Hoppa till sidans innehåll

Pidde P höjdpunkt för rörelsesatsande skolor

16 SEP 2019 15:56
Artisten Pidde P som också är ambassadör för "Rörelsesatsning i skolan" har under den senaste veckan varit på intensiv rörelseturné i Blekinge.
  • Uppdaterad: 16 SEP 2019 15:56

Projektet "Rörelsesatsning i skolan" engagerar Blekinges skolor, och hela 16 skolor ingår numera i satsningen som samordnas av Malin Kågström och Anette Thorén från Blekinge Idrottsförbund. De senaste veckorna har eleverna på merparten av samverkansskolorna fått besök av artisten Pidde P och hans rörelseturné. Pidde P är ambassadör för projektet och brinner för att inspirera till och skapa mer rörelse bland barn och ungdomar.

Jessica Berg som är rektor på Sunnadalskolan kommenterar stämningen på skolgården: ”Barnen är väldigt uppspelta. Det är stort för dem att någon som Pidde P är här. Någon utifrån som står för rörelseglädje och är aktiv.”

Jens Fagö från Sunnadalskolan berättar att Pidde P gett rörelsesatsningen en extra skjuts, och via Rörelsesatsningens youtube-kanal har eleverna övat in Piddes specialframtagna "Kickar du så flippar jag". 

På Sunnadalskolan riktas rörelsesatsningen primärt mot mellanstadiet, vilket också är den period då flest barn och ungdomar slutar i föreningsidrott. Personalen är överens om att rörelse är viktigt och vill gärna jobba med mer rörelse under skoldagen, men kan känna en osäkerhet kring att själv stå för instruktionerna och att rörelseleda. ”Då är Rörelsesatsningens youtube-kanal ett jättebra verktyg”, säger Jens Fagö. ”Då blir det Malin och Anette som står där framme och dansar och leder gruppen”. Personalen kan istället själva vara med som deltagare i mängden, vilket också är nyttigt och lärorikt.

Jens berättar också om vad Rörelsesatsningen inneburit för skolan i stort: ”Vi har fått en nytändning i vårt arbete med rörelse. Vi började organisera rastaktiviteter i liten skala förra hösten och nu har vi skalat upp."

Jessica instämmer: ”Rörelsesatsningen i skolan har fått igång en rörelse både för elever och personal. Rastverksamheten är helt annorlunda. Vi har startat igång Skol-IF och elever har fått utbildning, Det är fler aktiviteter för barnen ute i området. Vi har också kunnat koppla ihop vår medverkan i Rörelsesatsningen med ett EU-projekt som vi ingår i, Healthy life. Vi sänder till exempel dagens besök av Pidde P ut till våra samverkansskolor i Europa.”

Om Pidde P var okänd för många barn på Sunnadalskolan innan de började öva in dansen, så var han desto mer bekant för barnen på nästa destination som är Skogsgårdsskolan i Ronneby. ”Pidde P, Pidde P, Pidde P” hörs ekandes över skolgården innan han kliver fram och kör sina låtar med Malin Kågström som dansande sidekick. Elever i sexan får sedan gästspela under ”Kickar du så flippar jag” och skolgården fylls av rörelseglädje. För Fereshte som går i sexan är det en särskild upplevelse få träffa Pidde P live: ”Jag spelar själv fotboll så det är stort att få träffa Pidde P”.

Skribent: Sofia Swartz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Blekinge Idrottsförbund
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress: Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:Tel: 0455367650
Fax: 0455367669
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss