Hoppa till sidans innehåll

Blekinge Idrottsförbund prisas för sitt förebyggande arbete med unga

29 AUG 2019 10:24
Under onsdagen uppmärksammade IQ att Blekinge idrottsförbund med projektet ”Nattfotboll i Mellanstaden” blivit IQ-projekt nummer 1331. Här kan ungdomar och unga vuxna spela boll sent in på kvällen som ett alternativ till fest och alkohol.
  • Skapad: 29 AUG 2019 10:24

Mellanstaden är ett samlingsnamn för fyra olika områden i Karlskrona. Gemensamt för områdena är att sysselsättningen bland ungdomar och unga vuxna är låg, och skadegörelse under helgkvällar inte ovanlig. Många ungdomar är ute sent om kvällarna och drar runt på stan. Tyvärr resulterar detta i en del bråk, hög musik utanför portar som stör grannar och krossade fönster. Att röka, festa, och dricka alkohol, bråk och konflikter har blivit en del av många ungas vardag i området. Något som Blekinge Idrottsförbund ville ändra på, inom ramen för projektet "Idrott i Mellanstaden". 

Konceptet ”Nattfotboll” skapades som ett samverkansprojekt mellan Blekinge Idrottsförbund, Karlskrona kommun, Hyresgästföreningen, Panncentralen Folkets Hus och Park och Wämö Idrottsförening som numera är huvudarrangör för konceptet. Syftet är att bryta segregationen i det utsatta området. Arrangörerna vill både aktivera ungdomar och unga vuxna genom idrott, men även bidra med utbildning. Under hösten 2018 arrangerades en ledarskapsutbildning. Nitton unga ledare utbildades under terminen och flera har hjälpt till under Nattfotbollen.

– Genom samverkan skapades Nattfotbollen för att aktivera boende i området. Vi har en god stämning med stor publik, musik och massa fotbollsmatcher. Istället för att festa, dricka alkohol eller hitta på massa bus om kvällarna så kan man komma och lira boll med oss. Jag är väldigt glad över att IQ valt att uppmärksamma initiativet och jag hoppas att andra kan inspireras av vårt arbete, säger Roland Harutyunyan, projektkoordinator för "Idrott i Mellanstaden" på Blekinge Idrottsförbund.

Om IQ och IQ-projekt

IQ arbetar för ett smartare förhållningsätt till alkohol. Ett IQ-projekt är ett bra exempel på en aktivitet som förebygger eller begränsar alkoholens skadeverkningar. Syftet med IQ-projekten är att sprida dem vidare som goda exempel så att fler kan göra mer. Läs mer om IQ-projekt 1331 här: https://www.iq.se/gor-skillnad/iq-certifierade-projekt/med-idrotten-som-verktyg-minskar-stoket-i-mellanstaden/

– Nattfotbollen är strålande exempel på hur idrottsrörelsen kan jobba förebyggande och samtidigt välkomna ungdomar in i föreningslivet. För oss på IQ var det självklart att detta skulle bli ett IQ-projekt, säger Sara Dinwiddie, ansvarig IQs nätverk

Skribent: Sofia Swartz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Blekinge Idrottsförbund
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress: Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:Tel: 0455367650
Fax: 0455367669
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss