Hoppa till sidans innehåll

Lyckad rörelsesatsning för Skogsgårdsskolan

20 MAJ 2019 22:15
Projektet "Rörelsesatsning i skolan" har varit lyckat för Skogsgårdsskolan i Ronneby. Här märker personalen såväl ökad studiero som förbättrade studieresultat sedan projektet startade i höstas. Nu tar skolan nästa steg!
  • Uppdaterad: 20 MAJ 2019 22:15

Skogsgårdsskolan i Ronneby är en av hittills sju Blekingeskolor som deltar i projektet "Rörelsesatsning i skolan". Skolorna har själva fått anmäla intresse för att ingå i rörelsesatsningen och bekräftar därmed såväl ett behov, intresse och ambitionsnivå med sitt deltagande.

På Skogsgårdsskolan arbetade man redan tidigare med rörelse i fokus i såväl pedagogik som under rasttid. Projektet har inneburit att skolan kunnat ta nästa steg och integrera rörelseförståelse än mer i sin verksamhet. Personalen har deltagit i utbildningar och nätverksträffar som varit gemensamma för projektskolorna och på så sätt både fått ny kunskap, inspiration och hittat samarbete med andra skolor.

Skolan följer ivrigt Rörelsesatsning i skolan Blekinges populära youtube-kanal där samordnarna Malin och Anette varje vecka lägger upp klipp som enkelt kan användas direkt i klassrummet. Elever och personal på Skogsgårdsskolan har också övat in den speciella skoldansen som Malin koreograferat och Malin och Anette tas emot av elever som de youtubekändisar de är när de kommer ut på skolgården. Med kramar och glada tillrop strömmar barnen till innan det är dags för att dansa tillsammans.

Rektor på Skogsgårdsskolan, Camilla Radovan, berättar för Sydöstran och BLT som är på plats vad medverkan i rörelsesatsningen betytt för dem: 
- Personalen har märkt förbättrade resultat och ökad studiero bland eleverna under tiden som skolan har deltagit i projektet. Därför har vi bestämt att fortsätta till hösten. Vi sätter in 20 minuters rörelsestimulerande aktiviteter dagligen på schemat, måndagar till torsdagar.

På skolan finns det minst två trivselledare i varje klass, i årskurs 3 till årskurs 6. De fungerar bland annat som rörelseambassadörer för sina klasskompisar och är också med och leder skoldansen tillsammans med Malin och Anette. Efteråt fortsätter de hela rasten med att spontant köra dans med de som vill och här samlas elever hela vägen från förskoleklass till sexan.

Det är inte bara eleverna som har rörelse i fokus. Rektor Camilla har initierat rörelseaktivitet som inledning på varje arbetsplatsträff för personalen. Då testar gruppen på olika idrotter - det kan vara innebandy ena gången och orientering nästa. Ett uppskattat inslag som ger en chans att umgås i andra sammanhang, ökar välmåendet och också en chans att prova på olika former av rörelse.

"Lyckat skolprojekt - fortsätter satsa på rörelse" (Sydöstran)

Glada dansminuter på skolgården (BLT)

Rörelsesatsning i skolan Blekinge

Rörelsesatsning i skolan Blekinge på youtube

Rörelsesatsning i skolan finns även på Facebook, instagram och snapchat

Skribent: Sofia Swartz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Blekinge Idrottsförbund
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress: Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:Tel: 0455367650
Fax: 0455367669
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss