Hoppa till sidans innehåll

Peter Rung föreläste om normer, kultur och jämställdhet

11 NOV 2019 14:48
I samband med den nationella temaveckan "En vecka fri från våld" i Blekinge föreläste jämställdhetsstrategen Peter Rung för skolelever och allmänhet kring normer, kultur och jämställdhet.
  • Uppdaterad: 13 DEC 2019 11:47

När Peter Rung var 14 år började han spela i A-laget i den lokala fotbollsklubben. Peter är, precis som mängder av svenska killar, fostrad i en fotbollskultur där hierarkin i laget är tydlig och där vägen till status ofta är att falla in i en hård jargong.

Idag föreläser Peter om förändringsarbete – om manlighet och maskulinitetsnormer inom idrotten, om kultur, våld i nära relation, civilkurage och främjande av trygghet och hälsa.

Peter Rung har arbetat med Svensk Elitfotbolls uppförandekod och samverkar för närvarande med Färjestads BK och Östersunds FK.
Insidan boxen är Peters melodi. Samla dina allierade, inventera resurserna och var förändringen du vill se! Du-nu-där du är!

På kvällsföreläsningen fick deltagarna också höra om ett lokalt exempel från Norrevångsskolans Skol-IF som med hjälp av SISU Idrottsutbildarna utbildar och diskuterar med sina ungdomar kring ämnena normer, jämställdhet, jargong, våld och machokultur. Syftet är att förhindra oschyssta attityder, värderingar och handlingar inom idrotten i synnerhet – men även i samhället i allmänhet.

Media:

Föreläsningarna arrangeras av Blekinge Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna och var en del av programmet under ”En vecka fri från våld” i Blekinge. Arrangörer av mötesplatsen var Region Blekinge i samverkan med samtliga kommuner, Länsstyrelsen Blekinge och länets kvinnojourer. Hela programmet finns här: https://u.to/C7qsFg

Skribent: Sofia Swartz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Blekinge Idrottsförbund
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress: Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:Tel: 0455367650
Fax: 0455367669
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss