Hoppa till sidans innehåll

Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Jämtland och Härjedalen. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Rekrytera Barn och ungdomar

till föreningsverksamheten

Rekrytera barn och ungdomar till föreningsverksamhet

DF har ett ansvar för att skapa samverkan över idrottsgränserna och beviljar därför medel till föreningar som vill samverka med andra föreningar och organisationer/skolor för att gemensamt uppvisa det aktivitetsutbud som finns. De tre inriktningarna är Skolsamverkan (under skoltid), Fria projekt (utanför skoltid) och Extra satsning! Rekryteringsinsats för nyanlända.
  • Skapad: 27 AUG 2013 12:00
Ungdomsidrott

Information ang. Idrottslyftet ”Rekrytera barn och ungdomar till föreningsverksamhet”

Idrottslyftet är en nationell satsning på svensk barn- och ungdomsidrott som nu går in en ny fas med nya riktlinjer och prioriterade områden. Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund har gjort en sammanställning av de senaste årens satsningar och kan nu utläsa vilka insatser som ökat antalet nya barn och ungdomar till idrottens föreningsverksamhet.

En idrottsförening kan ansöka om stöd för rekryteringsinsatser både under och utanför skoltid.

Satsningar inom detta område ska bidra till att idrottsrörelsen ökar i antalet medlemmar och aktiviteter. För att komma vidare med Er idé och ha möjlighet att ta del av Idrottslyftet kontaktar du alltid först en idrottskonsulent.

 

1. Skolsamverkan (under skoltid)

Vill din förening arbeta med rekrytering i samverkan med skolan är det viktigt att aktiviteten är riktad till alla elever på skolan eller i en klass. Föreningarna genomför projekten utifrån egna idéer. Satsningen ska fokusera på att öka antalet medlemmar idrottsföreningen. Ersättning med 300 kr/h och klass under skoldagen. Max 20 000 kr/förening eller idrottsspecifik sektion i en förening under 2015.

 

2. Fria projekt (utanför skoltid)
Samverkan med andra föreningar eller organisationer

Fria projekt handlar om rekryteringsinsatser utanför skoltid, till exempel helger, kvällar, lov. Dessa satsningar måste genomföras i samverkan med andra föreningar, organisationer, fritidshem eller fritidsgård som bedriver arbete för att främja en aktiv fritid. Undantaget är om föreningen är medlem i olika SF (d v s en flersektions förening) och de olika SF-idrotterna föreningen som bedriver är involverade i satsningen på ett likvärdigt sätt.

3. Extra satsning! Rekryteringsinsats för nyanlända. 

Fokus är att aktivera nyanlända barn och ungdomar (7-25 år) och där igenom skapa förutsättningar för integration och fler medlemmar i idrottsföreningen.

Bidraget är 10 000 kr/förening eller sektion.(Föreningen/sektionen bestämmer själva vad pengarna ska användas till). 

Föreningen/sektionen ska genomföra minst fem prova på aktiviteter/sammankomster innan den 1 mars 2016. Utan krav på att samarbeta med någon annan förening eller krav på skolsamverkan eller tidpunkt för aktiviteten. Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund (J-H IF)- och SISU Idrottsutbildarnas integrationskoordinator/konsulent ansvarar för att tillsammans med föreningen återrapportera och värdera utfallet mellan den 2-14 mars 2016. Aktiviteterna ska ske mellan 1 december 2015 – 1 mars 2016. Redovisa och ansök om statligt LOK-stöd för aktiviteterna,

Bjuda gärna in ”svenska” barn och ungdomar till samma aktivitet för att vara ”vägvisare och vän”.

Kriterier

Fortfarande gäller grundläggande regler som att föreningen erbjuder barn- och ungdomsverksamhet, kan erbjuda nybörjarverksamhet och redovisar statligt LOK-stöd. En ansökan måste ske via IdrottOnline, när ansökan blir beviljad gör J-H IF en direktutbetalning. Återrapportering sker på skriftligt enkelt utformad blankett.

Under prova på aktiviteten ska informationsblad delas ut där ni bjuder in till er ordinarie verksamhet. Detta informationsblad ska bifogas under rubriken ”Projekthandlingar” i ansökan i IdrottOnline.

 

Riksidrottsförbundet vill påminna idrottsföreningarna om att Idrottslyftet är en möjlighet, inte en rättighet.


Ansökan görs via Idrottslyftapplikationen i Idrottonline.

Manual finns på www.idottonline.se 


Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund ser fram emot fortsatt samarbete under 2015 och vi är övertygade om att Idrottslyftet i vårt län kommer att generera fler barn och ungdomar till verksamheten, nya samarbeten över idrottsgränserna och en massa rörelseglädje!

Skribent: Iréne Andersson

Kontakt

Maria Norling
Idrottslyftansvarig Rekrytera barn och ungdomar till föreningsverksamheten
010-476 42 13

Postadress:Jämtland-Härjedalens IF
Idrottens Hus, Box 384
831 25 Östersund

Besöksadress: Idrottens Hus, Sollidenvägen 62 B
831 39 Östersund

Kontakt:Tel: +46104764200
Fax: +4663511705
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss