Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

400 000 personer engagerade i föreningsstyrelser

2016-03-16 06:45

400 000 personer är verksamma inom Svensk idrotts föreningsstyrelser runt om i landet. En oerhört glädjande siffra som visar på vilken stor demokratiskola idrotten är – kanske den största efter skolan.
  • Skapad: 16 MAR 2016 06:45
Idrottens samhällsnytta

Centrum för idrottsforskning släpper idag en del av sin rapport – Vem håller i klubban? Om demokrati och delaktighet i idrottsföreningar. Rapporten är viktig och visar på flera aspekter. Styrelsesammansättning och medlemmars deltagande på årsmöten undersöks och resultatet att hela 400 000 personer är engagerade i demokratiska idrottsföreningsstyrelser över landet är fantastiskt.

– Tyvärr är rapporten bara halv och tar inte alls upp den utbildningsverksamhet och den demokratiska process som sker inom idrotten genom vårt eget studieförbund, SISU Idrottsutbildarna, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Under 2015 deltog hela 500 000 personer i folkbildningsverksamhet via SISU Idrottsutbildarna. Unikt för SISU Idrottsutbildarna som studieförbund är att de verkligen når de unga. Hela 47 procent av alla deltagare på utbildningarna, närmare 230 000 personer, är under 25 år och utbildningarna fokuserar bland annat på just föreningslära och föreningsutveckling.

Det är glädjande att rapporten visar att mångfald och ungdomsdelaktighet får positiva effekter för föreningen, såsom förbättrad kommunikation mellan styrelsen och unga medlemmar. Däremot bekräftas vikten av arbetet med ökad mångfald inom Svensk idrott – även när det gäller styrelserummen.

–  Att det är för få kvinnor, unga och utrikes födda i styrelserummen visste vi och här går arbetet för långsamt. Men demokrati, inflytande och delaktighet i föreningsverksamheten begränsas inte till styrelserummen. Det kan också handla om att vara delaktig i planering av exempelvis träning, sociala aktiviteter eller ingå i spelarråd. Här visar rapporten att över hälften av föreningarna har liknande grupper eller former för att öka inflytande och delaktighet, säger Björn Eriksson.

Samtidigt visas att hela 25 procent av medlemmarna i föreningar med mindre 100 medlemmar är delaktiga i de demokratiska processerna i föreningen – en fantastisk siffra eftersom majoriteten av idrottsföreningarna har just färre än 100 medlemmar.

 

Vem håller i klubban? Om demokrati och delaktighet i idrottsföreningar. (pdf-länk)

 

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-62 46 06

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss