Hoppa till sidans innehåll

Badmintonklubben Carlskrona får stipendium på 100 000 kronor för viktigt lokalt engagemang

19 DEC 2019 15:45
Sex svenska idrottsföreningar tilldelas stiftelsen Tore A Jonassons stipendium á 100 000 kronor. En av föreningarna är Badmintonklubben Carlskrona.
  • Uppdaterad: 19 DEC 2019 15:45

– Det är med stor glädje som jag nu har meddelat alla stipendiater att de kommer att tilldelas Tore A Jonassons stipendier för 2020 för sitt arbete med att vara en attraktiv förening där de verkar, att öka medlemmarnas inflytande och att vara en social mötesplats, säger Py Börjeson, ordförande i stiftelsen Tore A Jonasson.
Badmintonklubben Carlskrona befinner sig på en utvecklingsresa som startade 2015. Föreningen befanns sig då i ett läge med ett stort tapp i medlemsantal, minskat antal utövare i flera år och väldigt få ledare.

Föreningen satte igång ett offensivt utvecklingsarbete för att ändra kulturen, byta strukturer och skapa förutsättningar för utveckling. Ett önskat nyläge med en mer inkluderande verksamhet, ökad attraktionskraft och med ledarskapet som det främsta medlet för att skapa framtiden.

De senaste åren har föreningen arbetat igenom sin organisation, utvecklat verksamheten och ökat medlemsantalet från 350 till 1600 medlemmar. Antalet ledare i föreningen har fyrdubblats. Antalet aktiva i träning har ökat från ca 75 till över 240 aktiva.

I utvecklingsarbetet finns ett antal olika nycklar, berättar Eric Fransson som är verksamhetsansvarig i föreningen: "Vi hade i grunden goda förutsättningar att utveckla vår förening. En anläggning med potential, en idrott med i sig låg tröskel. En stor del av utvecklingen har handlat om att stärka föreningsorganisationen. Vi vill till exempel vara noggranna i vår rekrytering och också förenkla för den som blir rekryterad. Tydliggöra roller, rollbeskrivningar och förväntningar på olika arbetsgrupper. Genom att jobba igenom ramar och förväntningar blir det också enklare för alla att förstå sammanhanget."

Både Eric Fransson och Emelie Fabbeke är sprungna ur föreningen och har spelat badminton ända upp på elitnivå sedan barnsben. Nu är de viktiga pusselbitar i BKC:s utvecklingsresa. "Vi vill dra nytta av det bästa som vi varit med om och utveckla det andra. När jag spelade i föreningen som ung reflekterade jag aldrig över toppning eller utslagning. Jag vann i stort sett alltid, jag fick alltid spela mest, och jag var alltid med. Nu har jag kommit tillbaka som ledare med nya perspektiv" säger Emelie.

"Det behövs inte alltid så många ledare för att få till en förändring. Det är viktigt med tydlighet och långsiktighet i arbetet. Att det får brinna lite i verksamheten under tiden. Annars är det lätt att som styrelse eller organisationsledare hamna i rollen att släcka bränder. Vi måste tro på processen och våga driva den", förklarar Eric. Det handlar om både uthållighet, prioritering och tydlighet. Föreningen har utvecklat nya delar av verksamheten i takt med att de har känt sig mogna för det utifrån utvecklingsresan de befinner sig i. "Vi har varit noga med var vi lägger vår tid", beskriver huvudtränare Emelie Fabbeke.

Det är ett arbete som har gett utdelning. "Det finns en attraktionskraft till olika typer av uppdrag som är direkt relaterad till organisationsarbetet. Under de första åren av utvecklingsresan var styrelsen en arbetande, operativ styrelse. Det har förändrats till att den operativa fokuset nu mynnar ner i organisationen. De som har haft det tufft under några år kan idag får andra roller", säger Eric.

Eric ritar upp en organisationsskiss över föreningen och förklarar hur till exempel han och Emelie i sina roller fungerar både som områdesansvariga och filter gentemot styrelse och olika arbetsgrupper. Olika verksamhetsområden driver sin egen utveckling utifrån den gemensamma riktningen. Spetskompetens i nyckelroller gör att styrelsearbetet inte kretsar kring det sportsliga eller operativa beslut. För att skapa kompetens, engagemang och samsyn bland ledare är utbildning en prioriterad del av verksamheten. Föreningen har en utbildningsbudget på 50000-80000 kronor per år.

"Vi har gjort en snabb, offensiv och medveten resa där utvecklingstakten varit enorm. Vi har också lyckats med mycket av det som föreningen velat uppnå. Vi har idag en högre attraktionskraft och är mycket mer inkluderande. Sett till var vi kommer ifrån är utvecklingen enorm. Vi har arbetat igenom strukturer i allt ifrån avgifter till hur vi skapar progression i spelarutbildning. Hur introducerar vi individer i tävling? Hur når vi föräldrar i större utsträckning? Både för att skapa fler möjlighet till motion för vuxna men också för att det är barnens föräldrar som tar besluten och påverkar sina barns idrottande. Vi har också kikat på till exempel klubbkläder och tagit ett inriktningsbeslut på en hållbar kollektion. Vi vill att våra medlemmar ska kunna känna stoltheten i att bära en klubbtröja, men vi kan inte utgå från att de ska kunna byta klubbtröja varje år. Vi tar därför hellre fram en kollektion som ska kunna hålla i 5 år." berättar Eric.

Några exempel på nya verksamheter som utvecklats de senaste åren är Badminton start och Miniton. I Badminton start får nya spelare i olika åldrar möjlighet att introduceras till såväl badminton som föreningen innan de slussas ut i olika träningsgrupper. Miniton är träningsformen där vuxna och barn tränar tillsammans och som snabbt har blivit så populär att antalet grupper på kort tid har gått från 1 till 3.

Föreningens intention är att varje individ ska få möjlighet att utvecklas i BKC. För att erbjuda detta vill föreningen vila på ett ledarskap som möter varje medlem, inkluderar dem och låter dem utvecklas till precis det de önskar inom idrott, rörelse och hälsa.
"Vi har idag ett större och tightare tränarteam än tidigare. Eftersom vi idag är en mycket större grupp av utbildade tränare kan vi också täcka upp för varandra på ett annat sätt. Vi har inte behövt ställa in träning på två år.", berättar Emelie.

Stipendiet är en utmärkelse och en uppskattning för hela föreningen. Tore A Jonassons stipendium är på 100 000 kronor och kommer att återinvesteras i föreningens fortsatta utveckling. "Vi är fortsatt bara i början av resan. Det finns mycket kvar att utveckla och göra bättre", säger Eric och Emelie.

Stort grattis till BKC!

Skribent: Sofia Swartz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Blekinge Idrottsförbund
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress: Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:Tel: 0455367650
Fax: 0455367669
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss