Hoppa till sidans innehåll

Blekingarna är värda Fritidsbanker

10 DEC 2019 16:00
Alla borde få möjlighet att gratis prova på olika sport- och friluftsaktiviteter utan att först köpa dyr utrustning. Vi uppmanar etablering av Fritidsbanken i Blekinge.
  • Skapad: 10 DEC 2019 16:00

Debattartikel publicerad i Sydöstran, 7 december

Under 1800-talet började folkbiblioteken växa fram i Sverige. Tanken var att ge fler tillgång till litteraturens värld genom gratis utlåning av böcker. Fritidsbanken sysslar med något liknande, men nu är syftet att fler ska kunna ha en aktiv fritid på ett klimatsmart sätt.

Den första fritidsbanken startade i Deje i Värmland 2013. Bakom idén stod en diakon, Carina Haak, som både i sitt jobb och privat sett att det fanns ett behov av att kunna låna idrottsprylar.

I dag finns det fritidsbanker på 91 platser i landet. På dem kan vem som helst låna sport- och friluftsutrustning gratis i upp till 14 dagar. Utrustningen skänks av människor som har rensat sina förråd på saker som de inte längre använder.

Fritidsbankens låntagare kan vara allt ifrån barn som kommer in efter skolan och lånar en skateboard till familjer som ska åka skidor. Det kan också vara mormödrar som lånar skridskor till sig själva och sina barnbarn, högskolestudenter som ska spela tennis, medelålders män som lånar kastspö och flytvästar till fisketurer, rullstolsburna tjejer som lånar sitski (en sorts skidkälke) och nyanlända familjer som ska åka pulka för första gången i sina liv.

Den som har barn vet att det kan vara svårt att vid första försöket hitta en fritidsaktivitet de gillar. Föräldrar vet också hur snabbt fötter växer och hur få tillfällen pjäxor och skridskor hinner användas innan de är urväxta.

Varumärket Fritidsbanken ägs av den ideella föreningen Fritidsbanken Sverige, som arbetar med fritidsbankernas utveckling och nyetablering. Medlemmar är de lokala fritidsbankerna, som oftast drivs i kommunal regi.

Än så länge finns Fritidsbanken inte i Blekinge, vilket vi tycker är väldigt synd. Blekinge Idrottsförbund har tillsammans med Fritidsbanken försökt få till stånd fritidsbanker i kommunerna i Blekinge. I Karlshamn valde man en egen lösning, vilket inte heller är fel, men vi ser gärna etablering av det så beprövade och prisbelönta konceptet Fritidsbanken.

Alla borde få möjlighet att gratis prova på olika sport- och friluftsaktiviteter utan att först köpa dyr utrustning.

I bibliotekslagen står att varje kommun ska ha ett folkbibliotek. En utveckling skulle kunna vara en lag som säger att varje kommun ska tillhandahålla utlåning av fler artiklar än de som finns på bibliotek, till exempel verktyg, musikinstrument, leksaker och – förstås – sport- och friluftsartiklar.

Trots tuffa ekonomiska tider för landets kommuner finns det ingen anledning att vänta med att starta en fritidsbank tills det blir lagstadgat. Det är ett konkret verktyg för att nå flera av målen i Agenda 2030 och är på sikt en lönsam investering.

Fritidsbankerna bidrar till att människor i alla åldrar rör sig mer, något som är viktigt i en tid då allt fler sitter stilla i mer än sju timmar om dagen. Uppgiften kommer från Folkhälsomyndigheten.

Fritidsbanken gör att fler kommer ut i naturen, ökar människors hälsa och välmående, medför social utjämning och innebär att funktionsnedsatta kan aktivera sig på samma villkor som alla andra.

Att varje sak som Fritidsbanken lånar ut används mer än vad den annars skulle ha gjort är också bra ur ett klimatperspektiv.

Vår förhoppning är att en eller flera kommuner i Blekinge går i bräschen för att etablera fritidsbanker, 2000-talets motsvarighet till folkbiblioteken. Det är blekingarna värda!

David Mathiasson
Fritidsbanken Sverige

Olof Ljungberg
Blekinge Idrottsförbund

Skribent: Sofia Swartz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Blekinge Idrottsförbund
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress: Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:Tel: 0455367650
Fax: 0455367669
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss