Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Idrott i lokalmedia

2019-05-08 10:45

Imran Safi i Boden tog SM-brons i brottning bara drygt två år efter att han tränade för första gången, debattartiklar om vikten av plats för idrott och idrott som integrationsmotor i Örebro och Dalarna och tips till föreningar för att fler ska känna sig välkomna. Läs mer, se inslag och inspireras av idrott, föreningsaktiviteter och idrottsdebatter som förs och lyfts i lokalmedia runt om i landet.
  • Skapad: 08 MAJ 2019 10:45
Inkludering

Imran tog SM-brons två år efter första träningen

Att idrottsrörelsen kan vara en bra katalysator för integration. Imran Safi är ett levande bevis på idrottsrörelsen som en katalysator för integration. Han gick med i brottningsklubben BK Snar i Boden redan en månad efter att han anlänt till Boden som asylsökande. Nu, två och ett halvt år senare har han tagit sitt första SM-brons. 
- De som känner mycket stress eller är trötta på livet, kom och börja med någon träning iallafall, uppmanar Imran Safi. 

Här kan du se hela inslaget i SVT Norrbotten 

Idrottsrörelsen är en av få arenor där olikheter möts

Peter Berglund, distriktsidrottschef i Dalarna skriver om idrott för alla på debatt i Dalademokraten:
Med den bostads- och skolsegregation 
som finns, är idrottsrörelsen en av de få arenor där olikheter möts. Länets 1 000 idrottsföreningar har mer än 163 000 medlemmar som leds av 20000 ideella ledare. Dessa bedriver verksamhet varje dag året runt.
En av idrottsrörelsens viktigaste paroller är; Inkluderande idrott för alla. Idrottsrörelsen är öppen för att alla och tillsammans är vi en jättekraft som står för öppenhet, tolerans och glädje. Alla vill vi tillhöra en grupp, känna oss sedda, respekterade och få bekräftelse. Idrottsrörelsen kan ge en positiv tillhörighet och vara en stark motkraft till de grupperingar som sår hat och splittring mellan människor.

Läs hela debattartikeln i Dalademokraten 

 

Vad kan man som förening göra för att vara mer inkluderande?

Riksidrottsförbundets Sofia B Karlsson ger tips till föreningar på vad man kan göra för att fler ska känna sig välkomna i föreningen. 1. Fundera kring vilka normer som finns. 2. Omsätta, översätta värdegrunden till ledarskap och handling. 3. Håll koll på vilka som driver olika inkluderingsfrågor.
Ett exempel är att tänka på sitt eget språkbruk och man kan också använda regnbågsbindeln för att visa på planen att man står för de värden som föreningen ofta bestämt. Vissa har skosnören eller hörnflaggor eller liknande. Man kan se över vilka som syns på sin hemsida. Visar man upp dam- och herrlaget lika mycket? Hur pratar man om tjejer och killar och vad gör man för att inkludera ickebinära och transpersoner? Vilket språkbruk används och vilka kroppar och funktionsförmåga förväntas man ha?, säger Sofia B Karlsson. 

Läs hela intervjun och se film med tips till din förening på Expressen 

 

Hållbar stadsplanering är mer än klimat 

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, och Marie-Louise Forsberg-Fransson, ordförande Örebro Läns Idrottsförbund skriver tillsammans på debattplats i Nerikes Allehanda om den avgörande framtidsfrågan för idrottsrörelsen - att det finns plats för idrott. 

"Sveriges städer växer i rekordfart. Ökande hälsoklyftor, växande segregation kan minskas genom hållbar stadsutveckling och ett socialt hållbart samhälle där det planeras för mer än boende. Men i dag byggs det inte idrottsanläggningar i takt med bostadsbyggandet och befolkningsutvecklingen. I de växande städerna prioriteras ofta idrottsanläggningar bort i planeringen när städerna förtätas eller nya bostadsområden byggs. SKL anger att det finns nästan 160 000 planerade bostäder som väntar på byggstart. Men bara var tredje kommun har en långsiktig plan för idrottsanläggningar. Vi vet av forskning att människors benägenhet att röra på sig ökar om man har nära till en idrottsyta. I en tid där vi behöver bryta stillasittandet vill vi att:

Idrott läggs till i plan- och bygglagens 2 kap §7 för att kommunerna ska ta med anläggningar och idrottsmiljöer vid planläggning.

Idrott och motion läggs till i plan- och bygglagens 8 kap §9 för att det ska ställas krav på entreprenörer att planera för idrott och motion när tomter exploateras.

Staten inrättar en anläggningsutvecklingsfunktion som både ger ekonomiskt stöd och bidrar till nyskapande utvecklingsprocesser genom kunskapsuppbyggnad med inriktning på anläggningar som används av invånarna på deras fritid och inte avser eventarenor.

Boverket inkluderar idrott i sin vägledning till kommunerna.

Läs hela debattartikeln i Nerikes Allehanda 

 

Skåneidrotten protesterar mot regionens sänkning av stöd

I ett brev till regionstyrelsen protesterar Skåneidrotten genom ordföranden Jane Andersson och distriktsidrottschefen Patrik Karlsson, mot sänkning av stöd och att det togs beslut utan någon dialog innan. Skåneidrotten kräver att bidraget återställs till den gamla nivån. 
"Om inte detta görs tvingas vi att på kort sikt dra ner på förebyggande insatser för att stärka folkhälsan, såsom att jobba för att stärka den fysiska aktiviteten bland barn och unga, motverka psykisk ohälsa i tonåren, förebyggande antidopingarbete, minskat stöd för föreningsutveckling med mera". 

Läs hela artikeln i Kristianstadsbladet 

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss