Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Moses stentavlor - budord 8: Hitta de vita fläckarna och fyll dem

2016-03-18 13:48

KRÖNIKA: Jag har skrivit det många gånger tidigare, men gör det gärna igen: Svensk idrott är fantastisk. Ingen annan frivillig verksamhet engagerar så många människor. Och gör det överallt i Sverige, från Smygehuk till Treriksrlksröset, från storstad till landsbygd, från ung till gammal.
  • Skapad: 18 MAR 2016 13:48
Ungdomsidrott

Vi har anledning att vara stolta över en folkrörelse som inte har många motsvarigheter i världen. Men, vi har också anledning att vara självkritiska. För samtidigt som vi når väldigt många visar studier att det finns vita fläckar, grupper och områden där föreningsidrotten är svag.

Vi vet till exempel att utlandsfödda barn och ungdomar, särskilt flickor, deltar mindre i föreningsidrott än svenskfödda. Detsamma gäller hbtq-personer och personer med funktionsnedsättning. Vi vet också att föreningstätheten, och därmed föreningsaktiviteten, är betydligt högre i socioekonomiskt välbeställda områden än i de så kallade miljonprogramsområdena.

Tittar vi på ledarsidan, och framför allt på de förtroendevalda, så är snedfördelningen ännu tydligare. Den typiske idrottsledaren är en svenskfödd välutbildad medelklassman i åldern 30-50 år.

Det finns skillnader mellan olika idrotter, men samtidigt går det att se en del gemensamma drag som jag tror har betydelse. Svensk idrott har alltid varit formellt öppen för alla, men samtidigt kan vi inte blunda för att den totalt sett har byggt på en kultur hämtad från svensk medelklass. Ordning och reda, träning på fredag! Individuell utveckling av friska kroppar, men med respekt för kollektivet. En sund själ i en sund kropp, med både fysisk fostran och karaktärsdaning. Lite hårddraget, jag vet.

Bilden av den ideale idrottsmannen, och så småningom även idrottskvinnan, var länge blond och blåögd. Vi försöker göra oss av med den bilden, men ska vi vara riktigt ärliga finns den säkert kvar i mycket av vår kultur och jargong, något forskare som exempelvis Jesper Fundberg visat. Zlatan har haft stor betydelse för att vidga ramarna, men han fick också kämpa hårt och blev starkt ifrågasatt. Och tvingades därför vara bättre än alla andra.

I det strategiarbete vi är mitt inne i, där idrott för alla hela livet, är en ledstjärna tror jag det är helt centralt att vi vågar vara normkritiska, vågar titta på våra egna strukturer och kulturer för att se i vilken utsträckning de bidrar till att bevara de vita fläckarna.

Idrotterna är som sagt olika, men vi ska då komma ihåg att alla idrotter inte finns överallt. Det är bara fyra idrotter – fotboll, gymnastik, innebandy och ridsport – som finns i mer än 75 procent av landets kommuner. Den som bor på landet och vill ägna sig åt något annat får ofta problem. Det finns även allt för många segregerade områden som vi inte når idag och det arbetar vi med. Karateförbundet och Budo och Kampsportförbundet är några av de förbund som gör ett bra arbete för att nå nya ungdomar. Vi har ett ansvar att skapa förutsättningar för mer idrott. Därför är det viktigt att varje idrott, och i förlängningen varje förening, analyserar sin verksamhet för att i ett första steg identifiera de vita fläckorna, såväl geografiska som demografiska och kulturella.

Nästa steg är att försöka hitta förklaringar till varför fläckarna är vita. Ibland kanske det jobbet kan göras omvänt, hitta förklaringar till varför idrotten eller föreningen är stark i vissa grupper eller vissa områden. Och det tredje helt avgörande steget är att ta fram en strategi för att fylla fläckarna med lysande idrottslig färg.

Allas rätt att vara med är en helt central del av vår värdegrund. Men det räcker inte med en rätt att vara med, alla som vill vara med ska också känna sig välkomna. Det låter som en självklarhet, men forskarna har visat att vi har en hel del kvar att göra innan vi kan säga att det verkligen är så.

 

Moses stentavlor - budord 1:
Försvara värderingar men lyssna på befogad kritik.

 

Moses stentavlor - budord 2:
Idrotten vet bäst när och hur vi gör bäst nytta


Moses stentavlor - budord 3:
Vi är stolta men inte nöjda.


Moses stentavlor - budord 4:
Bredden en viktig del av Svensk idrotts storhet.

 

Moses stentavlor - budord 5:
Skapa enklare och roligare gemenskap.

 

Moses stentavlor - budord 6: Svensk idrott ska vara ett smörgåsbord

 

Moses stentavlor - budord 7: Snacket måste bli verkstad

 

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss