Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

KRÖNIKA: Dags för förbund och föreningar att rista sina stentavlor

2016-04-13 09:46

Det har nu gått nästan ett år sedan jag på den integrerade RF- och SISU-stämman blev vald till ordförande i båda organisationerna. Det har varit ett händelserikt år fyllt av positiva upplevelser, men självklart också en del negativa.
  • Skapad: 13 APR 2016 09:46
Idrottens samhällsnytta

Jag har medvetet valt att ägna mycket tid åt att resa runt i Idrottssverige. Det är där, ute på fältet mitt i verksamheten jag trivs bäst. Jag har pratat med, men framför allt lyssnat på en väldig massa människor. Och det är slående hur uppskattat det är när en "pamp" tar sig tid att sätta sig ner och lyssna till vad ”gräsrötterna” har att berätta om sin vardag. Den vardag som ändå är avgörande för hur människor uppfattar Svensk idrott.

Vi har alla ett behov av att bli sedda, och de ideella föreningsledarna förtjänar verkligen att bli det. Det är de som utgör stommen i den svenska folkrörelseidrotten, och om det är någon slutsats jag kan dra av årets många föreningsbesök så är det att folkrörelsen i allra högsta grad lever.

Speciellt tydligt blev det i höstas tusentals människor varje dag flydde från krig, förföljelse och misär till vad de hoppades skulle vara trygghet i Sverige. Över hela landet engagerade sig idrottsföreningar för att ge dem både en rolig sysselsättning och ett välkomnande sammanhang att bli delaktiga i. Visserligen har RF tilldelats pengar för att stimulera insatser för nyanlända, men det behövdes inte för att få igång eldsjälarna i de lokala föreningarna. Alla dessa människor som inte väntar på signaler och direktiv uppifrån utan bara gör det som känns, och i 99 fall av 100 också är, rätt och riktigt. På RF:s hemsida har vi kunnat läsa berättelser om vilken betydelse idrotten haft för enskilda nyanlända flyktingars väg in i det svenska samhället. Själv kommer jag aldrig att glömma den glädje jag såg i ungdomarnas ögon när jag besökte fotbolls- och basketträningen i Angered.

Flyktingmottagandet är ett exempel på vilken kraft idrottsrörelsen utgör när den drar åt samma håll. En kraft som blir ännu större med det utökade stöd vi fått från regeringen. Det är en positiv lärdom vi kan dra av det gångna, på många sätt bekymmersamma, året. Men att göra det är inte alltid så lätt för en så heterogen rörelse som Svensk idrott. Det finns gigantiska skillnader mellan stor och liten, rik och fattig på alla nivåer. För att klara den sammanhållning som ändå är vår styrka krävs en ömsesidig ödmjukhet. Å ena sidan måste man vara snäll om man är stor. Och å den andra måste man som liten förstå att man inte alltid kan få leka med de stora barnen.

Grunden för denna ödmjukhet finns i den gemensamma inriktning Svensk idrott beslutat om i vårt idéprogram Idrotten vill och i den strategiska inriktning Riksidrottsmötet antog förra året. Jag har i ett antal ”budord” försökt ge min personliga tolkning av vad den grundvalen betyder i praktiken. Jag har kallat dem för Moses stentavlor och en del kanske har uppfattat dem som tankar i huvudet på en gammal gubbe. (Mose blev enligt bibeln 120 år. Jag kan nog garantera att ni inte ska behöva stå ut med mig lika länge.)  Men de reaktioner jag fått tycker jag ändå tyder på att jag ligger någorlunda rätt.

Samtidigt är mina tolkningar inte avgörande. Viktigast framöver är att förbund och föreningar över hela landet nu gör sina tolkningar, ristar sina stentavlor, om hur verksamheten ska bedrivas för att uppnå de mål vi gemensamt kommit överens om med sikte på 2025. Det är vad vårt strategiarbete går ut på, ett strategiarbete som avgör hur Svensk idrotts framtid ska se ut.

 

Moses stentavlor - budord 1:
Försvara värderingar men lyssna på befogad kritik.

 

Moses stentavlor - budord 2:
Idrotten vet bäst när och hur vi gör bäst nytta


Moses stentavlor - budord 3:
Vi är stolta men inte nöjda.


Moses stentavlor - budord 4:
Bredden en viktig del av Svensk idrotts storhet.

 

Moses stentavlor - budord 5:
Skapa enklare och roligare gemenskap.

 

Moses stentavlor - budord 6:
Svensk idrott ska vara ett smörgåsbord

 

Moses stentavlor - budord 7:
Snacket måste bli verkstad

 

Moses stentavlor - budord 8:
Hitta de vita fläckarna och fyll dem

 

Moses stentavlor - budord 9:
Brottsligheten är vårt ansvar - också

 

Moses stentavlor - budord 10:
Utveckling kräver kunskap

 

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 06 46

 

Skribent: Björn Eriksson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss