Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Björn Eriksson nominerad till post som SOK-ordförande

2016-03-30 09:18

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, är en av fyra som nominerats till posten som ordförande för Sveriges olympiska kommitté, SOK.
  • Skapad: 30 MAR 2016 09:18
Idrottspolitik

För en kort tid sedan meddelade Stefan Lindeberg överraskande och med kort varsel att han väljer att avgå som ordförande för Sveriges olympiska kommitté, SOK, efter 16 år. En av de som nominerats till posten som hans efterträdare är Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Vad är fördelarna med att ha samma ordförande för RF som SOK?

- Att man hela tiden drar åt samma håll. Ska man exempelvis ha igenom en OS-ansökan är det en fördel att ha en idrottsrörelse som är väl synkroniserad. För att nå hela vägen krävs ett lagarbete och att klara av att vara ihärdiga och inte tappa tempo.

Varför väljer du att kandidera till posten som ordförande i SOK?

- Nyckelfrågan som jag vill ha svar på från medlemmarna är om de vill ha en personunion vad gäller ordförandeposten mellan de två styrelserna. Då tycker jag att det är rimligt att ställa upp. Vill man däremot fortsätta att ha helt olika styrelser ska man ju vända sig till någon annan än mig. Det är medlemmarna som bestämmer och inte jag.

Finns det några nackdelar?

- Det är två poster med stort ansvar och som kräver ett stort engagemang och mycket tid. Men det är en och samma idrottsrörelse och just samordningen av våra gemensamma resurser är det som jag anser väger över till möjligheten att ge extra kraft och tydlighet till båda uppdragen. För tydlighetens skull vill jag också nämna att det ingalunda handlar om ett första steg mot en sammanslagning av RF och SOK utan personunion på en post. Men återigen är det viktigt att poängtera att det är medlemmarna som bestämmer.

Per Palmström, vice ordförande i SOK:s styrelse, Bengt Jönsson, medlem SOK:s styrelse samt generalsekreterare i simförbundet och Hans Vestberg, ordförande för handbollsförbundet samt vd för Ericsson, är övriga kandidater som nominerats till ordförandeposten.

Val äger rum på SOK:s årsmöte den 19 april.

 

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss