Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Moses stentavlor - budord 10: Utveckling kräver kunskap

2016-04-04 07:38

KRÖNIKA: Svensk idrott – världens bästa. Så lyder idrottsrörelsens inte alldeles ödmjuka vision. Vad betyder den? När vi i idrottssammanhang pratar om bäst så handlar det oftast om att vinna, där det slutliga målet är OS- och VM-guld.
  • Skapad: 04 APR 2016 07:38
Ungdomsidrott

Men om vi menar allvar med vår inriktning på idrott hela livet så handlar visionen om mycket mer än så. Den handlar om att på alla nivåer, i alla åldrar kunna erbjuda den bästa verksamheten för just den åldern och den nivån. Och det handlar så klart om helt olika saker för ett tioårigt barn jämfört med en 25-årig elitidrottare.

Ryggraden i Svensk idrott är ledarna i de drygt 20 000 föreningarna runt om i landet. De allra flesta av dem är ideella, det vill säga ägnar sig åt sitt idrottsledarskap helt utan ersättning på sin fritid. Oftast bygger de sitt ledarskap på egna erfarenheter av dels idrottande i ungdomen, dels föräldraskap. Den helt övervägande majoriteten gör ett helt fantastiskt jobb.

Men om vi ska kunna nå vår vision, om Svensk idrott verkligen ska kunna bli världens bästa krävs utbildning. Utbildning i idrottslig teknik, men också ”mjuka” områden som ledarskap, utvecklings- och gruppsykologi. Medvetenheten om detta gör att vi i Sverige har en egen organisation studie- och utbildningsorganisation – SISU Idrottsutbildarna.

SISU Idrottsutbildarna har alltsedan sin födelse för snart 31 år sedan ständigt vuxit. Genom de 20 sammanslagna SISU- och RF-distrikten når verksamheten ut till hela landet. Förra året registrerades nästan 500 000 deltagare i upp emot 8 500 föreningar. Mycket av utbildningen är idrottsspecifik och tas fram i samverkan mellan SISU Idrottsutbildarna och förbunden. Men det finns också mycket som är gemensamt och där vi kan utnyttja de synergieffekter som den sammanhållna svenska idrottsrörelsen ger. Det gäller exempelvis den grundläggande barn- och ungdomsledarutbildningen Plattformen och åldersanpassad fysisk träning.

Dessutom är SISU Idrottsutbildarnas verksamhet inte begränsad till utbildning i strikt mening. En stor del av SISU-konsulenternas arbete består av att hjälpa föreningarna i att utvecklas. Det är en process där utbildning är en del, men lika viktiga är diskussionerna i styrelsen och bland ledarna.

I det skede Svensk idrott befinner sig just nu, med ett omfattande strategiskt utvecklingsarbete som innebär att många tunga stenar kommer att behöva vältas och många nya frön kommer att behöva sås, blir både utbildning och interna diskussioner extra viktiga. Vi kan inte längre nöja oss med att göra ”som vi alltid har gjort”. ”Så gjorde min tränare när jag var ung” håller inte som argument.

För att utvecklas krävs ny kunskap. Och en vilja och förmåga att ta till sig den nya kunskapen. Utveckling är inte lätt, processen kan vara smärtsam eftersom den ofta innehåller ett mått av osäkerhet och otrygghet. Därför kan föreningen behöva hjälp.


Den hjälpen kan SISU Idrottsutbildarna ge.

 

Moses stentavlor - budord 1:
Försvara värderingar men lyssna på befogad kritik.

 

Moses stentavlor - budord 2:
Idrotten vet bäst när och hur vi gör bäst nytta


Moses stentavlor - budord 3:
Vi är stolta men inte nöjda.


Moses stentavlor - budord 4:
Bredden en viktig del av Svensk idrotts storhet.

 

Moses stentavlor - budord 5:
Skapa enklare och roligare gemenskap.

 

Moses stentavlor - budord 6:
Svensk idrott ska vara ett smörgåsbord

 

Moses stentavlor - budord 7:
Snacket måste bli verkstad

 

Moses stentavlor - budord 8:
Hitta de vita fläckarna och fyll dem

 

Moses stentavlor - budord 9:
Brottsligheten är vårt ansvar - också

 

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 06 46

Skribent: Björn Eriksson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss