktober meddelade att de öppnar upp för seniorer över 65 år att hyra hallar under dagtid till rejält subventionerad kostnad. Initiativet ger äldre en aktivare vardag och möjligheten att ha roligt med andra och må bättre längre.

Vi står i både Örebro län och Sverige som helhet inför stora utmaningar. En växande och ojämlik ohälsa och de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget är två av dem där svensk idrott tillsammans med det övriga civilsamhället når över etniska, sociala och åldersmässiga gränser.

I samarbete med kommuner, regioner och staten kan vi göra skillnad och bygga ett starkare Sverige.

 

Läs hela artikeln

Information om konferensen Idrott hela livet

Följ konferensen live

 

För ytterligare kommentarer kontakta


Björn Eriksson

Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06

Marie-Louise Forsberg Fransson
Ordförande Örebro Läns Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Örebro
070-5157409

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss