Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Utredningen är bra - nu krävs åtgärder

2016-02-25 10:56

Idag presenterades utredningen palett för ett stärkt civilsamhälle. Ur idrottsperspektiv är det centrala att det är fel att jämställa ideella föreningar med företag – även i konkurrenshänseende. Föreningar ska inte bedömas efter marknadsekonomiska grundprinciper.
  • Skapad: 25 FEB 2016 10:56
Idrottspolitik

– Vi förväntar oss att regeringen gör som Dan Ericsson föreslår och fördjupar utredningen av konkurrensrättens tillämpning på idrotten. Det borde vara politiken och inte juridiken som i grunden bestämmer hur konkurrensrätten och föreningsfriheten förehåller sig till varandra, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Resultaten i utredningen om en stärkt och självständigt civilsamhälle visar i stort en bred förståelse för det civila samhällets betydelse och komplexitet.

– Om fler departement än Kulturdepartementet och flertalet myndigheter skulle läsa utredningen skulle nog många av de konflikter som finns mellan staten och föreningslivet undvikas, säger Björn Eriksson.

Utredningen tar sig an allt från det traditionella föreningslivet med de stora folkrörelserna till sociala företag och lösliga upprop och nätverk.

– När regeringskansliet ska arbeta vidare med utredningens förslag behöver man dela upp den ideella sektorn för att kunna omsätta förslagen till reell politik. Det är skillnad på sociala företag och nätverk å en a sidan och föreningar å andra sidan, även om bägge ingår i den bredare tolkningen av det civila samhället, säger Björn Eriksson.

Utredningen föreslår fler åtgärder som ökar kraven på myndigheter att föra dialog med civilsamhället. På samma sätt föreslås exempelvis att statliga utredningar ska göra konsekvensanalys av hur förslag kan påverka det civila samhället.

– Utredningens förslag är bra men regeringen behöver hitta ytterligare åtgärder för att det ska bli förändring. Exempelvis kan verktyget som finns i regleringsbreven användas mer än idag och regeringen göra tuffare uppföljningar om myndigheter följer politiken för det civila samhället i sin verksamhet, föreslår Björn Eriksson.

 

Utredningen för ett stärkt civilsamhälle (länk)

 

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss