Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Bättre styrka och betyg med idrott i skolan varje dag

2017-01-13 10:12

Idrott i skolan bidrar till bättre betyg och minskar risken för framtida benfrakturer visar en ny forskningsstudie från Lunds universitet. Det understryker vad Riksidrottsförbundet anser - att rörelseförståelse borde vara en lika naturlig del av möjligheterna till ett gott liv som läsförståelse, matematiska och sociala kompetenser.
  • Skapad: 13 JAN 2017 10:12
Ungdomsidrott

I en ny forskningsstudie från Lunds universitet konstaterar man att fler pojkar blir behöriga till gymnasiet med mer idrott i skolan. Dessutom kan man se att flickorna blir starkare och minskar risken för framtida benfrakturer. Tidigare studier har visat på positiva effekter på barns skelett, muskler och skolprestationer. Nu visar den nya forskningen att frakturrisken sjunker med tiden och att betygen blir bättre för pojkarna.

Det är särskilt viktigt att alla barn utvecklar förståelse för rörelse för att minska hälsoskillnaderna mellan grupper i samhället både under barndomen och sedan i vuxenlivet. Flera rapporter pekar på sämre hälsa och sämre skolresultat. 

Grundskolans elever får i dag mindre tid för idrott och hälsa och i ett allt mer stillasittande samhälle behöver vi få fler i rörelse och eftersom vi når alla barn i skolan fyller den en viktig funktion i att skapa framtida goda vanor av rörelse. Sverige ligger idag lägst av alla de nordiska länderna i antalet idrottstimmar i skolan.Fysisk aktivitet leder till ökat välbefinnande, stärkt självförtroende, bättre koncentrationsförmåga, ökad inlärningsförmåga, ökad muskelstyrka, bättre kondition och mindre risk för belastningsskador.

Riksidrottsförbundet anser att det ska införas minst 60 minuters rörelse per dag i den svenska skolan och att ämnet idrott och hälsa bör utökas med 100 timmar.

 

SVT Nyheters inslag om forskningsstudien från Lunds universitet

Forskningsstudien hittar du här

Riksidrottsförbundets debattinlägg på SVT Opinion från hösten 2016  

Länk till podden Idrott och politik som diskuterar ämnet 

 

I studien ingick avgångsbetygen från årskurs nio från drygt 630 elever under en tioårsperiod 2003-2012. Eleverna hade idrott varje dag från årskurs 1-9. Betygen har sedan jämförts med en kontrollgrupp från liknade skolor i Malmö och med skolor från hela landet, som inte hade det. Resultaten visar att andelen pojkar som uppnådde behörighet till gymnasiet ökade med 7 procentenheter. Från 88% som är behöriga till gymnasiet till omkring 95% som blir behöriga. 

 

För mer information kontakta

Anna Setzman
Pressansvarig Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna 
070-564 52 16

 

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss